Наступ армії РФ на Харків малоймовірний в найближчому майбутньому, але можливий - ISW

Наступ армії РФ на Харків малоймовірний в найближчому майбутньому, але можливий - ISW

Укрінформ
Російський наземний наступ на Харків в найближчому майбутньому малоймовірний, але зусилля Росії зі створення стратегічних резервів і перегрупування сил на полі бою можуть дозволити російським військам розпочати наступ на місто влітку.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ. 

На думку аналітиків, загроза російської наступальної операції на Харків або Суми, схоже, змушує українських військових перерозподіляти свої обмежені сили і засоби на будівництво оборонних укріплень у цих районах, а активна російська операція із захоплення цих міст лише ще більше посилить цю тенденцію.

«Російські війська здатні виділяти значні ресурси в надії досягти оперативно значущих проривів на обраних ними ділянках фронту і можуть використовувати частини фронту, які раніше були вразливими через перекидання української живої сили і матеріальних засобів», - йдеться у звіті.

Читайте також: Ефективне використання ЗСУ дронів не може компенсувати дефіцит боєприпасів - ISW

Як зазначає ISW, російські війська наразі зосередили значні ресурси поблизу Часового Яру та Авдіївки і продовжують повільне та виснажливе просування в цих районах, що значною мірою пов'язано з проблемами з українською живою силою та затримками з наданням допомоги з боку США та країн Заходу.

Аналітики вважають, що українські Збройні сили, швидше за все, не зможуть перехопити ініціативу на фронті і більш активно розподіляти свої ресурси, якщо не будуть продовжувати вирішувати свої кадрові проблеми і не отримають додаткової західної допомоги.

В ISW також зауважують, що наразі росіяни утримують ініціативу на полі бою, і здатність росіян проводити й наступальні операції практично на будь-якій ділянці фронту продовжуватиме виснажувати і без того обмежені ресурси України, незалежно від успіху будь-якої окремої операції з фактичного захоплення міста чи населеного пункту.

Читайте також: Часів Яр залишається під контролем Сил оборони - Сирський

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників Дельфійського економічного форуму наголосив, що Україні потрібні системи ППО та бойові літаки, щоб захиститись від російського терору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-