Україна має сприяти поневоленим народам РФ у намаганні вирішувати власну долю - Чубаров

Україна має сприяти поневоленим народам РФ у намаганні вирішувати власну долю - Чубаров

Укрінформ
Україна має сприяти поневоленим народам Росії у намаганні вирішувати власну долю, це один із факторів безпеки для України і неможливості реваншу з боку РФ.

Про це під час Міжнародного форуму експертної мережі Кримської платформи “Бачення майбутнього: експертний погляд” сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає кореспондент Укрінформу.

Він висловив переконання, що російсько-українська війна завершиться перемогою Української держави і відновленням її кордонів станом на 1991 рік.

Читайте також: Ташева: Деокупація Криму - єдиний дієвий шлях захистити права корінних народів

«Я вважаю перемогою у цій війні те, щоб запобігти в майбутньому повторенню подій 2014-го, 2022-го років. А збереження РФ у існуючих кордонах, з нинішньою системою управління продукуватиме нову агресію. Як тільки у них виникатимуть проблеми, вони шукатимуть вихід, як у 2014-му році, захопивши Крим, та у 2022-му, розпочавши повномасштабну війну», - зауважив Чубаров.

Голова Меджлісу зауважив, що наразі важко сказати, які тектонічні зсуви відбудуться в Росії до кінця війни.

«Якщо поневолені народи, включені до складу РФ проти їхньої волі, будуть намагатися реалізувати своє право на власних землях, чи маємо ми уникати підтримки визвольних рухів цих народів? Як на мене – ні, хоча би з точки зору моралі», - зауважив Чубаров.

Читайте також: Окупанти депортують усіх політв’язнів із Криму у далекі регіони РФ — Чубаров

На його думку, підтримка цих визвольних рухів - не лише на часі, а й обов'язок українського суспільства.

«Українська держава також може займати на міжнародному рівні позицію, щоб питання трансформації РФ відбувалася так, щоб закласти умови для її безповоротної демократизації. Бо історія показує, як від багатомільйонного кримськотатарського народу на власній землі залишилися 300 тисяч. І це політика Росії, яка стосується багатьох народів. Закріплення результатів російсько-української війни не може відбутися за рахунок інтересів поневолених народів Росії. Бо як би тоді не сподівалися на демократичний світ після війни, через несправедливість він колись звалиться. Наш моральний обов'язок - сприяти поневоленим народам у намаганні вирішувати власну долю. Це - закладання фактору безпеки для України і неможливості реваншу з боку Росії», - сказав голова Меджлісу.

Як повідомлялося, у Києві проходить Міжнародний форум Експертної мережі Кримської платформи «Бачення майбутнього: експертний погляд». Спікерами та учасниками форуму є провідні експерти з понад 20 країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-