До кримського політв’язня Штиблікова у колонії РФ не пускають лікарів та рідних - Лубінець

До кримського політв’язня Штиблікова у колонії РФ не пускають лікарів та рідних - Лубінець

Укрінформ
Політв’язень Дмитро Штибліков зазнає психологічних тортур у російській колонії та потребує огляду лікарів.

Про це у Телеграмі поінформував уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

«Колишній військовий експерт, журналіст відбуває в Росії незаконне покарання за сфабрикованою справою та не має доступу до ліків, необхідних йому через гіпертонію, дерматологічні та низку інших проблем зі здоров’ям. До того ж у чоловіка діагностували хронічний варикоз. Він потребує повноцінного медичного обстеження», – заявив він.

Родина політв’язня поінформувала, що у Штиблікова також з’явилися болючі висипання та кровоточиві рани на обличчі незрозумілого походження.

Читайте також: російський суд залишив без змін вирок українському журналісту Штиблікову - 19,5 року

«Окрім цього, політв’язень зазнає психологічних тортур в ув’язненні та перебуває у повному інформаційному вакуумі: він не має доступу до радіо чи телебачення, йому не передають книги та не дозволяють бачитися і телефонувати рідним», – заявив омбудсман.

Лубінець поінформував, що Штиблікова разом із двома колегами затримали в окупованому Севастополі у листопаді 2016 року, звинувативши у підготовці диверсій на об’єктах військової інфраструктури.

Уповноважений ВР вимагає терміново надати медичну допомогу політв’язню Штиблікову.

«Ненадання кваліфікованої медичної допомоги при наявності хронічних захворювань є грубим порушенням Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, схвалених Економічною й соціальною радою ООН, а також суперечить гарантованим нормам статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», – зазначив він.

Лубінець закликав міжнародну спільноту посилити тиск на РФ для звільнення всіх незаконно утримуваних і засуджених українських громадян.

Читайте також: Росіяни фабрикують справи, щоб не звільняти політв'язнів – Представництво президента в АРК

16 листопада 2017 року у Севастополі окупаційний суд засудив Штиблікова до п'яти років колонії суворого режиму та штрафу в сумі 200 тис. рублів. Останні роки його утримували в омській виправній колонії № 6. За ці роки ніхто з рідних не зміг поїхати на побачення до Омська, бо не отримали дозволу від начальника колонії.

8 листопада 2021 року незаконне покарання мало завершитися, однак окупанти завели на Штиблікова нову незаконну кримінальну справу та етапували з СІЗО «Лефортово» до ростова-на-дону. За звинуваченням у нібито державній зраді за ст. 275 КК рф 29 квітня 2022 року його засудили до 19 років і 6 місяців позбавлення волі в колонії суворого режиму. Окупаційні медіа висвітлюють справу українця як нібито високопоставленого шпигуна ГУР Міноборони. Захист подав спершу апеляційну, а потім касаційну скаргу, однак суди рф відхилили обидві, тож злочинний вирок набув чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-