Правозахисники закликають світ вимагати негайного звільнення Джеппарова

Правозахисники закликають світ вимагати негайного звільнення Джеппарова

Укрінформ
Правозахисна спільнота акцентує, що незаконно затриманий у Криму правозахисник Абдурешит Джеппаров та його рідні зазнають переслідувань та випробувань, масштаб яких складно уявити в цивілізованому світі, та закликає уряди іноземних держав і міжнародні організації вимагати негайного його звільнення.

Про це повідомила «Кримська правозахисна група», передає Укрінформ.

«Українська правозахисна спільнота розглядає затримання Абдурешита Джеппарова як складову систематичного та широкомасштабного переслідування кримських правозахисників та активістів, які тривають від самого початку російської окупації Кримського півострова. Кримські татари, які становлять близько 13% населення Криму, непропорційно часто страждають від репресій російської окупаційної адміністрації», – йдеться в дописі.

Правозахисники зауважують, що Джеппаров практично все своє життя присвятив захисту прав кримськотатарського народу, зокрема боровся за повернення корінного народу на Батьківщину після сталінської депортації 1944 року.

«З початку російської окупації Криму Джеппаров активно допомагав жертвам політичних репресій. Наприкінці 2014 року він став координатором Кримської контактної групи з прав людини, яка намагалася сприяти пошуку жертв насильницьких зникнень на окупованому півострові. Правозахисна діяльність Джеппарова була високо оцінена на міжнародному рівні. Зокрема, в 2020 році правозахисник був номінований на Нобелівську премію миру», – звертає увагу правозахисна спільнота.

Зазначається, що за свою правозахисну діяльність Абдурешит Джеппаров та його рідні зазнають переслідувань і випробувань, масштаб яких важко уявити в цивілізованому світі.

«27 вересня 2014 року невідомі особи в чорній уніформі викрали його сина Ісляма Джеппарова та племінника Джевдета Іслямова, доля і місцезнаходження яких досі невідомі. Є всі підстави вважати, що викрадення рідних Абдурешита Джеппарова організували співробітники ФСБ рф. Джеппарова неодноразово затримували під час перетину адміністративної межі між АР Крим та Херсонською областю, йому вручали попередження "про неприпустимість порушення закону". Крім того, у березні 2022 року у Абдурешита Джеппарова був обшук, після якого його відправили під адміністративний арешт за нібито демонстрацію нацистської символіки через публікацію, начебто розміщену на його сторінці у соцмережі 2019 році», – зазначається у повідомленні.

Правозахисна спільнота закликає уряди іноземних держав та міжнародні організації, зокрема учасників Міжнародної Кримської платформи, вимагати негайного і беззастережного звільнення Джеппарова; надавати всебічну допомогу жертвам політичних репресій російських окупантів в Криму та на інших окупованих територіях України, а також їхнім родинам; посилити дипломатичний, санкційний та інший тиск на російську федерацію з метою запобігання новим звірствам в окупованому Криму та материковій частині України, звільнення всіх незаконно затриманих громадян України, а також пришвидшення деокупації всіх територій України.

Читайте також: Джемілєв: Кримськотатарській нації загрожує знищення, якщо півострів залишиться під окупацією

Як повідомлялося, 25 квітня російські силовики затримали Джеппарова після обшуку в його будинку в м. Білогірськ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-