В Україні відкрили справу через незаконну мобілізацію в Криму

В Україні відкрили справу через незаконну мобілізацію в Криму

Укрінформ
Розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни у зв'язку зі злочинною мобілізацією, яку проводить окупаційна влада Криму.

Про це повідомила прокуратура АР Крим та м. Севастополя у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як наголосив керівник прокуратури Ігор Поночовний, російська влада із 2015 року незаконно примушувала кримчан служити в її збройних силах, таким чином росармії потрапило щонайменше 34 тисячі мешканців півострова. Це відбувається всупереч ст. 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, згідно з якою державі-окупанту заборонено примушувати цивільне населення окупованої території служити в її збройних силах.

У прокуратурі зазначають, що окупаційна влада проводить незаконну мобілізацію, виконуючи наказ путіна. Повістки кримчанам роздають на всій території півострова, особливо в місцях, де переважно проживають кримські татари.

«Наразі залишити територію півострова можливо тільки з дозволу військкоматів, які, звісно, таких дозволів не дають. Фактично, кримчани стоять перед вибором: смерть на війні або десять років російської в’язниці. У цьому зв’язку прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі», - зазначив Поночовний.

У прокуратурі радять мешканцям півострова у будь-який спосіб залишити територію Криму, ухилятись від отримання повісток та походів до військкоматів.

“Якщо все-таки вас примусово мобілізували, саботуйте накази російських військових, не вчиняйте дій, що можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури. Адже в такому випадку ви будете відповідати за свої дії як воєнний злочинець, навіть якщо вас мобілізували примусово”, - наголосили у прокуратурі АРК.

Читайте також: Проти кримчанина порушили справу через пісню «Червона калина»

Як повідомлялося, окупаційні адміністрації в Криму роздають повістки мешканцям півострова всупереч заявам про завершення мобілізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-