Полоненого українського морпіха в Росії засудили на 20 років

Полоненого українського морпіха в Росії засудили на 20 років

Укрінформ
Суд у російському Ростові-на-Дону засудив до 20 років колонії суворого режиму українського військовослужбовця Дмитра Євгана, який втратив руки під час боїв за Маріуполь.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Дмитро Євган служив у 36-й бригаді морської піхоти ЗСУ. У боях за Маріуполь він утратив руки і потрапив у полон під час здачі "Азовсталі".

Його обвинуватили за чотирма статтями кримінального кодексу РФ: жорстоке поводження з військовополоненими, замах на вбивство, навчання терористичної діяльності та насильницьке захоплення влади.

За версією російського слідства, у квітні 2022 року Дмитро Євган нібито знущався із захопленого у полон «прапорщика» так званої «ДНР» Віктора Лупація.

У суді морпіх не заперечував, що поранив Лупація штик-ножем і попросив вибачення. При цьому сам «прапорщик» подавати позов проти Євгана не став.

Читайте також: У Росії засудили ще одного українського військового - 18 років в'язниці й колонії

Підсудний відкинув обвинувачення у навчанні тероризму. За словами Євгана, він проходив навчання на полігонах. «Я мав захищати свою країну, я ніякий не терорист», - підкреслив український воїн.

Сторона обвинувачення вимагала для Євгана 24 роки колонії. Водночас захист просив суд узяти до уваги, що потерпілий не має претензій до підсудного, а також його каяття.

У «справі про катування» Лупація окупаційний «суд» на ТОТ Донецької області наприкінці минулого року ухвалив вирок семи українським морським піхотинцям. Вони дістали від 16 до 22 років колонії. Справа Євгана, яка викликала резонанс, у тому числі після демонстрації очної ставки з Лупацієм на пропагандистських російських телеканалах, була виділена в окреме провадження та передана до Москви.

Читайте також: Україна розповіла в ОБСЄ про вбивства росіянами полонених

Радіо Свобода нагадало, що, за словами очевидців, українських військових, які потрапили в полон, часто піддають тортурам, домагаючись свідчень.

Як повідомлялося, за інформацією ISW, російські військові продають українських бранців на "чорному ринку" парамілітарним угрупованням, які надалі проводять власні обміни полоненими з Україною.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-