Сенцов і Кольченко розповіли, чому не виїхали з Криму після арештів своїх друзів

Сенцов і Кольченко розповіли, чому не виїхали з Криму після арештів своїх друзів

Укрінформ
Колишні бранці Кремля Олег Сенцов і Олександр Кольченко не покинули Крим після арешту їхнього товариша Геннадія Афанасьєва, оскільки не надали серйозного значення цьому і вважали, що нічого кримінального на них немає.

Про це Сенцов повідомив на пресконференції.

"Я знав про арешт Афанасьєва, але була субота і мені треба було з'ясувати, за що його заарештували. Я розумів, що треба допомогти Афанасьєву, тому не поїхав. Я хотів розібратися, треба було дочекатися понеділка, щоб дізнатися, що відбувається. Потім мені прийшов знак від Афанасьєва, де він пропонував зустріч... я сказав, що так /прийду - авт./ і не прийшов. Розуміючи, що це була засідка», - сказав Сенцов.

Він повідомив, що не поїхав і за добу, тому що вважав, що йому нічого пред'явити.

Читайте також: Сенцов каже, що не має претензій до двох фігурантів у його справі

Сенцов повідомив, що вже після його затримання Афанасьєва вже катували і він дав свідчення. «Я як людина, яка пройшла через всю цю історію, розумію, що витримати тортури протягом тривалого часу неможливо», - сказав Сенцов, виправдовуючи Афанасьєва.

Читайте також: Сенцов — про російську тюрму: Фізичного насилля не було, лише психологічний тиск

Він також зауважив, що якби його заарештували "на підвал", питання тільки часу, коли ти зізнаєшся у всьому". Те, що відбувалося зі мною, "це настільки мілко порівняно з тим, що робили з Клихом і Карпюком... там хлопці пройшли через пекло", - зазначив він.

У свою чергу Олександр Кольченко пояснив своє перебування в Криму так: «я себе оцінював як невловимого Джо, я думав, що не становлю серйозного інтересу для спецслужб».

Читайте також: Кольченко розповів, як до нього ставились у російській в'язниці

Як повідомлялося, Геннадія Афанасьєва звільнили в червні 2016 року. Його затримали в Криму в 2014 році. Російські спецслужби звинуватили його в тому, що він разом з Олегом Сенцовим, Олексієм Чернієм і Олександром Кольченком планували підірвати пам'ятник Леніну на Вокзальній площі і меморіал "Вічного вогню".

На допитах Афанасьєв заявляв, що Сенцов організував діяльність по боротьбі за вихід анексованого Криму з-під контролю Росії і хотів підірвати пам'ятник Леніну.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною і Росією відбувся обмін в форматі 35 на 35. На батьківщину повернулися 11 незаконно засуджених українців: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сізонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов, а також 24 моряки, які були захоплені Росією у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-