Політув’язнену Данилович найближчим часом етапують до РФ - правозахисники

Політув’язнену Данилович найближчим часом етапують до РФ - правозахисники

Укрінформ
Політув’язнену громадянську журналістку, активістку Ірину Данилович найближчим часом незаконно етапують за межі тимчасово окупованого Криму до Російської Федерації, при цьому стан її здоров’я, найімовірніше, не будуть взяті до уваги.

Про це йдеться у заяві правозахисної спільноти України, яке поширила “Кримська правозахисна група”, передає Укрінформ.

“Найближчим часом Ірину Данилович незаконно етапують за межі Криму – до Російської Федерації, повністю ізолювавши від рідних та адвокатів. При цьому стан її здоров’я та необхідність негайної медичної допомоги, найімовірніше, не будуть взяті до уваги під час розгляду питання про етапування”, - йдеться в дописі.

Правозахисна спільнота України висловила обурення діями окупаційної влади щодо засудження Ірини Данилович, ненадання їй медичної допомоги, що може призвести до летальних наслідків.

Правозахисники наголосили, що “колегія суддів” не звернула уваги на зауваження адвокатки Данилович, що підсудна не закінчила ознайомлення з матеріалами справи через погіршення стану здоров’я, що суттєво порушує право на захист.

Окрім цього, йдеться в заяві, впродовж усіх 14 місяців перебування в Сімферопольському СІЗО-1 Данилович жодного разу не отримала меддопомоги, призначеної незалежним лікарем, що прирівнюється до катувань і нелюдського поводження.

“Дії окупаційної влади, ФСБ, представників “судових інстанцій” і Сімферопольського СІЗО-1 порушують норми міжнародного гуманітарного права і прав людини”, - йдеться в дописі.

Правозахисники закликали російську окупаційну владу звільнити Ірину Данилович та інших кримських політв’язнів, негайно надати кваліфіковану меддопомогу й госпіталізацію Ірині Данилович і всім потребуючим політв’язням; припинити застосовувати кримінальне законодавство РФ на окупованих територіях;

Українську владу закликали включити Данилович у списки обміну та активно адвокувати за її звільнення, поки її не етапували на територію РФ; виробити ефективний механізм звільнення цивільних заручників, зокрема політв’язнів, утримуваних Росією.

Міжнародну спільноту закликали виступити медіатором у процесі звільнення/обміну політв’язнів; ввести індивідуальні санкції проти перелічених осіб, причетних до незаконного ув’язнення, винесення політично мотивованого вироку й ненадання меддопомоги Ірині Данилович.

Читайте також: Кримські політв’язні Єсипенко та Данилович стали членами НСЖУ

Як повідомлялося, у незаконно ув’язненої Ірини Данилович у кримському СІЗО загострилася хвороба вух.

28 грудня 2022 року громадянську журналістку Ірину Данилович у Криму засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою.

Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-