Засновникам радикальної проросійської організаціії в Криму оголосили підозру

Засновникам радикальної проросійської організаціії в Криму оголосили підозру

Укрінформ
Засновникам радикальної проросійської організації в Криму, які сприяли окупації українських територій, повідомили про підозру.

Про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, передає Укрінформ.

«За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у закликах до насильницької зміни конституційного ладу й захоплення державної влади в Україні з використанням медіа та у змові з групою осіб громадянину російської федерації та двом громадянам України (ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, на початку 2000-х років росіянин спільно з двома українцями заснували в АР Крим на базі місцевої культурно-просвітницької громадської організації спілку радикального проросійського спрямування «Русская община «Соболь» (без реєстрації юридичної особи). Після нападу РФ на Україну в 2014 році Європейський Союз включив цю організацію до санкційних списків, а уряд США визнав її терористичною.

Читайте також: В Одесі затримали коригувальницю російських повітряних ударів

Члени «общини» сприяли збройним силам російської федерації в анексії Криму та надалі – у бойових діях проти України.

Особливо активно вони провадили інформаційну діяльність, яку здійснювали через підконтрольні медіа та власні сторінки на вебресурсах. На широку аудиторію організація видавала текстові й аудіовізуальні матеріали із закликами до захоплення території України та приєднання її частин до складу РФ, а також пропаганду про так звану «сво» та її учасників – військовослужбовців РФ.

Зокрема навесні 2022 року організація поширила ідеологічну статтю «Рождение новой Таврической губернии» про підготовку «приєднання» Херсонщини й Запоріжжя до РФ. У грудні того ж року – «історичний» нарис про Бахмут, засновниками якого пропагандисти називають російських царів.

Протиправний зміст матеріалів підтверджено спеціальною експертизою.

За вчинення інкримінованих злочинів передбачено до 10 років позбавлення волі. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Читайте також: СБУ викрила російського агента, який прикидався рятувальником і коригував удари по Одесі

Як повідомлялось, ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 109 КК України – публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій вчинені з використанням засобів масової інформації, вчинені групою осіб за попередньою змовою;

Частина 2 ст. 110 КК України передбачає відповідальність за публічні заклики та розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-