ЗСУ із ракетами SCALP візьмуть Керченський міст і Крим під вогневий контроль - експерт

ЗСУ із ракетами SCALP візьмуть Керченський міст і Крим під вогневий контроль - експерт

Укрінформ
Збройні сили України, отримавши французькі далекобійні ракети SCALP, візьмуть під повний вогневий контроль окупований Росією Крим, а також Керченський міст.

Це спрогнозував Українському радіо військовий аналітик Олексій Гетьман, коментуючи інформацію про передачу Францією Україні ракет Scalp, повідомляє Укрінформ.

"Це ракети повітряного базування, які можуть літати на відстань більше 500 кілометрів. Є інформація про 560 і навіть до 600 кілометрів. Це крилата ракета не швидкісна, але маневрена, летить на невеликій висоті — 30-40 метрів. Вага ракети — більше 1300 кілограмів, а бойова частина в ній складає 450 кілограмів, тобто вона потужна", — розповів Гетьман.

Ця ракета, додав експерт, може бути застосована по будь-яких цілях, навіть по певних бункерних укріпленнях, залежно від того, який заряд буде поставлений: "Тоді вона проникає вглиб і може підривати доволі потужні укріплення. Маючи таку ракету, ми за великим рахунком можемо цілити, якщо, наприклад, говорити про Крим, у будь-яку точку. Керченський міст буде знаходитися під нашим вогневим контролем".

Читайте також: Франція передасть Україні далекобійні ракети SCALP

За його словами, це те, що Україна хотіла з точки зору далекобійності. "Адже більше 500 кілометрів нам вистачить, щоб руйнувати бойові склади, логістичні центри ворога. Раніше ми хотіли це робити, але в нас не було зброї, яка б стріляла на таку відстань. А зараз разом із британською Storm Shadow ракета SCALP буде в пригоді... Коли французькі ракети надійдуть (а може вже надійшли) до наших ЗСУ, ефективність застосування ми дуже швидко побачимо", — зазначив Гетьман.

Він додав, що SCALP мало чим відрізняється від Storm Shadow: "Оскільки це була одна програма, то можна казати, що SCALP — це модифікована Storm Shadow, британо-французького виробництва".

Гетьман також розповів, що росіяни намагаються тримати великі склади зі зброєю подалі від лінії фронту. "Хоча для них це доволі складно, адже коли склад розташований за 300-400 кілометрів від лінії фронту, треба кілька днів, щоб перекинути наявне озброєння і техніку на фронт. Проте росіяни розуміють: якщо тримати ближче, склад буде вразливий для наших систем. А зараз навіть на такій відстані росіянам буде проблемно щось тримати", — уточнив військовий експерт.

Читайте також: Франція збільшить військову допомогу Україні на €170 мільйонів

Також одним із важливих напрямків уваги ЗСУ, продовжив Гетьман, є Крим: "Зараз, маючи таку далекобійну зброю, ми можемо повністю тримати під вогневим контролем всю територію Криму. Йдеться про військові об’єкти, летовища, які там є. Коли нам вдасться вийти на узбережжя Азовського моря завдяки наступальним діям убік Мелітополя, Бердянська, то Крим залишиться в умовно оточеному становищі — по суходолу в нього зв’язку з материковою частиною Росії не буде. Залишиться тільки "Кримський" міст, який теж, швидше за все, буде зруйнований, і тоді російське військове угрупування опиниться в умовному оточенні".

За даними експерта, ракети Storm Shadow i SCALP, які можна використовувати з українських бомбардувальників, мають бути адаптовані, щоб із конкретного літака їх можна було запускати. "Є певні технологічні нюанси, які треба виконувати. Проте ракета вже адаптована: в країнах НАТО, які колись були у Варшавському договорі, багато літаків радянського виробництва, і коли ці країни вступали до Альянсу, то треба було щось робити, щоб натівську зброю використовувати з цих літаків. Це було зроблено, тож ці ракети для таких літаків, як МіГ та Су, адаптовані. Є певні конструкції, які кріпляться на такі літаки, і тоді цю ракету можна використовувати", — підсумував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон заявив у перший день саміту НАТО, що Франція передасть Україні ракети великої дальності SCALP, які є аналогом британської Storm Shadow.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-