Бербок і Кемерон обговорили питання далекобійних ракет для України

Бербок і Кемерон обговорили питання далекобійних ракет для України

Укрінформ
 Міністри закордонних справ Великої Британії й Німеччини під час других стратегічних консультацій обговорили питання постачання Україні далекобійних ракет.

Про це повідомив Девід Кемерон на спільній з Анналеною Бербок пресконференції в Берліні 7 березня, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Велика Британія і Німеччина надали (в Європі) найбільше допомоги Україні – військової, дипломатичної, фінансової. Але вони мають запитати: що ще вони можуть зробити, яку ще зброю надати. Ми повинні запитати себе, що можна зробити щодо далекобійних ракет... Це суверенне рішення кожної країни. Ракети, які передали ми, допомогли українцям відбивати агресію», - сказав Кемерон.

Читайте також: Шольц пообіцяв швидке розслідування можливого витоку розмов офіцерів Бундесверу

Міністр торкнувся «питання ескалації» і нагадав, що нею Росія погрожувала щоразу, коли партнери передавали нові системи озброєнь, але зрештою нічого не відбувалось.

«Якщо те, що ви робите, допомагає країні захиститися від незаконної та невиправданої агресії, ніщо не повинно зупинити вас допомагати країні повернути її території. Доки ми не в ситуації, коли солдат НАТО вбиває російського солдата, ми не спричиняємо ескалацію», - підкреслив британський міністр.

Він не став коментувати небажання канцлера ФРН Олафа Шольца погодитися на передачу німецьких ракет Taurus. Водночас Кемерон не погодився, що питання ракет вносить розкол у єдність НАТО і оцінив згуртованість Альянсу нині як «неймовірну».

Кемерон назвав війну Росії проти України та реакцію на неї Заходу «тестом для політиків цього покоління, цього часу». Він підкреслив, що сумнівів у мужності, готовності і спроможності українців боротися проти підступного агресора немає, але є питання до партнерів: чи готові європейські країни, чи готова євроатлантична спільнота, союзники дати українцям усе, чого вони потребують, усе, що мають союзники, щоби Україна могла перемогти ворога.

Кемерон підкреслив, що хоче мирного рішення, але розуміє, що «миру можна досягти лише через силу, через демонстрацію того, що Путін не виграє, через підтримку України».

Він також наголосив на важливості посилення санкцій, щоби окремі держави «припинили годувати воєнну машину Путіна».

Ще одним питанням, яке обговорювалося на консультаціях, став пошук можливостей використання заморожених російських активів для відновлення України. Велика Британія уважно працює над цим, запевнив Кемерон.

Читайте також: Україна має чіткий план, щоб отримати доступ до €300 мільярдів заморожених активів РФ - Шмигаль

Як повідомлялося, Велика Британія передала Україні далекобійні ракети Storm Shadow.

Водночас канцлер ФРН Олаф Шольц попри дедалі більший тиск виступає проти передачі Україні далекобійних ракет Taurus. Він пояснив це побоюванням, що Німеччина виявиться втягнутою у пряму конфронтацію з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-