У канадському парламенті вшанували жертв геноциду кримськотатарського народу

У канадському парламенті вшанували жертв геноциду кримськотатарського народу

Укрінформ
У парламенті Канади в Оттаві відбувся траурний захід, присвячений роковинам початку депортації радянським режимом кримських татар з Криму.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь у заході взяли представники усіх основних парламентських партій, дипломати та члени української й кримськотатарської громад.

У канадському парламенті вшанували жертв депортації кримськотатарського народу/Фото: Посольство України в Канаді

“На жаль, сьогодні Володимир Путін йде по стопах Йосипа Сталіна й чинить ще один геноцид, намагаючись русифікувати Україну в іще одній спробі російських варварів. Він розпочав це в 2014-му році й першими, проти кого почав діяти, були кримські татари”, - сказав співголова парламентської групи дружби між Канадою та Україною депутат Джеймс Безан.

Посол України в Канаді Юлія Ковалів у своєму виступі нагадала, що сучасна Росія продовжує чинити в Україні злочин депортації, примусово депортувавши з України більше 19 тис дітей. “Уявіть ці 19 тис самотніх дітей, які перебувають у Росії. На жаль, нам не відоме місце розташування кожного з них і те, як з ними поводяться. Діти - наше майбутнє. Тому я закликаю усіх приєднатися до зусиль й допомогти нам повернути наших дітей додому”, - сказала Ковалів.

Читайте також: Переслідування кримських татар: Лубінець підтримав вимоги комісара Ради Європи

Водночас голова Асоціації кримських татар Канади Рустем Ірсай подякував Канаді за допомогу, яку вона надає Україні у звільненні усіх тимчасово окупованих територій, включно із Кримом.

Нагадаємо: минулого року канадський парламент одностайно визнав депортацію кримських татар актом геноциду та оголосив 18 травня днем пам’яті жертв цього злочину.

Як повідомлялося, 18 травня виповнилося 79 років від початку депортації радянським режимом кримських татар із Криму.

Читайте також: Кабмін за пів року має провести роботу із перейменування топонімів у Криму – Чубаров

Згідно з ухвалою Верховної Ради України, 18 травня оголошено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-