Військову допомогу НАТО для України підтримує більшість громадян країн-союзниць - Столтенберг

Військову допомогу НАТО для України підтримує більшість громадян країн-союзниць - Столтенберг

Укрінформ
Військову допомогу НАТО для України підтримує більшість громадян країн-союзниць.

Про це у Брюсселі під час пресконференції з представлення підсумків 2023 року сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Громадяни країн НАТО виявляють потужну солідарність з українцями. По усьому Альянсу більше двох третин людей хочуть, щоб їх країни продовжували підтримувати Україну. Це має значення, тому що союзники по НАТО надають 99% від усієї військової допомоги для України», - сказав керівник Альянсу.

Він зауважив, що впродовж 2023 року союзники надавали безпрецедентний рівень підтримки, постачали артилерійські боєприпаси, танки та бойові машини, патрульні кораблі, засоби протиповітряної оборони, гелікоптери, дрони і радари. Вперше кілька союзників надіслали в Україну системи дальнього радіусу дії, такі як британські ракети Storm Shadow та французькі SCALP.

Союзники також погодилися надіслати в Україну бойові літаки F-16 та створили коаліції держав з надання Україні ключових спроможностей, зокрема, у сфері протиповітряної оборони, артилерії та дронів. Кілька союзників уже уклали двосторонні договори про співробітництво у сфері безпеки з Україною.

Столтенберг зауважив: військова допомога, яка вже надана Україні, є безпрецедентною. Але союзники мають наростити зусилля та постачати в Україну більше озброєння і боєприпасів.

Читайте також: Країни НАТО повинні негайно збільшити військову допомогу для України - Столтенберг

«Це критичний момент. Було б великою історичною помилкою дозволити Путіну перемогти. Ми не можемо дозволити тоталітарним лідерам досягати бажаного з використанням сили. Це було б небезпечно для всіх нас», - підкреслив генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, від початку російської агресії союзники по НАТО надають Україні значну економічну, фінансову та військову допомогу, постачають техніку й озброєння, проводять тренування для українських військовослужбовців. Головною метою цієї роботи є підтримка України у боротьбі проти російського вторгнення, а також досягнення повної взаємосумісності із збройними силами країн Альянсу на шляху до повноправного членства України в НАТО.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-