Україна розповіла в ОБСЄ про вбивства росіянами полонених

Україна розповіла в ОБСЄ про вбивства росіянами полонених

Укрінформ
Українська делегація в ОБСЄ поінформувала учасників цієї організації про випадки вбивств російськими окупантами українських військовополонених.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час чергового засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ повідомила заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталія Костенко.

"18 лютого стало відомо, що під час відходу українських військових з позицій в Авдіївці російські окупанти розстріляли шістьох поранених українських військовослужбовців, які склали зброю. 24 лютого в Донецькій області російські війська вбили сімох беззбройних українських солдатів під час спроби здачі в полон", - заявила вона.

Костенко наголосила, що такі дії не є поодинокими: Офіс генпрокурора розслідує 19 випадків жорстокого вбивства 45 українських військовополонених.

Читайте також: Правоохоронці відкрили справу за фактом розстрілу на Донеччині сімох українських полонених

Крім того, російська влада продовжує влаштовувати "показові судилища" над українськими полоненими. Лише у лютому "суди" на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей провели п'ять таких "процесів" над 45 українцями. За словами Костенко, особливо кричущий випадок стався 7 лютого, коли 33 українських військовополонених були засуджені до ув'язнення терміном від 27 до 29 років за участь у бойових діях.

"Ця ганебна практика є нічим іншим, як воєнним злочином, що суперечить положенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року. Таким чином, РФ позбавляє українських військовополонених права на справедливий судовий розгляд та використовує їх як інструмент залякування їхніх товаришів по службі та цивільного населення України", - заявила дипломатка.

Читайте також: Провину за розстріли українських полонених керівництво ЗС Росії перекладає на командирів нижчої ланки

Нагадаємо, Сухопутні війська Збройних сил України повідомили, що російські військові вранці 18 лютого розстріляли двох полонених захисників України.

Перед цим, 9 лютого, в мережу потрапило відео розстрілу беззбройних українських військовополонених під час захоплення росіянами позицій Сил оборони поблизу села Кліщіївка Донецької області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-