Як «Котигорошко» працював на фсб: завершили розслідування справи ексочільника СБУ в Криму Кулініча

Як «Котигорошко» працював на фсб: завершили розслідування справи ексочільника СБУ в Криму Кулініча

Укрінформ
Служба безпеки України і Державне бюро розслідувань завершили розслідування кримінального провадження і оприлюднили нові докази співпраці колишнього керівника Головного управління СБУ в Автономній республіці Крим Олега Кулініча з фсб росії.

Як передає Укрінформ, про це Служба безпеки України повідомила у Телеграмі.

СБУ і ДБР оприлюднили перехоплення розмов Кулініча, затриманого раніше, і його куратора – колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимира Сівковича.

Ці розмови входять до матеріалів кримінального провадження, яке завершило ДБР. Після того, як обвинувачений ознайомиться зі справою, вони будуть передані до суду.

Читайте також: ДБР повідомило про підозру у держзраді Сівковичу

СБУ затримала Кулініча у липні 2022 року в результаті спецоперації, проведеної спільно з Державним бюро розслідувань. Йому була оголошена підозра у державній зраді (ст. 111 Кримінального кодексу України), створенні злочинної організації (ст. 255), самовільному залишенні місця служби в умовах воєнного стану (ст. 407), заволодінні зброєю та її незаконному зберіганні (ст. 410 та 263).

“Ми зробили максимум, аби не просто затримати топового державного зрадника, але й зібрати потужну доказову базу, на основі якої суд зможе винести справедливий вирок. Це – чіткий сигнал усім, хто працює на ворога: СБУ обов’язково вас знайде та змусить відповідати за скоєне, де б ви не ховалися. Кожного крота витягнемо на світло”, – заявив голова СБУ генерал-майор Василь Малюк.

Як заважили в СБУ, розробкою Кулініча та спецоперацією з його затримання займався особисто Малюк.

“Служба безпеки провела безпрецедентну філігранну розробку і подальшу реалізацію, здійснила агентурно-технічне проникнення до лав фсб. Ми здобули всі файли, в яких Кулініч доповідав у москву інформацію, в тому числі і секретну, щодо ситуації в нашій країні, в Службі, про намагання впливати на різноманітні процеси", – додав Малюк.

Серед іншого було встановлено, що Кулініч співпрацював із фсб рф та отримав оперативний псевдонім “Котигорошко”.

Читайте також: Малюк розповів, що особисто затримував керівника управління СБУ в Криму Кулініча

Його діяльність курував так званий “політичний офіс” у москві, який організували за завданням фсб рф Сівкович і колишній голова Адміністрації Президента України Андрій Клюєв.

Кулініч виконував вказівки кураторів для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, шпигунства, розстановки “своїх людей” у різні державні та правоохоронні органи, підбурювання громадян до державної зради.

Читайте також: З початку повномасштабної війни у розвідці не виявили жодного зрадника — Буданов

За словами Малюка, цей офіс у москві є своєрідною “кротофермою”. “Основна його задача – збір інформації і робота по Україні. В офісі присутні кадрові співробітники 5-ої служби фсб рф. І безпосередньо вони у повній співпраці з Сівковичем взаємодіяли з Кулінічем. Після того, як він передавав інформацію, вони доповідали в фсб”, – заявляв очільник СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, за матеріалами ДБР до суду скеровано обвинувальний акт щодо Свімковича за організацію розгону cтудентського Майдану у центрі Києва у ніч на 30 листопада 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-