Битва за Україну. День сімсот сороковий

Битва за Україну. День сімсот сороковий

Укрінформ
Кіберфахівцям ГУР вдалось зламати сервери Міноборони РФ. Варшава звернеться до Єврокомісії про повну блокаду на ввезення до ЄС будь-якої агропродукції з Росії та Білорусі

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сороковий день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Конституція України чітко визначає, що Президент виконує свої повноваження до вступу на посаду нового глави держави і не може передавати свої повноваження іншим особам чи органам – ЦВК.

- Кіберфахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України реалізували чергову успішну спецоперацію проти держави-агресора – у результаті DDoS-атаки вдалось отримати доступ до серверів Міністерства оборони Росії – ГУР.

***

- Європейська комісія збирається представити рамкові умови для переговорів з Україною про членство в ЄС на розгляд Ради ЄС у березні Ерік Мамер, речник Єврокомісії.

- Європейська Комісія не має наміру долучатися до будь-яких контактів з Росією для продовження транзиту російського газу до європейських країн через ГТС України, натомість вживатиме всі необхідні заходи для повної відмови від російського газу – Кадрі Сімсон, єврокомісар з питань енергетики.

- Країни ЄС досягли політичної згоди щодо того, щоб і далі у скоординований спосіб скорочувати споживання газу і забезпечити достатні запаси на нову зиму – пресслужба Ради ЄС.

- Україна має стати повноправним членом схеми підтримки оборонної промисловості ЄС, що також допоможе використати досвід країни та наблизити Київ до членства. Цей проект пропозиції підготувала Європейська комісія – Euractiv.

- Євросоюз має ухвалити аналог акта Сполучених Штатів України про лендліз для України. Про це заявив депутат Європейського парламенту від Німеччини Міхаель Галлер – Guildhall.

- Варшава офіційно звернеться до Єврокомісії про повну блокаду на ввезення до Євросоюзу будь-якої агропродукції з Росії та Білорусі – Дональд Туск, глава польського уряду.

- У Палаті представників США готують новий проєкт з допомогою Україні. Його прийняття прогнозується не раніше кінця березня – CNN.

ЦИТАТИ

Маргус Тсахкна, глава МЗС Естонії: «Заява Макрона про те, що він може розглянути можливість відправки військ в Україну (…) показує, що важливість перемоги України дійшла до західних політиків».

Митрополит Епіфаній, Предстоятель Православної церкви України: «Їхня кров (загиблих в Одесі дітей – ред.) – на руках усіх тих, хто віддає російському війську накази і виконує їх, на руках тих, хто далі служить тиранії та виправдовує її. В тому числі на руках очільника Моспатріархату Гундяєва і його поплічників, які плекають ідеологію «русского мира» і вважають цю диявольську війну – «священною».

Пітер Стано, речник ЄС: «Навмисний напад на цивільних осіб є воєнним злочином і ще одним прикладом відповіді Путіна тим, хто вважає, що мир з Росією можливий».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України підтвердили виведення з ладу мосту у Самарській області Росії, по якому перевозили військові вантажі – ГУР МО.

- Минулого тижня на фронті відбулися понад 600 бойових зіткнень, противник завдав 42 ракетних та понад 550 авіаційних ударів по позиціях наших військ та об'єктах цивільної інфраструктури – Андрій Ковальов, речник Генштабу.

- Бійці Нацгвардії України за минулий тиждень знищили 57 бліндажів із особовим складом російських військ, 55 артилерійських систем і 19 танків ворога – Ігор Клименко, міністр МВС.

- У тимчасово окупованій Феодосії в Криму під час атаки дронів 3 березня пошкоджено нафтобазу – Телеграм-канал «ASTRA».

- За останню добу українські військові не допустили втрати позицій на Таврійському напрямку. Зокрема, це стосується й Авдіївського напрямку – бригадний генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія». Загальні втрати противника за добу у склали в живій силі – 426 осіб, знищено або  нейтралізовано 287 БПЛА різних типів, ліквідовано 4 склади боєприпасів росіян.

- Російські окупанти зайшли на околиці села Новомихайлівка на Мар'їнському напрямку. Бої продовжуються – Дмитро Лиховій, речник Сил оборони Таврійського напрямку. Противник застосовує  тактику малих штурмових груп.

- Ворог вперше використав для удару по Куп’янську касетну авіабомбу – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

***

- У тимчасово окупований Джанкой у Криму прибули групи ФСБ з Москви для боротьби з підпіллям – партизанський рух «АТЕШ».

- Російські окупанти використовують руїни Азовсталі для розміщення своїх бойових вертольотів – партизанський рух «АТЕШ».

- Росія з початку широкомасштабної війни здійснила в Україні 1068 хімічних атак, із них 250 за лютий цього року

- Окупанти минулої доби завдали ударів по Донеччині, Дніпропетровщині, Херсонщині, 1 людина загинула, 20 мирних жителів поранено – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський провів селекторну нараду

  • Генерал Сирський доповів про кадрові перестановки у бригадах на фронті та ротаціях, поінформував про оперативну ситуацію на основних напрямках. Також були доповіді розвідок, СБУ та МВС;
  • Президент дав доручення голові Одеської обласної військової адміністрації взяти на контроль надання постраждалим від удару російських військ по багатоповерхівці в Одесі всієї належної допомоги, зокрема нового житла.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль на конференції за підсумками чотирьох років роботи уряду заявив:

  • За підсумками 2023 року показник ВВП в Україні зріс на 5,6%, у 2024 році уряд розраховує на 5% зростання.
  • Глобальними пріоритетами для уряду України є забезпечення Сил оборони, економічної стійкості та євроінтеграційні реформи.
  • Україна може отримати переговорну рамку щодо вступу в Євросоюз вже в березні цього року.
  • Україна може отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду в розмірі 900 млн дол. США вже у другій половині березня.
  • Конфіскація $300 мільярдів російських активів має стати надійним джерелом підтримки України і фінансування її відновлення. Україна веде діалог їх про використання.
  • Бельгія задекларувала 1,7 млрд євро прибутку від заморожених російських активів і готова профінансувати українські потреби, у тому числі оборонні, частиною цього прибутку.
  • За два роки повномасштабної війни Україна залучила зовнішньої допомоги на $75 мільярдів, у 2024 році планується залучити не менше $37 мільярдів.
  • Бізнес і ринок в Україні уже готові виробляти більше як мільйон дронів.
  • На фортифікацію оборонних рубежів цього року з бюджету виділено понад 20 млрд грн.
  • Експорт українським морським коридором, який запрацював у серпні 2023 року, вже найближчим часом сягне позначки у 30 млн тонн.
  • Україна уклала вже п’ять договорів про спільне виробництво озброєння з провідними компаніями світу, цього року таких спільних підприємств створять ще десятки.
  •  Міністерство ветеранів має працювати на час війни і на час її закінчення, питання – у якому форматі повинна здійснюватися його робота.
  • В Україні планується на третину скоротити кількість міністерств, а також зменшити кількість державних службовців.
  • Україна не збирається вести переговори з Росією щодо продовження транзиту газу, натомість має план «Б» щодо використання газотранспортної системи.
  • Два параметри дозволили пройти в Україні цей опалювальний сезон на газі власного видобутку – збільшення кількості свердловин та скорочення промислового виробництва через втрату великих підприємств.
  • Блокада кордону "абсолютно безглузда", оскільки понад 90% українського експорту йде морем або через дунайські порти. Польща втрачає більше, ніж Україна.
  • Псевдовибори на тимчасово окупованій території України є інформаційно-психологічною операцією, світ їх не визнаватиме.
  • Уряд напрацьовує більш справедливі підходи до бронювання військовозобов’язаних з урахуванням рівня заробітних плат, податкового навантаження та впливу на економіку.

- Не пізніше 12 вересня Україна очікує на те, що Європейська комісія представить переговорну рамку щодо українського вступу до Альянсу – Ольга Стефанішина, віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції.

- Міноборони України і ЗСУ підтримують законопроєкт про встановлення низки доплат і пільг для мотивації військовослужбовців – Роман Костенко, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки.

- На міжнародній конференції «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки»

  • В Україні розслідують 274 випадки сексуального насильства під час війни. Це свідчить про те, що постраждалі з часом дедалі більше наважуються говорити і свідчити – перша леді Олена Зеленська.
  • Українські правоохоронці оголосили про підозру у скоєнні під час війни злочинів, пов'язаних із сексуальним насильством, 40 російським військовослужбовцям – Вікторія Літвінова, заступниця генпрокурора.
  • В Україні стартував пілотний проєкт невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом. У рамках тестової фази з 1 по 31 березня виплати отримають 40 постраждалих – Ольга Стефанішина, віцепрем'єрка.
  • Герцогиня Единбурзька Софі закликала не відвертатися від жахів сексуального насильства в Україні – соцмережа Х герцогині. «Права та голоси постраждалих мають бути у центрі всіх наших зусиль, аби внести випадки сексуального насильства, пов’язані з російською агресією в Україні, у підручники історії».

- В Україні запрацював перший портал повідомлень про сексуальне насильство над дітьми в мережі – StopCrime Нацполіція.

- Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ про створення робочої групи для проведення перевірки ВЛК у Києві – Ляшко у Facebook.

- Сьогодні українському композитору і співаку Володимиру Івасюку мало би виповнитися 75 років інфографіка Укрінформу.

На Личаківському цвинтарі у Львові вшанували пам'ять Володимира Івасюка та заспівали знамениті твори видатного композитора «Червона рута» і «Водограй» – Львівська ОВА.

***

- Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжний захід бізнесмену Сергію Тищенку – одному з організаторів схеми заволодіння арештованими нафтопродуктами вартістю майже мільярд гривень – САП.

- Справу щодо колишнього голови Верховного суду Князєва, викритого в отриманні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, передано до суду – пресслужба НАБУ.

- ВАКС дозволив стягнути на користь держави будинок і земельну ділянку в Коктебелі, а також автомобіль Land Rover російського пропагандиста Кисельова – ВАКС.

***

- У понеділок Україна запланувала експортувати рекордні 13 гігаватів електрики до інших країн. Купуватимуть електроенергію Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія та Молдова – Укренерго.

- Група «Метінвест» ввела в експлуатацію лаву з видобутку коксівного вугілля, яка дасть можливість видобути майже 1 мільйон тонн вугілля – пресслужба Групи.

- За підсумками 2023 року розмір середньої зарплати в Україні збільшився на 17,3% до 17 442 грн – Держстат.

- З початку 2024 року уряд залучив від продажу облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на аукціонах понад 74 млрд гривень в еквіваленті, а загалом упродовж воєнного стану – понад 892 млрд гривень – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Рада міністрів ЄС з юстиції та внутрішніх справ, серед інших питань порядку денного, обговорить розвиток ситуації в Україні за онлайн участі керівника МВС Ігоря Клименка – Ілва Йоганссон, єврокомісар із внутрішніх справ.

Засідання Ради керуючих МАГАТЕ у Відні

  • Ситуація на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції залишається дуже нестабільною – Рафаель Маріано Гроссі, гендиректор МАГАТЕ.
  • Українська делегація на чолі з Германом Галущенком бере участь у засіданні. Міністр енергетики України доповів, що ситуація на ЗАЕС погіршується щодня: завершуються строки експлуатації ядерного палива в усіх шести енергоблоках ЗАЕС, росіяни не допускають на станцію кваліфікованих українських фахівців, продовжується деградація устаткування – Міненерго.

- У рамках благодійного туру «Непереможні, коли об’єднані – Invincible When United» представників Світового конгресу українців і Благодійного фонду Сергія Притули східними регіонами Канади та США вдалося зібрати майже 1,2 млн доларів на броньовані машини для розмінування – СКУ.

***

- Польські фермери продовжують блокувати шість пропускних пунктів з дев'яти на кордоні з Польщею. У чергах очікують на проїзд близько 2500 вантажних транспортних засобів – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби України. Черга вантажівок розтягнулася майже на 17 кілометрів.

- Україна вийшла на сьоме місце серед експортних партнерів Польщі. Польські фермери блокують українські товари, хоча сама Польща збільшує експорт в Україну з року в рік – Rzeczpospolita.

- Україна від блокади польських фермерів втратила вже близько $500 мільйонів – Василь Зварич, посол України в Польщі.

***

- Сьогодні у північних регіонах Фінляндії, Норвегії і Швеції розпочинаються навчання НАТО «Nordic Response 2024», в яких візьмуть участь понад 20 тисяч солдат з 13 країн – АР.

- Сполучені Штати і Південна Корея розпочали великі на Корейському півострові щорічні військові навчання «Щит свободи»– Yonhap.

- Верховний суд США ухвалив, що Дональд Трамп може взяти участь у внутрішньопартійних виборах у Колорадо, скасувавши рішення найвищого суду цього штату – CNN.

- Претендентка на участь у президентських виборах у США від республіканців Ніккі Гейлі виграла в неділю праймеріз партії у Вашингтоні – Reuters.

- Законопроєкт фінансування уряду США, представлений лідерами Конгресу в неділю, містить заборону Китаю купувати нафту зі Стратегічного нафтового резерву (СНР) Сполучених Штатів – Reuters.

- Обсяг поставок з Туреччини до Росії через загрозу санкцій США скоротився за лютий на 33% – до 670 млн дол порівняно з 1 млрд дол за аналогічний період 2023 року – The Moscow Times.

- В Албанії відкрили перебудовану авіабазу в місті Кукова, що існувала за радянських часів, для обслуговування літаків НАТО через «імовірні загрози регіону з боку РФ» – Reuters.

ВОРОГ

- У Росії заочно арештували експосла України в Казахстані Петра Врублевського за обвинувачуванням у «збудженні ненависті чи ворожнечі» – «Радио Азаттык».

- У другому кварталі Росія скоротить видобуток і експорт нафти на 471 тисячу барелів на день – Reuters.

- Речниця МЗС Росії Захарова після злиття російською пропагандою у мережу секретних переговорів керівництва німецьких ВПС заявила, що денацифікацію в Німеччині не завершено і попередила про «страшні наслідки» – росЗМІ.

- Глава корпорації «Ростех» Сергій Чемезов заявив, що надсучасний танк Т-14 «Армата», який росіяни продемонстрували ще 2015 року, не задіють на війні в Україні начебто через високу ціну, хоча запевняє, що він стоїть на озброєнні армії РФ – росЗМІ.

- Начальник служби безпеки Російських залізниць Віктор Шендрик, наближений до російських олігархів братів Ротенбергів, спонсорує загін російських футбольних фанатів «Еспаньйола», який воює в Україні – «Важные истории».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-