Загарбники утримують Джелялова у спецблоці СІЗО та ізолюють від спілкування - дружина

Загарбники утримують Джелялова у спецблоці СІЗО та ізолюють від спілкування - дружина

Укрінформ
Першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, кримського політв'язня Нарімана Джеляла утримують в ізоляції від спілкування навіть у СІЗО.

Як передає Укрінформ, про це “Кримській солідарності” розповіла Левіза Джелялова, дружина Нарімана Джелялова.

Це повна ізоляція від спілкування навіть всередині СІЗО”, - сказала Джелялов, зазначивши, що її чоловіка утримують у спецблоці ізолятора.

Вона повідомила, що листування з чоловіком ретельно перевіряють, а телефонувати йому недозволено. На прогулянку Нарімана Джелялов виводять під наглядом.

Репіка Ахтемова, дружина Асана Ахтемова, розповіла, що братів Ахтемових утримують у переповненій камері без належних умов.

Читайте також: Війна унеможливила переговори з рф щодо звільнення кримських політв'язнів – Чубаров

Так, у камері Асана Ахтемова на 10 ліжках розміщуються 17 людей, у Азіза на 6 ліжок — 8-9 людей. У камерах антисанітарні умови, є гризуни.

Аділе Ахметова, дружина Азіза Ахтемова, повідомила, що постійний шум у переповнених камерах не дозволяв політв'язням належним чином підготуватися до судових засідань, дебатів.

Не було жодного разу, щоб була тиша, постійно працює телевізор, стоїть галас. За таких умов було дуже складно підготуватися до дебатів, опрацювати матеріали, а за рік їх дуже багато. До того ж, судові засідання у нас проходили часто, до трьох засідань на тиждень”, - зазначила дружина Азіза Ахтемова.

Умови утримання негативно вплинули і на здоров'я політв'язнів, у них загострилися хронічні захворювання. При цьому їм не надавали кваліфікованого медичного обслуговування, підкреслюють дружини політв'язнів.

Читайте також: Україна вимагає від росії негайного звільнення Джеляла та інших політв'язнів

При затриманні у Асана були проблеми зі спиною, і вони нікуди не зникли. Через нестачу свіжого повітря, нормального харчування, сонячного світла у чоловіка почало боліти серце”, - зазначає дружина Асана Ахтемова.

Жінки додали, що у політв'язнів є неповнолітні діти, і цей рік був дуже складний для них.

Як повідомлялося, 3 та 4 вересня 2021 року в окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки та затримання першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також Азіза й Асана Ахтемових.

Спочатку Джелялові висунули обвинувачення у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували обвинувачення у "вчинення диверсії у складі організованої групи" та "незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, вчинені організованою групою". Згодом Джелялова звинуватили і в контрабанді вибухового пристрою.

Читайте також: Загарбники заарештували двох херсонців за підозрою участі в батальйоні Номана Челебіджихана

Асана й Азіза Ахтемових обвинувачують у диверсії, скоєній групою осіб, незаконному придбанні, зберіганні вибухових речовин і контрабанді вибухових пристроїв.

російське обвинувачення запросило 15 років колонії для Нарімана Джелялова, Асана та Азіза Ахтемових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-