Крим після деокупації має стати гарантом регіональної безпеки - експерт

Крим після деокупації має стати гарантом регіональної безпеки - експерт

Укрінформ
Після деокупації Крим має стати гарантом не тільки української безпеки, а й загалом безпеки у регіоні.

Про це під час брифінгу Кримська платформа. Стратегія деокупаціі Криму та економічна модель” у Медіацентрі Україна - Укрінформ заявила, говорячи про мілітарний компонент Стратегії, заступниця голови правління Центру оборонних стратегій, заступниця міністра оборони України у 2019 - 2020 роках Аліна Фролова.

“Крим має стати гарантом регіональної безпеки і української безпеки, бо Крим, власне, прикриває ще й континентальну частину України та забезпечує її безпеку. Ми прикриваємо і Румунію, ми забезпечуємо можливість нормального транспортування у Грузію, і ми зможемо забезпечити нормальне транспортування будь-яких комерційних вантажів Чорним морем”, - заявила Фролова.

За словами ексзаступниці міністра оборони, Україна зможе дати гарантії того, що Кримський півострів не буде використовуватися у жодних мілітарних агресивних діях.

Вона акцентувала увагу на питаннях, пов'язаних із розміщенням тактичної ядерної зброї на півострові.

“Україна свого часу доєдналася до Договору про нерозповсюдження (ядерної зброї — ред.), і ми маємо намір повернутися і повернути Крим до території, вільної від тактичної ядерної зброї”, - зазначила вона.

За словами Фролової, це буде означати, що всі об'єкти у Криму, які були відновлені для зберігання, розміщення і використання такої зброї, мають бути або переведені в інший режим, або законсервовані, або використовуватися за іншим призначенням.

На її переконання, що контроль України над Кримом надасть можливість повного розблокування Азовського моря і виведення його під регулювання міжнародного права. Наразі, нагадала вона, рф фактично нікому не дає можливості використовувати цей ресурс.

Читайте також: Стратегія відновлення Криму буде вписана у загальний план відновлення України – Ташева

Принагідно Фролова нагадала про величезні поклади газу на шельфі Чорного моря.

“Звичайно, видобуток таких покладів (газу - ред.) можливий лише за умови існування безпекової інфраструктури і захисту українськими військовими такого видобутку. Окрім того, такий самий видобуток має і може проводити і Румунія, але наразі вони (румуни — ред.) не можуть розвивати цей проєкт через події, які пов'язані з війною рф проти України”, - зауважила експерт.

Як повідомляв Укрінформ, 23 серпня Президент Володимир Зеленський заявив, що Стратегія відновлення Криму після його повернення вже є.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-