У кримського політв'язня Месутова погіршився стан здоров'я - правозахисники

У кримського політв'язня Месутова погіршився стан здоров'я - правозахисники

Укрінформ
У засудженого на 18 років позбавлення волі члена релігійної общини "Алушта" 58-річного Руслана Месутова, який перебуває у російській в'язниці Липецької області погіршився стан здоров'я.

Про це повідомила "Кримській солідарності" сестра політв'язня Ліля Месутова", передає Укрінформ.

"Вона (Ліля Месутова) повідомила, що у брата є захворювання, які вимагають невідкладної медичної допомоги, але говорити про них публічно він не готовий. Здоров'я Месутова погіршало", - сказала вона.

Зазначається, що в'язниця знаходиться в центрі міста. У сирій камері 6 на 7 квадратних метрів живуть чотири людини. Там стоять тільки стіл і залізні ліжка. Раз на день ув'язнених виводять на прогулянку на дах в'язниці на півтори-дві години. На даху - колючий дріт, сонячне світло на нього майже не проникає. Ув'язнені бачать тільки ті промені, які потрапляють в камеру через маленькі вікна, теж забиті ґратами.

Ліля Месутова розповіла, що родичі передали Руслану Месутову Коран. З листопада минулого року він був без нього - наглядачі відібрали книгу, визнавши її "екстремістською".

За її словами, політв'язень "тримається дуже стійко". Попри хвороби, які його турбують, він не зневіряється і вірить у краще. "Просив передати вдячність громадськості за листи, які шлють з усіх країн світу", - наголосили родичі.

Як повідомлялося, Месутов був одним із засновників мусульманської релігійної общини в Алушті та займався громадською діяльністю.

Читайте також: Родина політв'язня Сулейманова не знає, де він зараз перебуває

Його і ще трьох кримських татар - Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова і Ленура Халілова - затримали в Алушті 10 червня 2019 року. Так з'явилася алуштинська «справа Хізб ут-Тахрір».

У травні 2020 року ФСВП (Федеральна служба виконання покарання - ред.) конвоювала Месутова та інших фігурантів «алуштинської групи» в СІЗО-1 Ростова-на-Дону.

Кримського татарина звинуватили в організації діяльності терористичної організації (частина 1 статті 205.5 КК РФ) та приготуванні до насильницького захоплення влади (частина 1 статті 30 та стаття 278 КК РФ). У 2021 році його засудили до 18 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, політв’язень «алуштинської справи» Руслан Месутов через хвору ногу не може виходити з камери СІЗО.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-