У Криму міліє Білогірське водосховище

У Криму міліє Білогірське водосховище

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму міліє Білогірське водосховище, і це може призвести до браку води для сільського господарства і промисловості півострова.

Про це заявила кореспонденту Укрінформу голова громадської природоохоронної організації Всеукраїнська екологічна ліга, радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Тетяна Тимочко.

«Обміління Білогірського водосховища може мати серйозні наслідки для Криму. Воно забезпечує водою для зрошення земель у долині річки Біюк-Карасу, а також для поповнення Тайганського водосховища. Якщо рівень води в Білогірському водосховищі продовжуватиме знижуватися, це призведе до нестачі води для сільського господарства і промисловості», - сказала вона.

За словами Тимочко, істотне обміління пов'язано з підривом греблі Каховської ГЕС, високими температурами і малою кількістю опадів у Криму, а також із посиленням скидання води з Білогірського водосховища в Північно-Кримський канал.

Експерт підкреслила, що вже дев'ятий рік поспіль унікальні ландшафти Автономної Республіки Крим зазнають нищівного впливу внаслідок російської окупації, зокрема загострюється питання водної кризи на півострові.

Білогірське водосховище - одне з найбільших водосховищ Криму, його об’єм 23,3 км³ води. Ця штучна водойма використовується для забезпечення зрошення земель у долині річки Біюк-Карасу і живлення Тайганського водосховища.

У 2014 році російські окупанти побудували схему перекидання вод Білогірського і Тайганського водосховищ у Північно-Кримський канал, що дало змогу забезпечити водою Феодосію, Керч і Судак.

Читайте також: У Кривому Розі запустили трубу, що почала качати воду в Південне водосховище

З 2015 року вода з Білогірського водосховища використовувалася для наповнення Новомиколаївського та Феодосійського водосховищ.

Пересихання цього водосховища - постійне явище з 2015 року: «мертвий об'єм» водосховища становить 1,8 млн м³.

У травні 2016 року водних запасів порівняно з попереднім роком було менше втричі, і була припинена подача води на зрошення.

У жовтні 2016 року водосховище обміліло нижче основи греблі. Тоді на дні спостерігалось скупчення мертвої риби та прісноводних молюсків.

Читайте також: Майбутнє Каховської ГЕС: відбудувати чи залишити так, як є?

Також, за словами Тимочко, на сьогодні можна виділити основні наслідки підриву греблі Каховської ГЕС для водозабезпечення Криму. Це - залежність Криму від інших джерел водопостачання, зростання витрат на водопостачання, нестача води для населення, сільського господарства та промисловості, підкреслила експерт.

Фото: Крим. Реалії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-