До Ростова не пустили кримських татар, які їхали на оголошення вироку рідним

До Ростова не пустили кримських татар, які їхали на оголошення вироку рідним

Укрінформ
Російський дорожній патруль кілька годин протримав на керченському мосту кримських татар, які їхали до Ростов-на-Дону на оголошення вироку рідним, і змусив їх повернутися назад.

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Кілька десятків кримських татар на машинах вже кілька годин заблоковані на посту ДПС на Кримському мосту і не можуть проїхати до Ростов-на-Дону. Вони прямують на оголошення вироку цивільному журналісту Ремзі Бекірову, правозахиснику Різі Ізетову, активістам Фарходу Базарову, Шабану Умерову та Раїму Айвазову, яке відбудеться завтра (вже сьогодні, 10 березня. - ред.) о 10-й годині ранку. Співробітники забрали документи водіїв і посилаються на «завислу базу», - йдеться в повідомленні.

Згодом активісти повідомили, що родичі політичних ув'язнених повертаються додому. Співробітники ДПС сказали, що лише у цьому випадку їм повернуть документи. Журналісти та адвокати продовжують очікувати перепустки.

Як повідомляв Укрінформ, 10 березня в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону (рф) оголосять вирок фігурантам так званої «другої Сімферопольської групи» Хізб-ут-Тахрір: Ремзі Бекірову, Різі Ізетову, Фарходу Базарову, Шабану Умерову та Раїму Айвазову. Прокурори вимагають для обвинувачених до 18,5 років позбавлення волі.

27 березня 2019 року у Криму проходили наймасовіші обшуки ФСБ у будинках кримських мусульман. В результаті були затримані 25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров та Раїм Айвазов. Вони звинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною, але діючою без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов та Айвазов звинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 кк рф («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі). Інші за ч. 2 ст. 205.5 кк рф («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також висунуто звинувачення за ч. 1 ст. 30 та ст. 278 кк рф («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-