Безпілотник «Бекфаєр»: в очікуванні державної підтримки

Безпілотник «Бекфаєр»: в очікуванні державної підтримки

Укрінформ
Хоча ситуація з БПЛА у ЗСУ й змінюється на краще, але вона все ж не встигає за змінами на фронті

У вересні 2023 року комісія Міністерства оборони допустила до експлуатації в Силах оборони один із перспективних українських проєктів – БПЛА «Бекфаєр». Його самотужки розробила і виробляє група миколаївських ентузіастів на чолі з засновником благодійного фонду «Герой України», командиром зведеного загону ударних безпілотних літальних апаратів (БПЛА) ВМС України Іллею Шполянським.

Попри те, що дрон ефективно зарекомендував себе на полі бою, він досі не отримав державного фінансування.

НА ДРОН ЗІБРАЛИ 750 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ БЛАГОДІЙНИХ КОШТІВ

Масове застосування безпілотників на полі бою кардинально змінило картину сучасної війни. Наземні бойові дії все більше перетворюються на протистояння безпілотних систем, що спираються на новітні електронні технології. Кілька дронів можуть знищити або вивести з ладу бойову техніку, яка коштує мільйони доларів. При цьому зберігаються життя військових. БПЛА особливо стають у пригоді в умовах «снарядного голоду».

«На розробку, виготовлення, бойове застосування й удосконалення безпілотної системи «Бекфаєр» вже використано 750 тисяч доларів, які надійшли від благодійників. Нашому проєкту допомагають різні люди з майже всіх куточків України. Донатять хто скільки зможе: найменший внесок – кілька гривень, найбільший – 20 тисяч доларів. Через відсутність державного фінансування ми змушені рекламувати свій БПЛА, хоча, за великим рахунком, мали б оприлюднити інформацію про нього лише після нашої перемоги. Але тільки так ми можемо зібрати гроші на виробництво і подальше удосконалення «Бекфаєра». До речі, основні надходження – від представників бізнесу. А якщо бізнес вірить у перспективність такого апарату, то це означає, що ми на правильному шляху. На нашому сайті є звіт за кожну витрачену гривню, тому все абсолютно прозоро», – каже Ілля Шполянський.

На думку фахівців, сьогодні на полі бою відбувається змагання БПЛА і засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). З огляду на це, «Бекфаєр» має беззаперечну перевагу. Так, наразі ворог сконцентрував на лінії фронту величезну кількість станцій РЕБ, які намагаються вплинути на електроніку дрона. А один із найбільш розповсюджених і ефективних способів – перервати зв'язок між безпілотником і оператором, який ним керує, бо тоді дрон стає безпорадним і просто падає. У «Бекфаєра» такого зв'язку якраз і немає, тобто – нема що переривати, тому й заглушити цей БПЛА майже неможливо. Це одна з його вагомих переваг.

За словами І. Шполянського, з самого початку його команда «Злі птахи» («Angry вirds») вибрала таку концепцію БПЛА, згідно з якою вся програма польоту закладається у бортовий комп'ютер ще до старту.

Також дрон має невеликі розміри і специфічну конструкцію літакового типу, що робить його малопомітним для ворожих радіолокаційних станцій. А якщо врахувати, що апарат оснащений малошумним електродвигуном, який живиться від акумуляторної батареї, то стає зрозумілим, наскільки ворогу складно протидіяти «Бекфаєру».

Бойовий радіус дії цього дрона складає 35 кілометрів, швидкість – до 130 км/год. Бойова вага – 3,6 кг, як правило це дві бомби по 1,8 кг кожна.

Подолавши відстань у десятки кілометрів, «Бекфаєр» влучає в ціль, серед яких, крім живої сили, є також неброньована і легкоброньована техніка росіян, командні пункти, логістичні бази, а також різноманітні будівлі, де можуть знаходитися склади боєкомплекту, вузли зв'язку, команди операторів ворожих дронів. Скажімо, серед знищеного озброєння налічується кілька артилерійських систем.

«БЕКФАЄР» ПРОТИ ВОРОЖОГО «ПАНЦИРЯ»: РАХУНОК 1:0

«За останні пів року «Бекфаєр» виконав понад 150 бомбових уражень. Суттєво поліпшилась якість літака, точність влучень, взаємодія з розвідкою. Так, на одній з ділянок південного фронту «Бекфаєр» прямим влучанням знищив ворожий самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс (ЗРГК) «Панцирь-С1», – розповідає Шполянський.

Слід зазначити, що даний ЗРГК призначений «для ближнього прикриття військових об'єктів від усіх сучасних і перспективних засобів повітряного нападу». Свого часу, кремлівські телеканали наввипередки вихвалялися, що їхній «Панцирь-С1», якому «аналогов нєт», запросто збивав БПЛА в небі Сирії. Та, як виявилось, наші «Злі птахи» можуть «заклювати» і його.

А ще «Бекфаєр» вже відпрацював тактику килимового бомбардування: на ціль, яка розташована на певній площі, скинули одночасно 18 гранат ВОГ – це осколкові боєприпаси від підствольного гранатомета.

«Попри те, що наш дрон допустили до експлуатації в Силах оборони України, ми наразі так і не отримали ніякої державної підтримки на цей проєкт і вимушені самотужки виробляти та застосовувати продукт. Бюрократична машина працює вкрай повільно та не прозоро», – вважає І. Шполянський.

Варто також додати, що «Бекфаєр» – це не дрон-камікадзе, він розрахований на багаторазове використання. Але на війні будь-який бойовий безпілотник – це витратний матеріал, і якщо один екземпляр зробить 20 бойових вильотів, то це вважається дуже добрим результатом. Далі він має, як мінімум, пройти технічне обслуговування. А на це, і, тим більше, на виробництво нових апаратів, потрібні чималі кошти.

На думку І. Шполянського, хоча ситуація з БПЛА у ЗСУ й змінюється на краще, але вона все ж не встигає за змінами на фронті. В результаті росіяни мають перевагу в застосуванні дронів, зокрема, через те, що швидко їх масштабують. Для вирівнювання паритету та набуття суттєвої переваги потрібно вжити негайних заходів.

«Створення у складі ЗСУ Сил безпілотних систем – це, безперечно, правильний крок. Хоч робити це потрібно було значно раніше. Тож результатів слід очікувати десь через пів року», – зазначає командир загону ударних БПЛА.

Він також підтримує ініціативу складання дронів у домашніх умовах. «Таким чином ми залучаємо до цього процесу нових членів та активістів. Сьогодні людина складає дрон на кухні, а завтра – вже служить оператором БПЛА чи працює на системному виробництві безпілотних систем», – сказав військовослужбовець.

Крім того, на його думку, зараз є достатньо шкіл, які займаються підготовкою кадрів для дронів. Проте є питання щодо якості та фінансування цього процесу. Держава ще мало звертає увагу на ці проблеми, що неприпустимо в нинішніх умовах.

Алла Мірошниченко, Миколаїв
Ф
ото та відео – з архіву команди «Злі птахи»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-