Звільнити політв'язнів Кремля допоможуть санкції або політична угода - Полозов

Звільнити політв'язнів Кремля допоможуть санкції або політична угода - Полозов

Укрінформ
Для звільнення незаконно засудженого в РФ режисера Олега Сенцова та інших українських політв'язнів Кремля потрібна консолідована позиція Заходу, а також конкретні санкції проти тих, хто причетний до кримінальних справ проти українців.

Таку думку в середу на прес-конференції в Укрінформі висловив адвокат Микола Полозов.

"Для того, щоб у Кремля був інтерес прийняти політичне рішення про звільнення українських політв'язнів, мають дозріти політична ситуація і такий зовнішньополітичний тиск, при якому утримувати політв'язнів стане дорожче, ніж просто відпустити їх. Єдиний доступний механізм за поточних умов - це санкції. Поки ми не бачимо жодної санкції саме з питання політв'язнів. Є санкції більш глобального характеру, є персональні санкції, але, скажімо, через того ж таки Сенцова ми не чули, щоб хтось вводив санкції", - сказав Микола Полозов.

На його думку, ще одним можливим способом звільнення українців з російських в'язниць є домовленості щодо "конкретних осіб".

"Другий спосіб звільнення - це досягнення Заходу з Кремлем деяких зовнішньополітичних домовленостей, тобто оформлення зовнішньополітичної угоди, де одним з елементів, крім основного питання угоди, може бути доля тих чи інших людей. Але поки ми не бачимо консолідованої позиції Заходу щодо цього питання", - вважає адвокат.

На його думку, ряд країн сьогодні намагаються обходити питання санкцій проти Росії і навіть налагоджувати стосунки з Кремлем, "незважаючи на те, що протягом вже п'яти років триває агресія Кремля проти України і Крим вже майже п'ять років перебуває під окупацією".

Як вважає Полозов, українська влада і українське суспільство роблять значні зусилля для того, щоб визволити з російських тюрем своїх громадян, але результатів немає, оскільки Кремль "не цікавлять конкретні люди".

"Їх не цікавлять свої люди, наприклад спіймані на сході України російські військовослужбовці, - для Кремля це витратний матеріал", - зазначив адвокат.

За його словами, Кремль цікавлять "або агенти і шпигуни на кшталт Анісімова-Смирнова або Мішкіна і Чепіги, або цікавлять іншого роду агенти, як наприклад глава РІА "Новости України ", якого зараз в Херсоні повинні судити".

"На жаль, без зовнішнього тиску на Кремль домогтися звільнення інших українських політв'язнів буде неможливо, і прийняття питання щодо них лежить в політичній площині", - заявив Полозов.

Читайте також: Річниця звільнення незаконно засуджених в окупованому Криму заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу

Як повідомлялося, рік тому з окупованого Криму за посередництва Туреччини були визволені політв'язні Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров. Домовленість про видачу Туреччині переслідуваних Кремлем за проукраїнські погляди громадян України була досягнута наприкінці літа 2017 року під час зустрічі президентів Туреччини і РФ.

Всього в Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-