Україна сподівається на реалізацію цьогоріч ще двох ініціатив з постачання боєприпасів

Україна сподівається на реалізацію цьогоріч ще двох ініціатив з постачання боєприпасів

Укрінформ
Україна хоче до кінця року, окрім чеської ініціативи з постачання боєприпасів, реалізувати ще дві подібні і вже працює з партнерами щодо їх фінансування.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільній з главою МЗС Молдови Міхаілом Попшоєм пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава української дипломатії поінформував, що цього тижня відбудуться контакти з чеськими колегами, де вони детально представлять план постачання боєприпасів.

«За попередніми сигналами, які ми отримали, наші хлопці на фронті відчують збільшення постачання снарядів уже в осяжному майбутньому. Тобто це не займе багато місяців", - сказав Кулеба.

Він додав, що чеська ініціатива розрахована на реалізацію протягом усього року.

"Перші снаряди почнуть надходити, скажу так, в осяжній перспективі. А потім протягом року надходитимуть далі нові партії", - зазначив міністр.

Очільник МЗС також повідомив, що, окрім чеської, є також інші ініціативи. Одна з них обговорювалася під час зустрічі у Вільнюсі міністрів закордонних справ України, країн Балтії та Франції. За словами Кулеби, він закликав «уже сьогодні» почати збирати гроші і на неї.

«Чеська ініціатива – це добре, але недостатньо. Тому сьогодні закрили фінансове питання чеської ініціативи, а завтра вже повинні закривати фінансові питання інших подібних ініціатив. Вони є, і ми про них знаємо. Єдине, чого бракує для їх реалізації, - це фінансового ресурсу», - зауважив міністр.

За його прогнозом, якщо, окрім чеської ініціативи, цього року будуть реалізовані ще дві, то російські окупанти в Україні відчуватимуть «набагато суттєвіші проблеми на фронті».

«Тому ми зараз всім подякували за чеську ініціативу: «Молодці, відкладаємо, ініціатива працює», а тепер треба пробивати фінансування для реалізації інших подібних ініціатив, і ми цим уже займаємося», - запевнив Кулеба.

Читайте також: Чехія розраховує, що Україна невдовзі отримає кількасот тисяч боєприпасів

Як повідомляв Укрінформ, радник прем'єр-міністра Чехії з питань національної безпеки Томаш Пояр заявив, що боєприпаси, закуплені в країнах, які не є членами ЄС, в рамках чеської ініціативи, можуть прибути в Україну вже у червні.

На сьогодні понад 15 країн взяли на себе зобов'язання фінансувати закупівлю боєприпасів. Серед них Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція і Норвегія, а також неєвропейські члени НАТО, такі як Канада. Чеська Республіка визначає наявні боєприпаси по всьому світу, а інші країни надають необхідне фінансування. Потім Чехія координуватиме доставку боєприпасів в Україну.

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-