Битва за Україну. День сімсот тридцять третій

Битва за Україну. День сімсот тридцять третій

Укрінформ
В Україні відзначають День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцять третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

В Україні – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Із захоплення півострова десять років тому розпочалася сучасна російсько-українська війна – Укрінформ. 

Форум «26-2-14: Війна почалась у Криму». Головне:

  • Президент Зеленський у День спротиву окупації АР Крим і Севастополя закликав боротися за Крим і за повне відновлення сили міжнародного права– Укрінформ.

  • Дуже важливим є створення умов для успішної реінтеграції Криму після його деокупації, що визначатимуть майбутнє Криму, його корінних народів та всіх громадян України, що житимуть на півострові – Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Запрацювала Міжнародна платформа за звільнення незаконно утримуваних Росією цивільних громадян України – уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

- Наш обов'язок робити все можливе для захисту наших патріотів. У них має бути впевненість у тому, що вони не забуті, що країна робить все можливе для їх захисту і звільнення – Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу.

- Десять років тимчасової окупації Криму не зламали волю кримськотатарського народу і значної частини жителів Криму різних національностей. Вони залишаються вірними Українській державі і відданими своїй землі, здійснюючи ненасильницький спротив російській окупації – заява Меджлісу.

- Учасники Міжнародної «Кримської платформи» ніколи не визнають спробу незаконної анексії Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України – спільна заява Міжнародної «Кримської платформи».

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Ми маємо боротися за людей у Криму та в усіх інших окупованих частинах України. Ми маємо боротися за повне відновлення сили міжнародного права – сили щодо Криму, а отже, і будь-якої іншої землі. Ми маємо боротися за фундаментальне право кримськотатарського народу, як і будь-якого іншого народу – право жити у своєму домі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров побували на командних пунктах в районі бойових дій, де обговорили захист військ від дронів та ударів з повітря КАБами – Сирський у Facebook.

- Українські військові вийшли із села Ласточкине, що за 6 км від Авдіївки на Донеччині. Ворог із трьох сторін намагається штурмувати Орлівку після відходу ЗСУ з Ласточкиного – Дмитро Лиховій, речник ОСУВ «Таврія».

- Під Авдіївкою ЗСУ втратили перший танк Abrams – Фокус.

- Цієї ночі протиповітряна оборона знищила три ворожі керовані авіаційні ракети Х-59 та 9 дронів типу Shahed – Повітряні сили ЗСУ.

- На Харківському напрямку ворог зосередив сили на просуванні до Куп’янська, зі сторони РФ укріплюють лінію кордону, підтягують підрозділи Росгвардії – Ілля Євлаш, начальник пресслужби ОСУВ «Хортиця». Своєю чергою українські Сили оборони збудували лінію оборони на Лимано-Куп'янському напрямку, зайняли потужні укріплення поблизу Куп'янська.

- На Авдіївському напрямку Сили оборони посилюють лінію оборони, організовують оборону населених пунктів на захід від Авдіївки –  Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія». Загальні втрати ворога за минулу добу становили 447 осіб. Абсолютна більшість із них – саме на Донеччині та під Авдіївкою. Знищено 62 одиниці озброєння та військової техніки, не враховуючи 266 БПЛА.

- Окупанти продовжують штурмувати Кринки Херсонської області, зазнають великих втрат і відходять назад  –  Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- Росіяни шукають альтернативи для збитого літака далекого радіолокаційного виявлення А-50, збільшили активність розвідувальних дронів – Наталія Гуменюк.

- Поблизу Роботиного на Запоріжжі чотири воїни Гвардії наступу зупинили штурмову колону ворога з трьома БТР –  Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.

- Україна наздогнала Росію в виробництві дронів-камікадзе – аналогів іранських дронів типу Shahed – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості.

***

- Росіяни вдарили ракетами С-300 по ангарах із зерном на Харківщині, пошкоджена техніка.  Постраждалих немає – Харківська ОВА.

- Ворог вчора вдарив по передмістю Запоріжжя ракетою “Іскандер-М”. Загинула людина та троє зазнали поранень – поліція Запорізької області.

- Із Мар’їнської й Очеретинської громад Донецької області вже евакуйовані всі діти – МВС.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- До Києва 26 лютого прибув прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков, а також члени уряду країни – сайт Ради міністрів Болгарії.

- Прем’єр-міністри України і Болгарії Денис Шмигаль та Ніколай Денков вшанували у Києві на Михайлівській площі пам’ять полеглих захисників України – Телеграм  Шмигаля.

Президент Зеленський

  • підписав закон про звільнення в запас строковиків після завершення терміну служби під час воєнного стану – сайт парламенту.
  • підписав закон про спрощення процедури зміни цільового призначення землі для цілей економічного відновлення.
  • з головою медіакорпорації «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Стівеном Капусом обговорив роботу журналістів в Україні в умовах російського вторгнення – Офіс Президента.
  • зустрівся з прем’єром Болгарії Ніколаєм Денковим – Фейсбук Зеленського.

Пресконференція прем’єр-міністр Болгарії Ніколая Денкова і Президента України Володимира Зеленського. Основне:

  • Болгарія буде консультуватися з Україною про гарантії допомоги і підпише відповідний документ, у рамках «Спільної декларації про підтримку України» країн G7 – Ніколай Денков.

  • Україна зацікавлена у спільному виробництві озброєння з Республікою Болгарія. Ми домовилися із Болгарією розбудовувати логістику та інфраструктуру в нашому регіоні – Володимир Зеленський.

  • Агресивні амбіції Росії становлять безпосередню загрозу національній безпеці Болгарії, тому болгарський уряд і більшість у парламенті працюють над забезпеченням політичної, дипломатичної, військової та матеріальної підтримки України – Ніколай Денков.

  • Нинішня ситуація в Україні складна, але повністю контрольована Володимир Зеленський.  Володимир Зеленський.  

  • Завдяки співпраці України з партнерами поступово вдається повертати безпеку в Чорне море. Обов’язково настане час, коли безпека повернеться і в Крим – Володимир Зеленський.  

В Україні відбувся Форум «Зроблено в Україні». Основне:

  • Між державою і бізнесом в Україні має бути узгоджено сучасний моральний договір: держава підтримує бізнес, а бізнес працює «по-білому» і не працює в Росії – Володимир Зеленський, президент України.

  • Володимир Зеленський анонсував нову державну програму кешбеку «Купуй українське», яка передбачатиме повернення частини грошей за купівлю вироблених в Україні товарів та послуг.

  • Уряд затвердив маркування бренду «Зроблено в Україні», стимулюватиме українців купувати товари вітчизняного виробництва, в результаті чого очікується зростання ВВП на 0,14% Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

  • Серед постачальників товарів і послуг, які виграють тендери різних підприємств Групи Нафтогаз, 70-90% становлять українські компанії – Олексій Чернишов, голова правління НАК «Нафтогаз України».

  • Уряд України підготував пропозиції щодо вирішення ситуації на кордоні з Польщею і вже передав їх Європейській комісії та польським колегам Володимир Зеленський.

  • Частка українських виробників, які постачатимуть товари для потреб Сил оборони, зростатиме – Арсен Жумаділов, гендиректор ДП «Державний оператор тилу”.

  • Понад 95% дронів із запланованого на рік мільйона виготовлять українські компанії –  Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

- Україна вже у березні може отримати близько 9 млрд доларів США міжнародної допомоги, що дозволить повернутися до більш стабільного фінансування видатків – Максим Самойлюк, експерт Центру економічної стратегії.

- В українських закладах інституційного догляду та виховання на сьогодні перебуває 27,6 тисячі дітей, з них 22 тисячі мають батьків – Олена Зеленська, дружина Президента

- До 31 березня 2024 року усі пенсіонери-переселенці, які стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО) до 24 лютого 2022 року, мають пройти ідентифікацію – Мінсоцполітики.

- На засіданні Київської міської ради планується збільшити видатки на програму «Захисник Києва» майже до 5 млрд грн – Віталій Кличко, Київський міський голова.

- Підрозділи угруповання сил та засобів оборони Києва 26 лютого розпочали військові навчання в Дарницькому районі –  Дарницька РДА.

- МКІП додало до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України чотири нових позиції: кавова традиція кримських татар; Агир ава ве Кайтарма – традиційний танець кримських татар; традиції приготування та споживання каші «Зозулі» на Вінниччині; традиція приготування затірки у селі Крива Лука на Донеччині – МКІП.

***

- Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому народному депутату Сергію Пашинському у вигляді тримання під вартою до 25 квітня з можливістю внесення застави у 272,5 млн грн – Укрінформ.

- ВАКС застосував запобіжний захід у вигляді застави понад ₴3,6 мільйона до керівниці апарату Харківської ОВА у справі про розкрадання понад 15 млн гривень на закупівлі харчових продуктів для гуманітарних потреб – САП.

***

- Фонд держмайна (ФДМУ) отримав в управління акції Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату (ЗАлК), які раніше належали російському олігарху Олегу Дерипасці – Віталій Коваль, голова ФДМУ.

- Понад 90% українських підприємств відновили свою роботу і повертаються до довоєнних потужностей – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Президент США Джо Байден зустрінеться з лідерами Конгресу, включаючи спікера Палати представників Майка Джонсона, у Білому домі у вівторок. Домовлятимуться про допомогу Україні – Bloomberg.

- Парламент Угорщини у понеділок проголосував за ратифікацію членства Швеції в НАТО – Єнс Столтенберг, генсек Альянсу.

- Російська пропаганда та дезінформація є зброєю в інформаційній війні, що спрямована не лише проти України, а й проти всієї світової демократії, і потрібно вдосконалювати способи боротьби з нею – Ольга Герасим’юк, голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України.

- Уряд Німеччини надав гранти на загальну суму 700 тис. євро 68-ми операторам телекомунікаційних послуг на деокупованих територіях на відновлення доступу населення до інтернету – Мінцифри.

- Латвія вимагає заборонити експорт зерна з РФ в ЄС та замінити його українським – Армандс Краузе, міністр сільського господарства Латвії.

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав заборонити експорт боєприпасів з європейських країн іншим країнам, окрім України – RND.

- Рада ЄС вирішила продовжити ще на рік, до 28 лютого 2025 року, обмежувальні заходи проти режиму у Білорусі – сайт Євроради.

- Міністри сільського господарства Європейського Союзу у понеділок обговорять у Брюсселі ситуації в сільськогосподарській галузі та протестів фермерів – DW.

Ситуація на польсько-українському кордоні

  • З 1 березня до протестів на кордоні з Україною планують доєднатися перевізники – RFM24.
  • Польська поліція почала розслідування за фактом висипання 5 т української сої з вагона на під’їзну колію Дорогуську.
  • Рух вантажівок на шести пунктах пропуску польські фермери продовжують блокувати, у чергах на території Польщі – 2500 вантажівок. Легкові й автобуси їдуть вільно – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.
  • Польські аграрії заблокували у понеділок до 14-ї години (за київським часом) польсько-німецький кордон у населеному пункті Свєцко на автомагістралі A2, а також вирішили почати блокаду на КПП на кордоні з Литвою – RMF24.

***

- Сьогодні вранці поблизу Сицилії в Середземному морі стартували морські навчання країн НАТО під назвою Dynamic Manta – Морське командування НАТО.

- Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що запропонує країнам-членам блоку створити фонд допомоги для України з розробки дронів і штучного інтелекту – РБК-Україна.

- Генсек ООН Антоніу Гутерреш висловив жаль з приводу того, що Рада Безпеки ООН не змогла адекватно відреагувати на вторгнення Росії в Україну та «конфлікт» між Ізраїлем та ХАМАСом. Він закликав до реформи Ради – Reuters.

- Представники Німеччини ведуть таємні переговори з Індією щодо закупівлі боєприпасів для України – Spiegel.

- Позиції глав урядів Угорщини і Словаччини Віктора Орбана і Роберта Фіцо щодо російської агресії й підтримки України ставлять під сумнів подальше функціонування Вишеградської групи у нинішньому вигляді – Дональд Туск, глава польського уряду.

- Канцлер Німеччини Олаф Шольц виступить із заявою про можливе передання Україні крилатих ракет TAURUS у «належний час» – Крістіні Гоффман, представниця уряду ФРН.

- Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) оприлюднила розширену заяву щодо ризиків, які Росія становить для світової фінансової системи, та продовжила призупинення членства РФ без запровадження подальших обмежувальних заходів – Мінфін.

- Південна Корея планує посилити експортний контроль щодо санкційних товарів, які заборонено постачати до Росії та Білорусі – Yonhap.

- У віці 87 років помер британський фінансист, представник династії Ротшильдів – Джейкоб Ротшильд – The Independent.

***

- Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу дорікнув США недостатньою підтримкою своєї країни. Американці чинили б так само, якби зазнали нападу, подібного до атаки терористів ХАМАС на Ізраїль у жовтні. Миру в регіоні не буде, поки Ізраїль не здобуде «повної перемоги» над ХАМАС – CBS News.

- Армія оборони Ізраїлю представила військовому кабінету план евакуації палестинського цивільного населення Рафаху з зони бойових дій і свою оперативну стратегію на майбутнє – Times of Israel.

- Хусити вивели з ладу чотири підводні кабелі. У зв'язку з цим виникає серйозне порушення зв'язку між Європою та Азією – The Jerusalem Post.

ВОРОГ

- Російські офіційні особи та державні ЗМІ здебільшого утримувалися від публічного обговорення другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого, щоб не привертати увагу до невдач Росії у досягненні заявлених стратегічних цілей в Україні – Інститут вивчення війни (ISW).

- Путін «включив» тимчасово окуповані території України до складу Південного військового округу Російської Федерації. До переліку увійшли українські землі, захоплені росіянами з 2014 року – росЗМІ.

- Російські військові чиновники намагаються перекласти провину за розстріли українських військовополонених на командирів середньої та нижньої ланки – Інститут вивчення війни.

- Росія веде переговори з Китаєм про можливість отримання кредитів у юанях, але остаточного рішення ще не прийнято – Reuters.

- Російська омбудсменка Тетяна Москалькова просить Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України Дмитра Лубінця «посприяти поверненню» 24 поранених полонених окупантів – росЗМІ.

- У Челябінську російські силовики затримали мільярдера, власника промислової групи Челябінського електрометалургійного комбінату (ЧЕМК) Юрія Антіпова за підозрою у шахрайстві, раніше у нього «віджали» завод – The Insider.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-