Кулеба дорікнув Німеччині за зволікання з передачею ракет Taurus

Кулеба дорікнув Німеччині за зволікання з передачею ракет Taurus

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба піддав критиці західних партнерів через вагання передати або прискорити передачу Україні необхідних видів озброєнь, зокрема Німеччину в питанні ракет великої дальності Taurus.

Про це він сказав у розмові з виданням Politico, передає Укрінформ.

«Київ, звичайно, беззастережно вдячний за всю підтримку, яка надходить від Західного альянсу», - сказав Кулеба, але висловив стурбованість тим, що дії союзників не завжди збігаються з їхньою риторикою. І оскільки війна затягується, вони «повертаються до звичного способу ведення політики».

Кулеба, йдеться у матеріалі, не зміг приховати свого розчарування через затримки підтримки Заходу та деякі зв’язки, пов’язані з цим. Глава українського МЗС не підтвердив, що США закликали Київ припинити атаки на енергетичну інфраструктуру та нафтові об’єкти Росії, побоюючись, що удари українських безпілотників піднімуть світові ціни на енергоносії, але на запитання, чи відчуває він іноді, що західні союзники хочуть, щоб Україна воювала з однією рукою за спиною, він відповів: «Так, я так думаю».

Він описав порочне коло: зброя затримується або постачається в недостатній кількості, а потім союзники кажуть, що Україна відступає, Україні неможливо перемогти. І союзники запитують себе, навіщо їм надавати Україні зброю, яка «змінить правила гри».

Зокрема, Німеччина в питанні Taurus. «Кожного разу, коли я відповідаю на запитання (про ці ракети, - ред.), я отримую роздратований відгук із Берліна… Вони самі поставили себе в цю ситуацію. Нехай знаходять вихід», - заявив Кулеба.

Читайте також: Пісторіус розкрив деталі нового пакету військової допомоги Україні від Німеччини

Він зауважив, що українські війська втрачають наразі позиції через те, що Росія почала масово використовувати модернізовані авіаційні керовані бомби. Це бомба, «від якої не втекти», якщо ви є ціллю, підкреслив міністр. Але назвав спосіб протидії - збивати літаки з бомбами. Для цього, підкреслив він, Україна потребує систем протиповітряної оборони на передовій.

Водночас Кулеба відзначив президента Франції Еммануеля Макрона. «Ми були раді бачити, як президент Макрон розвивається в цьому напрямку», - сказав він.

«Я прекрасно розумію, що європейці не звикли до ідеї війни», - сказав він. «Але це недбалість, яку європейці просто не можуть собі дозволити - ні собі, ні своїм дітям», - заявив український дипломат. Він переконаний: «Україна може перемогти. Але якщо Україна програє, Путін не зупиниться».

Як повідомляв Укрінформ, Кулеба закликав Захід дати Україні «кляті Patriot». За його словами, якби було достатньо систем ППО, Україна змогла б захистити від руйнування не лише життя людей, а й економіку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-