Битва за Україну. День сімсот тридцять дев’ятий

Битва за Україну. День сімсот тридцять дев’ятий

Укрінформ
Українські розробники змогли налагодити виробництво аналогів західної бойової техніки

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцять девятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 3 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Українські розробники змогли налагодити виробництво західної бойової техніки. Йдеться про бронемашини M113, MaxxPro і Humvee під назвою «Лис», «Сікач» і «Характерник» – Андрій Юсов, представник ГУР.

***

На Анталійському дипломатичному форумі. Основні тези:

- Україна вдячна Туреччині за допомогу у підписанні «зернової угоди» та ініціативи щодо посередництва, але для переговорів щодо миру потрібне бажання двох сторін – Микола Точицький, заступник міністра закордонних справ. Війна може закінчитися дуже швидко, щойно Росія виведе свої війська за кордони 1991 року, звільнивши окуповані території України включно з Кримом.

- Словацько-російська зустріч міністрів закордонних справ Юрая Бланара та Сергія Лаврова на форумі не наблизила нас до справедливого миру в Україні, в яку РФ незаконно та невиправдано вдерлася. Найшвидшим шляхом до миру є виведення російських військ з території України – Зузана Чапутова, президент Словаччини.

- У розв'язаній Росією війні проти України сторони досягли межі результатів, яких можуть досягти воєнними засобами, і слід розпочати діалог щодо припинення вогню окремо від територіальних питань Хакан Фідан, міністр закордонних справ Туреччини. «Настав час відокремити питання окупації та суверенітету (України – ред.) від питання припинення вогню».

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Кожен проігнорований світом російський терористичний акт дозволяє і далі вбивати. Ми маємо перемогти в цій війні. Лише українська сила зможе забезпечити українцям нормальне життя».

Рефат Чубаров, голова Меджлісу: «У цьому світі є країни-агресори і про це треба говорити прямо, для діалогу потрібна чесність. Чесність у політиці – це найголовніше, інакше це перетворюється на гру і спектакль».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Росіянам на Лимано-Куп'янському напрямку не вдалося прорвати фронт біля Синьківки, тому тепер вони пробують це робити південніше – біля Тернів. Туди перекидають російські резерви, вони активізували авіаційні удари з використанням гелікоптерів Ка-52. За добу зафіксовано 15 бойових зіткнень – Ілля Євлаш, речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

- На Авдіївському напрямку у районі села Бердичі ситуація стабілізувалася, Сили оборони стримують атаки ворога. За цю добу наші захисники відбили 14 ворожих штурмів в районі Бердичі, Орлівка та Тоненьке. Немає підстав говорити, що ворог заходив у ці населені пункти – Дмитро Лиховій, начальник відділу зв’язків з громадськістю ОСУВ «Таврія».

- Кримська партизанська група «АТЕШ» заявила, що у Феодосії в ніч на 3 березня атакою безпілотників знищено нафтопровід окупантів – партизанський рух «АТЕШ». Між тим, міноборони РФ заявило, що окупований Крим атакували 38 українських БпЛА – МО РФ. ППО РФ нібито "знищила всі українські безпілотні літальні апарати над територією Республіки Крим».

- Бійці Сил спецоперацій знищили місце розташування та зберігання групи ворожих безпілотників. Це сталося на Донецькому напрямку – Сили Спецоперацій ЗСУ.

- Російські окупаційні війська за останню добу дев'ять разів скинули хімічну зброю на позиції українських захисників – Олександр Тарнавський,  командувач ОСУВ «Таврія». Загальні втрати росіян на добу становлять: у живій силі – 393 особи (убиті та поранені), у озброєнні та військовій техніці – 37 одиниць, нейтралізовано чи збито 338 БпЛА різних типів.

- Російські війська для досягнення тактичних переваг на Авдіївському напрямку готові ризикувати подальшими втратами авіації. Збройні сили України від 17 лютого збили 15 російських літаків – Інститут вивчення війни (ISW).

***

- В Одесі під завалами зруйнованого будинку рятувальники виявили тіло ще одного немовляти. Відомо про 11 загиблих, серед яких четверо жінок і троє дітей. Наймолодшій дитині – 4 місяці. Під завалами можуть перебувати ще люди – Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА.

- В Одесі під завалами житлового будинку загинула сім’я військових: шукають ще двох їхніх дітей – «Українська правда».

Херсонщина

  • Окупанти кілька разів обстріляли с. Осокорівка Бериславського району Херсонської області, внаслідок ворожих ударів двоє поліцейських дістали поранення – Нацполіція України.
  • Російські війська вранці у неділю з тимчасово окупованого лівого берега Дніпра обстріляли Корабельний район Херсона, зафіксовано влучання у житлові будинки. Без втрат серед населення – Роман Мрочко, начальник Херсонської МВА.

Донеччина

  • Росіяни вдень скинули авіабомбу на центр міста Курахове в Донецькій області. В результаті авіаудару пошкоджено щонайменше 15 багатоповерхівок, поранено 16 людей, двоє з яких у важкому стані – Вадим Філашкін, голова Донецької ОВА.
  • Російські загарбники здійснили черговий обстріл Мирноградської громади Донецької області. Травмовано трьох місцевих жителів – Мирноградська МВА.
  • Росіяни вдарили ракетою «Іскандер-М» по Покровську Донецької області, де в епіцентрі вибухів також опинились житлові будинки, поранено трьох місцевих жителів. – прокуратура Донецької області.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Україна продовжить розвивати гуманітарну програму Grain from Ukraine – соцмережа Х Володимира Зеленського. Минулого тижня 7665 тонн українського пшеничного борошна прибули до Судану, що дасть змогу впродовж місяця задовольняти продовольчі потреби понад мільйона громадян цієї країни. 25 тисяч тонн було доправлено до Нігерії.

- Новим головою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, обрано Валерія Тарасюка – пресслужба НКРЕКП.

- Українська влада готується до нової дезінформаційної атаки з боку Кремля, спрямованої на те, щоб підірвати авторитет президента України Володимира Зеленського – Bloomberg.

- Установи Міністерства охорони здоровʼя пройдуть аудит з кібербезпеки – МОЗ.

- У неділю в Monobank стався технічний збій – Олег Гороховський, співзасновник банку.

- Укрзалізниця призначає на наступні вихідні додатковий швидкісний поїзд №741/742 сполученням Київ – Львів – пресслужба компанії.

***

- Нацбанк України за тиждень з 26 лютого по 1 березня купив майже 30 млн дол, що є найбільшим показником від початку 2024 року,  і продав 321 млн дол. – НБУ.

- За підсумками 2023 року підприємства лісової галузі України отримали 2,89 млрд чистого прибутку проти 1,19 млрд грн роком раніше – Віктор Смаль, голова Державного агентства лісових ресурсів.

- АТ «Укрзалізниця» у лютому 2024 року перевезла 14,5 млн т вантажів, що на 30% більше, ніж за аналогічний період минулого року – УЗ.

- За два роки повномасштабної війни онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі поповнили бюджети різних рівнів на понад 23,5 млрд гривень – пресслужба Мінекономіки.

- Потенціал виробництва біогазу в Україні становить 21,8 мільярда кубометрів на рік – DiXi Group.

- Підприємці Київської області минулого року отримали мікрогрантів на суму понад 178 млн грн на старт або розвиток свого бізнесу – КОВА.

- Кредитний ліміт для приватного сектору України від британської фінансової установи British International Investment стане доступним з квітня – пресслужба Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністр-делегат з європейських справ в МЗС Франції Жан-Ноель Барро вважає, що Заходу було б «злочинно піддатися духу капітуляції», треба продовжувати обговорення щодо введення військ союзників в Україну. Європейська оборона має вийти з-під «парасольки» НАТО – JDD.

- Франція сплатила за модернізацію українських винищувачів під французькі «розумні бомби» AASM Hammer, і вже доставила першу партію цієї зброї в Україну  із 50 бомб AASM Hammer, всього їх буде передано 600 – Телеграм-канал ЗСУ.

- Міністерство економіки України підписало угоду про партнерство з компанією мільярдера Пітера Тіля Palantir Technologies. Американська компанія буде використовувати штучний інтелект для допомоги в розмінуванні Україну – пресслужба міністерства.

- Будь-яка підтримка України, включно військова, повністю відповідає нормам міжнародного права. Ідею президента Франції Емманюеля Макрона варто обговорювати. Литва готова підтримати ідею щодо відправлення військ в Україну – Дайнюс Жалімас, ексголова Конституційного суду Литви.

- У результаті в’їзду водія у натовп у Щеціні постраждали шестеро громадян України, серед них п’ятирічний хлопчик – Олександр Плодистий, консул України у Гданську. Вони отримали травми різного ступеня тяжкості, перебувають у трьох шпиталях. 41-річна жінка перебуває у критичному стані.

***

- Польські фермери вже зрозуміли, що їхні протести використовують російські спецслужби для розпалювання міжнаціональної ворожнечі між українцями та поляками – Тарас Качка, заступник міністра економіки України. Вимоги фермерів стають більш раціональними завдяки переговорам українських дипломатів із польським урядом.

- Заступник міністра закордонних справ ПольщіАнджей Шейна підтвердив, що повідомлення про переговори з Урсулою фон дер Ляєн на тему звільнення Польщі від деяких положень «Зеленої угоди» є правдою – onet.                                                        

- На кордоні продовжують блокування руху вантажівок у шести пунктах пропуску на кордоні з Україною, у чергах стоять понад 2400 вантажівок. ПП «Шегині» залишається повністю заблокованим – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

***

- У понеділок, 4 березня, розпочинаються навчання північних країн НАТО Nordic Response 2024, в яких Фінляндія вперше візьме участь як повноправний член Альянсу – Yle.

- Правляча Сербська прогресивна партія (SNS) погодилася на проведення повторного голосування на муніципальних виборах у Белграді після звинувачень у фальсифікаціях – Radio Liberty.

- Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус прокоментував скандал з перехопленням Росією та оприлюдненням розмови між високопоставленими офіцерами Бундесверу щодо України, назвавши його частиною «інформаційної війни», яку веде Путін – Tagesschau.

- Експрезидент Дональд Трамп у суботу переміг на республіканських кокусах у Мічигані, Міссурі та Айдахо, здобувши там найбільшу кількість голосів на праймеріз – Reuters. Експрезидент США Дональд Трамп випереджає нинішнього главу держави Джо Байдена в гіпотетичних президентських виборах на 5%.

- Канада у неділю оголосила про новий раунд санкцій проти Росії через смерть опозиціонера Алексєя Навального – Reuters. Нові санкції спрямовані проти шести посадовців, зокрема вищих посадових осіб та високопоставлених співробітників прокуратури, а також судової та пенітенціарної служб.

- Литовська митниця попередила, що автомобілі з російськими реєстраційними номерами повинні залишити Литву до 11 березня 2024 року – пресреліз відомства.

- Протягом наступних дев'яти місяців Збройні сили Німеччини знову контролюватимуть повітряний простір над балтійськими країнами – Естонією, Латвією і Литвою – Bild.

- Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо оголосив, що Італія відкличе з країни систему протиповітряної оборони (ППО) SAMP/T,  тому що вона потрібна в іншому місці  – Aktuality.

- МЗС Молдови відреагувало на заяви глави МЗС РФ Сергєя Лаврова, який коментував звернення придністровських депутатів по допомогу до Росії – NewsMaker. «Країна, яка саджає до в'язниць опозиційних політиків і вбиває їх, необґрунтовано нападає на своїх сусідів, не може запропонувати світові нічого, окрім крові та болю».

- Спецпредставник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей у Москві зустрівся із заступником міністра закордонних справ Росії Михайлом Галузіним, з яким обговорив питання війни РФ проти України – Reuters.

- В адміністрації президента США Джо Байдена заявили, що Ізраїль «в цілому» погодився на пропозицію про шеститижневе припинення вогню в Газі – CNN.

- Ізраїль не направлятиме делегацію до Каїра на переговори з терористичним угрупованням ХАМАС щодо звільнення заручників – The Times of Israel.

- Судно Rubymar, що належить Великій Британії, яке потопили хусити в Червоному морі, перевозило приблизно 21 тисячу метричних тонн сульфату амонію. Це становить загрозу довкіллю та іншим кораблям – Центральне командування Збройних сил США.

ВОРОГ

- Середньодобові втрати російських військ в Україні у лютому 2024 року були найбільшими від початку повномасштабної війни – у середньому вони становили 983 особи за добу. Це відображає готовність Росії вести масовану війну на виснаження – Міноборони Великої Британії.

- Режим Путіна скористався торішньою втечею росіян, щоб заслати шпигунів на Захід – The Wall Street Journal. Російські агенти стають дедалі зухвалішими і саме вони можуть стояти за резонансними вбивствами росіян-перебіжчиків.

- У місті Карабулак в російській Інгушетії з вечора суботи проходили «заходи з нейтралізації бойовиків», на ранок неділі пропаганда повідомила про вбивство шести людей під час штурму квартири – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-