Російські силовики після обшуків затримали п'ятьох кримських татар

Російські силовики після обшуків затримали п'ятьох кримських татар

Фото
Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму російські силовики затримали п’ятьох кримських татар, у яких проводили обшуки. Їх повезли до управління ФСБ у Сімферополі.

Про це повідомляє Кримська солідарність у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зокрема, затримано Сейдамета Мустафаєва, Руслана Асанова, Абдулмеджита Сейтумерова, Ельдара Якубова, Аметхана Умерова та Ремзі Неметулаєва.

"Обшук у будинку активіста Сейдамета Мустафаєва закінчився. Оперативники ФСБ повідомили, що його вивозять до Сімферополя. Обшук у будинку активіста Абдулмеджита Сейтумерова закінчився. Родичам повідомили, що везуть його до Управління ФСБ у Сімферополі. До будинку Ельдара Якубова викликали швидку допомогу. Один з його шістьох дітей має високу температуру. У будинках Аметхана Умерова та Ремзі Німетулаєва слідчі заходи завершилися. Родичі передали, що їх везуть до управління ФСБ у Сімферополі», — йдеться у повідомленні.

Аметхану Умерову 37 років, він батько п'ятьох дітей. Був учасником пікету в Москві 11 липня 2019 року. Тоді під будівлею Верховного суду РФ затримали 46 кримських татар, які приїхали висловити протест у зв'язку з масовими арештами на півострові. Відносно усіх затриманих були складені адмінпротоколи за “порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходу або пікетування”. Аметхан Умеров виплатив штраф.

У 2021 році Умерова знову затримала поліція у будівлі суду в Криму. Його оштрафували за “невиконання правил поведінки при загрозі виникнення НС”. У 2022 році Умеров відсидів декілька діб адмінарешту за статтею 20.2.2 КоАП РФ (організація масового одночасного перебування і (або) пересування громадян в громадських місцях, що спричинили порушення громадського порядку).

Сейдамету Мустафаеву 28 років, він батько чотирьох дітей. У 2017 році Бахчисарайський районний суд присудив Мустафаеву 10 діб арешту за "участь у несанкціонованому мітингу" при обшуку у політв'язня Сейрана Салієва. У 2021 році Мустафаев був затриманий і оштрафований за "невиконання правил поведінки при загрозі виникнення НС".

У лютому 2022 року відсидів декілька діб адміністративного арешту по частині першої статті 20.2.2 КоАП РФ "Організація масового одночасного перебування і(або) пересування громадян в громадських місцях, що спричинили порушення громадського порядку".

Абдулмеджиту Сейтумерову 23 роки. Рідний молодший брат двох політв'язнів - Османа і Сейтумера Сейтумеровых. У березні 2020 року ФСБ провела у їхньому будинку обшук.

Ремзі Неметулаєву 37 років, має п'ятьох дітей. Уперше його затримали співробітники поліції 23 листопада 2021 року, відправили до ізолятора тимчасового утримання Сімферополя, присудили 10 діб адмінарешту. Того дня затримали 32 людини, які прийшли зустріти адвоката Едема Семедляєва, у якого збіг термін адмінарешту.

Эльдару Якубову 43 роки, має шістьох дітей. На утриманні мати з інвалідністю. 25 жовтня 2021 року його затримали у будівлі Кримського гарнізонного військового суду, де розглядали апеляційні скарги на вирок Червоногвардійської групи у справі Хізб ут-Тахрир. Йому присудили штраф у розмірі 10 тисяч рублів (майже 4 тисячі гривень).

Читайте також: Дружину та дітей кримського татарина Зекер'яєва затримали російські силовики

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим засуджує абсолютно незаконні дії підконтрольних окупаційній адміністрації Російської Федерації в тимчасово окупованому Криму так званих “правоохоронних органів” щодо масових обшуків та затримань представників корінного кримськотатарського народу у Бахчисараї, серед яких родичі політв’язнів та активісти руху “Кримська солідарність”: Аметхан Умеров, Сейдамет Мустафаєв, Руслан Асанов, Абдулмеджит Сейтумеров, Ельдар Якубов, Ремзі Німетулаєв, йдеться у заяві Представництва Президента в АРК щодо чергових масових незаконних обшуків та затримань в тимчасово окупованому Криму.

Подібні системні дії та “рішення” направлені виключно на зменшення підтримки осіб, яких окупанти переслідують з політичних мотивів та залякування родичів, журналістів та активістів, які відстоюють права та свободи своїх рідних чи співвітчизників, а також висвітлюють свавільні дії окупантів.

«Висловлюємо підтримку затриманим та їх родинам. Україна робитиме усе задля деокупації Криму та притягнення винних у свавільних затриманнях, винесенні політично-мотивованих рішень та інших порушення прав і свобод наших співгромадян до відповідальності», - сказано у заяві.

У Представництві відзначили, що питання цих незаконних дій окупаційної влади та кричущих порушень прав людини буде порушуватись Україною на усіх можливих майданчиках, у тому числі і за напрямком Кримської платформи. Вдячні нашим міжнародним партнерам, які системно засуджують дії РФ з політичних переслідувань наших громадян та здійснюють менторство щодо незаконно затриманих громадян України.

«Звертаємось до всього міжнародного співтовариства щодо реагування на чергові прояви порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму та закликаємо об’єднати зусилля задля якнайшвидшого припинення переслідування Росією громадян України з політичних мотивів», - зазначено у документі.

Як повідомлялося, з 4 години ранку 24 серпня в Бахчисараї та Бахчисарайському районі російські силовики проводили обшуки у кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-