Парубій: Окупація Криму у 1918 році і сучасна окупація нічим не відрізняються

Парубій: Окупація Криму у 1918 році і сучасна окупація нічим не відрізняються

Укрінформ
Україна звільнить Крим від російських окупантів, як уже робила це у 1918 році.

На  цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час урочистого засідання Верховної Ради, присвяченого 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Вражають паралелі між подіями 100-літньої давнини і сучасними подіями. Російська окупація Криму у 1918 році і сучасна окупація нічим не відрізняються. Тодішня і сучасна окупація - це страх, терор і залякування. Переслідуються українці і кримські татари. Тоді окупанти відразу жорстоко розігнали кримськотатарський Курултай, а у сучасному Криму Меджліс кримськотатарського народу проголошений російськими окупантами екстремістською організацією і заборонений. І тоді, і зараз російський агресор у Криму забороняє діяльність українських патріотичних організацій, татарських національних об'єднань, під утиском перебувають віряни і українських християнських церков, і мусульмани. Але я переконаний, як українські воїни звільнили Крим тоді, у квітні 1918 року, так ми звільнимо Крим і зараз", - підкреслив Парубій.  

Він нагадав, що у січні 1918 року Кримська Народна Республіка, проголошена Курултаєм у грудні 1917-го, була знищена, а Крим окупований російсько-більшовицькими агресорами. На півострові розпочався терор, російські окупанти розстріляли лідера кримських татар Номана Челебіджихана, який намагався домовитися з ними про припинення бойових дій. Проте вже у квітні 1918 року українська армія повернула на півострів мир і спокій.

Спікер висловив переконання, що нині надзвичайно важливим є зміцнення єдності українського народу, яка є запорукою перемоги і майбутнього процвітання України.

Читайте також: Автономія кримських татар: Порошенко очікує на проект змін до Конституції

В урочистому засіданні беруть участь лідери кримськотатарського народу, закордонної кримськотатарської діаспори, перший і третій президенти України Леонід Кравчук та Віктор Ющенко, народні депутати, представники дипломатичного корпусу та міжнародних організацій. 

Курултай кримськотатарського народу – національні збори, найвищий представницький повноважний орган кримськотатарського народу. Перший Курултай був проведений у грудні 1917 році. 

Курултай взяв на себе повноваження Мусульманського виконкому, проголосив створення Кримської Народної Республіки, ухвалив Конституцію і державну символіку: національний прапор блакитного кольору, національний герб у вигляді золотої тамги кримських ханів і національний гімн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-