Життя трьох українських політв’язнів у Росії під загрозою - представництво Президента в АРК

Життя трьох українських політв’язнів у Росії під загрозою - представництво Президента в АРК

Укрінформ
Умови незаконного утримання окупантами політв’язнів Еміра Усеїна-Куку, Сервета Газієва та Амета Сулейманова, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям, створюють загрозу їхньому життю.

Про це повідомляється на сайті представництва Президента України в АР Крим, передає Укрінформ.

“Окупанти продовжують катувати українських політв’язнів Еміра Усеїна-Куку, Сервета Газієва та Амета Сулейманова. У трьох чоловіків є серйозні проблеми зі здоров’ям, а умови незаконного утримання загрожують чоловікам не лише погіршенням стану, а й їхньому життю”, - заявили в установі.

Зазначається, що 63-річний Сервет Газієв скаржиться на постійний біль у кишківнику і на проблеми з хребтом, які з’явилися в нього після побиття у вересні 2021 року в СІЗО-5 Ростова-на-Дону.

За словами сестри Газієва, лікар відвідав його лише раз, попри постійні заявки політв’язня, а виписані ліки політв'язень так і не отримав.

Дедалі гірше стає Амету Сулейманову, який і до ув’язнення страждав на артеріальну та мітральну недостатність серця. Весь день він змушений стояти або сидіти на вузькій лавці, через що набрякають ноги. Уже в СІЗО в нього діагностували гонартроз суглобів нижніх кінцівок другого ступеня. Щодня Сулейманов відчуває нездужання і слабкість. Крім цього, співробітники СІЗО забрали в нього Коран, не дозволяють читати намаз вранці та вночі й погрожують карцером за порушення розпорядку дня.

Еміру Усеїну-Куку наприкінці липня провели операцію на кишківнику, але досі невідомо, на якій саме частині органу відбулось медичне втручання. Політв’язню відмовили у реабілітації. Чоловіку часто доводиться голодувати, бо він не може харчуватися у в’язничній їдальні, адже після операції йому заборонили вживати крупи.

Читайте також: Україна має сприяти поневоленим народам РФ у намаганні вирішувати власну долю - Чубаров

Представництво Президента України в АРК закликає міжнародну спільноту відреагувати на чергову несправедливість і посилити тиск на РФ, яка разом із підконтрольними їй окупаційними адміністраціями Криму відверто ігнорує всі міжнародні норми гуманітарного права.

"Політичні переслідування, катування, репресії та незаконні вироки на тимчасово окупованій території Криму повинні негайно припинитися, а всі винні понести відповідальність за скоєння злочинів, що неможливо без повної деокупації українського півострова", - заявили в установі.

Як повідомляв Укрінформ, кримському політв'язню, громадянському журналісту Сейрану Салієву відмовили у переведенні з колонії в Тульській області РФ до пенітенціарного закладу, розміщеного ближче до дому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-