Польща за два роки війни передала Україні допомоги майже на $9 мільярдів

Польща за два роки війни передала Україні допомоги майже на $9 мільярдів

Укрінформ
За два роки російської агресії проти України Польща передала Україні 44 пакети допомоги на загальну суму майже $9 млрд.

Про це під час виступу у Сеймі Польщі з пріоритетами зовнішньої політики Польщі на 2024 рік заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає кореспондент Укрінформу.

“Від часу повномасштабної агресії Польща затвердила 44 пакети військової допомоги Україні. Загальна вартість польської урядової підтримки, без врахування багатомільярдних сум, виданих на біженців, за перші два роки війни склала близько $9 млрд”,- підкреслив Сікорський.

Він зазначив, що Польща приєдналася до декларації G7 про взаємні довготривалі зобов’язання щодо України.

“Як сусідня країна, військовий, гуманітарний і енергетичний хаб ми хочемо брати участь у формуванні цих зобов’язань, а не спостерігати за ними ззовні, поки це робитимуть інші”, - констатував глава польської дипломатії.

Читайте також: Польща готова допомагати Україні в поверненні військовозобов'язаних чоловіків - міністр

Він зазначив, що пріоритетом європейської політики уряду РП буде підтримка незалежності України, зокрема в її зусиллях щодо членства в ЄС.

“Стратегічною метою залишається також поступове включення України до євроатлантичних структур у широкому розумінні”,- наголосив глава польської дипломатії.

При цьому міністр зазначив, що Варшава дбатиме про інтереси польського бізнесу, зокрема аграріїв чи перевізників, які з листопада минулого року блокували польсько-український кордон.

Сікорський звернув увагу на певні побоювання у Польщі щодо економічного аспекту євроінтеграції України. Однак він нагадав, що під час вступу Польщі до ЄС в 2024 році на Заході також побоювалися конкуренції з боку РП. Однак зараз західні компанії охоче інвестують в Польщі, і, на його погляд, те саме згодом буде з Україною.

Читайте також: Польща не має Patriot для України, але допомагатиме іншим озброєнням для захисту неба - Туск

За його словами, в 2023 році вартість польського експорту в Україну оцінювалося в 52 млрд злотих, що на 30 млрд більше ніж в 2022 році. Сікорський підкреслив, що перемога України у війні дасть польським компаніям ще більше можливостей.

Як повідомив глава МЗС Польщі, польські компанії братимуть участь у відбудові України. Для підтримки цих зусиль у Варшаві створено посаду урядового уповноваженого з питань відбудови України, а незабаром у Польщі запрацює представництво офісу ООН з питань обслуговування проєктів.

Сікорський також повідомив, що в 2024 році підтримка України залишиться польським пріоритетом у сфері розвитку. 

“Ми зосередимося на найнагальніших потребах, пов’язаних з освітньою і медичною інфраструктурою і підтримаємо модернізацію країни - зміцнення українського самоврядування і реформи, яку готують її до членства в ЄС”,- зазначив глава польської дипломатії.

Польський міністр додав, що за останні два роки Польща стала головним донором надання гуманітарної допомоги Україні. За його словами, міністерства польського уряду надали 16 млрд євро на всесторонню допомогу Україні й українським воєнним біженцям.

Читайте також: Польща зробить оборону пріоритетом під час головування в ЄС у 2025 році - міністр

Він також подякував полякам за підтримку українських воєнних біженців у Польщі, зазначивши, що станом на сьогодні в Польщі перебуває 950 тис. українців, які прибули до Польщі після 24 лютого 222 року, хоча за понад два роки у Польщі свій прихисток знаходили у декілька разів більше українців.

Як повідомляв Укрінформ, під час виступу в Сеймі Польщі Сікорський запевнив, що Польща не має жодних територіальних претензій до України, як твердить російська пропаганда, аби посварити обидва народи.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-