Битва за Україну. День сімсот сорок сьомий

Битва за Україну. День сімсот сорок сьомий

Укрінформ
Уперше в історії українського кінематографа документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова здобула премію «Оскар»

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сорок сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Уперше в історії українського кінематографа стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова здобула премію «Оскар», перемігши в номінації «Найкращий документальний фільм» – Укрінформ.

- Україна може отримати до червня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами, 12 українських пілотів будуть готові пілотувати винищувачі F-16 – The New York Times.

- Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що Київ вже виконав усі рекомендації Єврокомісії, необхідні для затвердження переговорної рамки для вступу у ЄС – «Інтерфакс-Україна».

- 11 березня в Брюсселі біля штаб-квартири НАТО підняли національний прапор Швеції. Країна офіційно стала 32-м членом Північноатлантичного альянсу – пресслужба Альянсу.

Реакція на скандальну заяву Папи Римського

- Капітуляція – це не мир. Президент Путін почав цю війну і може закінчити її сьогодні. Україна, з іншого боку, не має такої можливості – Єнс Столтенберг, генсек НАТО.

- Ми хочемо справедливого миру. Миру, який бере до уваги жертву війни, а це Україна – Петер Стано, речник Європейської комісії.

- Глава німецького уряду Олаф Шольц не поділяє думку Папи Римського щодо того, що Україна повинна була би «мати мужність підняти білий прапор» та розпочати переговори з Росією – Укрінформ.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявляє, що ніхто й ніколи не змусить український народ капітулювати – ВРЦіРО.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «20 днів у Маріуполі» – фільм, який показує правду про російський тероризм. Дякую команді, яка працювала над цим фільмом і здобула таку важливу нагороду «Оскар», яка дає змогу голосно сказати про російську війну проти України».

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Ми маємо продовжувати зміцнювати Україну та показати Путіну, що він не досягне того, чого прагне на полі бою, але має сісти за стіл переговорів та шукати рішення, де Україна визнається та залишається суверенною незалежною державою».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сили та засоби протиповітряної оборони знищили 15 із 25 «Шахедів», якими росіяни у ніч на понеділок атакували Україну – Генштаб ЗСУ.

- Росія до 16 березня хоче захопити території біля Вербового і Роботиного, які минулого року були деокуповані Силами оборони, однак реалізувати це завдання їй не вдасться – Дмитро Лиховій, начальник відділу зв’язків з громадськістю ОСУВ «Таврія». Сили оборони продовжують утримувати позиції на лівобережжі Дніпра та здійснюють заходи щодо розширення плацдарму.

- Ворог почав активніше атакувати Новомихайлівку під Мар'їнкою, а також Старомайорське та Урожайне на Времівському виступі. Туди прибув «свіжий» танковий полк з іншого напрямку – Дмитро Лиховій.

- Загарбники незначно просунулися на північний захід від Авдіївки біля Бердичів і на захід від Авдіївки в Орлівку. Позиційні бої тривали поблизу Орлівки, Тоненького, Первомайського, Сіверного та Невельського – Інститут вивчення війни.

- За минулу добу на фронті відбулися 64 бойові зіткнення. Водночас авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження противника – Генштаб ЗСУ.

- Бойові місії, які здійснили підрозділи розвідки у Чорному морі – це підготовка до серйозної операції у тимчасово окупованому Криму – Кирило Буданов, глава ГУР МО.

- Згідно з даними  Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI) у період з 2019-2023 роках Україна стала найбільшим європейським імпортером зброї і четвертим у світі. З лютого 2022 року щонайменше 30 держав поставили Україні основні озброєння як військову допомогу – DW.

- Корвети, які будуються в Туреччині, у майбутньому мають стати частиною флоту України як морської держави, що має бути здатна забезпечити безпеку міжнародного судноплавства у своїх водах і захищатися від ворогів – Наталія Гуменюк.

- Українські безпілотники дісталися арсеналу з боєприпасами у Волгоградській області, який розташований на території однієї із військових частин окупантів – Telegram-канал ASTRA.

***

- Від початку повномасштабного вторгнення Росія пошкодила або зруйнувала 1740 об’єктів медзакладів в Україні – МОЗ України.

- Росіяни можуть почати депортацію українців із окупованих територій, якщо ті не отримають до липня паспорти РФ – Міноборони Британії.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби  Донецької і Херсонської областей 3 людей загинули, 12 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якому обговорили, зокрема, ситуацію на фронті, виробництво снарядів та зведення фортифікаційних споруд – Телеграм глави держави.

- Кабінет міністрів посилив нагляд за безпекою нехарчової продукції та якістю надання споживачам комунальних послуг – ухвалення такого рішення є вимогою європейських партнерів – пресслужба Мінекономіки.

- Колишнього речника Міністерства закордонних справ Олега Ніколенка призначили генеральним консулом України в Торонто – Facebook Ніколенка.

- Національна поліція на щорічному засіданні експертів у Гаазі представила результати розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні – Нацполіція. Участь у засіданні взяли слідчі із США, Канади та близько 30 країн Європи, а також представники Євроюсту та міжнародних неурядових організацій.

- Новий голова Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Павлущик вважає, що процес наповнення списку спонсорів війни потребує унормування – Ліга.Новини.

- Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський запропонував міністру сільського господарства та розвитку села Польщі Чеславу Сєкєрському провести міжміністерські переговори із залученням представників аграрних асоціацій – Мінагрополітики.

- У Мінсоцполітики очікують, що допомогу на проживання з 1 березня в Україні отримуватимуть близько 1,5 мільйона внутрішньо переміщениах осіб; на виплати у поточному місяці за цією статтею у бюджеті передбачено близько ₴4 мільярда – Мінсоцполітики.

- Державний оператор тилу (ДОТ) уклав договори на постачання харчування для Збройних сил України за результатами першого раунду збору комерційних пропозицій – пресслужба ДОТ.

Україна очікує отримати грантові кошти на програму «єВідновлення» від Світового банку вже цього року – Олександр Кубраков, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

- У ніч проти неділі, 31 березня 2024 року, в Україні відбудеться перехід на літній час – Укрінформ.

- Українська дизайнерка Вікторія Якуша увійшла до списку 50 найвпливовіших жінок у світовій архітектурі та дизайні. Рейтинг складали у профільному виданні Dezeen.

***

- Мін'юст подав позов до Вищого антикорупційного суду про застосування санкцій до російського підприємства, що розробляє та виготовляє військову техніку – АТ «Науково-виробнича корпорація «Конструкторське бюро машинобудування» – Мін'юст.

- НАБУ і САП викрили схему зловживань на суму 211 млн грн під час укладення та виконання договору з підвищення видобутку природного газу між АТ «Укргазвидобування» та приватною іноземною компанією, колишньому та чинному посадовцям повідомили про підозру – НАБУ.

***

- В Україні видатки на охорону здоров’я у 2023 році становили 217,4 млрд грн, із них видатки держбюджету разом з трансфертами ‒ 181,8 млрд гривень – Мінфін.

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж галузевий пул кредитів із загальною заборгованістю за активами 715,5 млн грн; стартова ціна лоту становить 70,4 млн грн – пресслужба Фонду гарантування.

- За попередніми даними Нацбанку, в Україну з усього світу у 2023 році перераховали $11,6 мільярда в еквіваленті, включаючи перекази через офіційні та неофіційні канали – пресслужба НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) на пленарному засіданні обрали суддю Томоко Акане головою суду – МКС.

- В ЄС проголосували за створення Європейського гаманця цифрової ідентифікації (EUDI). Команда Мінцифри бере участь у пілотному проекті ЄС, де тестуватимуть транскордонну взаємодію застосунку «Дія» – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

- Українські військові можуть одержати 800 тис. артилерійських боєприпасів протягом кількох тижнів – Петр Павел, президент Чехії.

- Президент Чехії Петр Павел переконаний, що якщо військові з країн НАТО здійснюватимуть підтримку безпосередньо на території України, це не порушуватиме жодних міжнародних норм – Euractiv.

- Президент Франції Емманюель Макрон відвідає Україну найближчими тижнями – AFP.

- Мінекономіки України у співпраці з Женевським центром з гуманітарного розмінування провели обговорення заходів із розмінування, які втілюватимуться в Україні наступні три роки на виконання Національної стратегії протимінної діяльності – пресслужба Мінекономіки.

- Українська влада офіційно починає переговори з регуляторами США та Євросоюзу щодо відновлення пасажирських авіаперевезень у нашій країні. Консультації відбуваються й з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю – Олександр Кубраков, віцепрем’єр із відновлення – міністр з розвитку громад, територій та інфраструктури.

Статус тимчасового захисту в країнах ЄС станом на 31 січня мали 4,3 млн осіб, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення Росії – Євростат.

- Грузія вимагає від України видати членів уряду Саакашвілі, які в Грузії є злочинцями. Йдеться про радника Генпрокурора України Зураба Адеішвілі та заступника голови Служби контррозвідки України Георгія Лорткіпанідзе – Грузія Online.

***

- Консул Генерального консульства України в Любліні виїхав на пункт пропуску «Дорогуськ», де польські протестувальники почали затримувати пасажирські автобуси – Василь Зварич, посол України в Польщі.

- Обсяги української агропродукції, яка йде транзитом через Польщу, зараз становлять третину експорту 2022 року – Олександр Кубраков, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Польські фермери сьогодні заблокували рух вантажівок у пунктах пропуску «Угринів» і  «Устилуг» у напрямку Польщі. Рух вантажівок ускладнений ще у п'яти пунктах пропуску. У чергах стоять 1700 вантажних транспортних засобів. Пропускатимуть по 10 вантажівок щогодини – Держприкордонслужба України.

***

- Країни НАТО повинні збільшити витрати на оборону з обов'язкових 2% до 3% ВВП, а Польща має змінити свою Стратегію національної безпеки з огляду на російську агресію проти України – Анджей Дуда, президент Польщі.

- Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок підтримала пропозицію свого британського колеги Девіда Кемерона обмінятися крилатими ракетами з Великою Британією, щоб Україна могла отримати далекобійне озброєння – Spiegel.

- Переговори китайського спецпосланника в Берліні не принесли нових ідей щодо мирного врегулювання в Україні. При цьому «стали очевидними відомі відмінності в позиціях Китаю та ЄС щодо агресивної війни Росії проти України» – Себастьян Фішер, речник МЗС Німеччини.

- Один з найбільших виробників золота Polymetal International продав російські активи за $3,69 млрд групі Мангазея – сайт компанії.

- Іран, Китай та Росія проведуть у північній частині Індійського океану спільні військово-морські навчання «Морський пояс безпеки – 2024» – Irnа.

- Біткойн 11 березня сягнув нового рекорду у понад 70 400 доларів – Reuters.

ВОРОГ

- Головнокомандувача Військово-морського флоту Росії адмірала Миколу Євменова відправили у відставку. Інформацію про призначення Олександра Моїсеєва головнокомандувачем ВМФ РФ «вже доведено до особового складу» – росЗМІ.

- Путін підписав заборону для іноагентів поширювати рекламу на інформресурсах російських фізичних та юридичних осіб – росЗМІ.

- Російська влада розробила цілу систему «перевиховання» викрадених з України дітей, намагається сформувати в них «російську ідентичність», переконує, що їхні батьки померли і вважає їх «потенційними терористами» – росЗМІ.

- За оцінками західних розвідок, Росія виробляє близько 250 тис. артилерійських снарядів на місяць для війни, що майже втричі більше, ніж США і Європа виробляють для України – CNN.

Активісти «Кібер Спротиву» перехопили лист голови Держдуми Володіна Путіну, в якому він пропонує після президентських виборів у РФ посилити конфронтацію з країнами Заходу – Центр нацспротиву.

У Росії після президентських виборів збираються підвищити податки. Режим Путіна обговорює податкову реформу, яка зачепить десятки мільйонів росіян і принесе йому ще 2,5 трлн рублів ($27,5 млрд) на рік для війни – «Важные истории».

11 березня міністерство оборони Білорусі оголосило про перевірку бойової готовності з'єднань та військових частин – Міноборони Білорусі.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-