Чехія розраховує, що Україна невдовзі отримає кількасот тисяч боєприпасів

Чехія розраховує, що Україна невдовзі отримає кількасот тисяч боєприпасів

Укрінформ
Чехія продовжує збір грошей на боєприпаси для України: на 300 тисяч одиниць гроші вже зібрані, ще на 200 тисяч отримано попередню згоду.

Про це повідомив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала на конференції, присвяченій 25-річчю членства республіки в НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Фіали, «вже зараз від союзників отримано зобов’язання щодо фінансування на закупівлю 300 тисяч одиниць, на ще 200 тисяч – гроші обіцяні». Він назвав це великим успіхом.

Політик зауважив, що чеська ініціатива є відносно простим механізмом – знайти снаряди на світових ринках, домовитися, знайти фінансування та скоординувати доставку в Україну. Втім, цей механізм «потребує ноу-хау»: Чехія використовує свої контакти, «свої унікальні позиції».

«Це дасть реальні результати для української оборони і зможе досить швидко забезпечити їй додаткову підтримку в той час, коли європейські країни ще не мають достатніх потужностей для власного виробництва», – сказав чеський прем’єр.

При цьому глава уряду Чехії не став «обіцяти неможливе» та зазначив, що доставка буде тривати кілька місяців, але до кінця року на фронт точно буде доставлено кількасот тисяч боєприпасів.

Читайте також: Люксембург приєднався до чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України

Він також нагадав, що за два роки Чехія сама передала Україні понад мільйон одиниць боєприпасів великого калібру.

Прем’єр-міністр Чехії запропонував партнерам у ЄС закупляти боєприпаси в третіх країнах в січні цього року на Раді ЄС. У лютому це публічно озвучив на Мюнхенській безпековій конференції президент країни Петр Павел, який заявив, що Прага знайшла 800 тисяч снарядів. Долучилися до чеської ініціативи вже 18 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-