Битва за Україну. День сімсот тридцять другий

Битва за Україну. День сімсот тридцять другий

Укрінформ
Україна має «потужний» план війни на 2024 рік

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцять другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У неділю, 25 лютого, у Києві проходить форум «Україна. Рік 2024». Формат заходу – панельні дискусії і пресконференція Президента України – Укрінформ.

Основне з форуму:

- Сьогодні Україна є єдиною країною, яка має унікальні знання про особливості ведення війни з російською армією, і наш досвід стане фундаментом створення нової світової архітектури безпеки – Рустем Умєров, міністр оборони. 

- Сили безпеки та оборони мають план на 2024 рік. Він потужний і дасть результат цього року – Рустем Умєров.

- Міністерство внутрішніх справ створило спеціальний центр, який займається застосуванням засобів радіоелектронної боротьби – Ігор Клименко, глава МВС.

- Половина постачань зброї не приходить в Україну вчасно, тому Україна втрачає людей і території – Рустем Умєров.

- Війна Росії проти України – це війна, де багато чого відбувається вперше, це взагалі перша війна дронів – Рустем Умєров.

- У 2023 році український ВПК втричі збільшив виробничі спроможності, цього року вони зростуть ушестеро, і половина продукції вже законтрактована на 2024 рік – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості.

- В оборонному секторі з’являється дедалі більше приватних компаній, які виробляють певні види боєприпасів та компонентів до них – Олександр Камишін.

- У 2024 році Україна має плани отримати доступ до доходів від заморожених російських активів. Загальна кількість заморожених активів РФ закордоном становить понад 300 млрд дол. – Денис Шмигаль, Премʼєр-міністр.

- Кабінет міністрів працює над призначенням очільників міністерств у справах ветеранів, культури та інформаційної політики, молоді та спорту, якими на цей час керують тимчасові виконувачі обов’язків – Денис Шмигаль.

- Створення в Україні Сил безпілотних систем дасть змогу асиметрично відповідати на будь-які дії ворога в повітрі, на землі та на морі – Вадим Сухаревський, заступник головнокомандувача ЗСУ.

- У 2024 році Україна досягне мети виробництва мільйона дронів на рік. 90% безпілотників, які зараз українські військові використовують на полі бою – українського виробництва. У майбутньому оператори дронів зможуть керувати ними далеко поза зонами бойових дій – Михайло Федоров, глава Мінцифри.

- Україна планує передивитися співпрацю з деякими країнами-союзниками Руслан Стефанчук, спікер українського парламенту. Він також пообіцяв «новий приклад спікерської співпраці на рівні того, як потрібно просувати інтереси України в Конгресі США».

- У російських окупантів немає ракет іранського виробництва. Щодо північнокорейських ракет – кілька було використано, але це не масштабно – Кирило Буданов, начальник ГУР Міноборони. 

- Головною метою російської операції “Майдан-3” є посіяти думки про нелегітимність української влади всередині країни, однак ця операція провалюється – Кирило Буданов.

- Якщо армія Росії втратить ще один літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, то їм доведеться припинити цілодобове чергування цих літаків в повітрі – Кирило Буданов.

- Обсяг експорту з України в січні досяг 12 млн тонн, а за 21 день лютого, досяг показника 8,5 млн тонн. Значне зростання досягнуто завдяки роботі морського коридору для постачання товарів і продукції. Україна сподівається перевершити довоєнні показники щодо експорту продукції – Юлія Свириденко, перший віце-прем'єр.

- Уряд України запропонував польській стороні план із п’яти пунктів для врегулювання ситуації, яка склалася на спільному кордоні через протест польських фермерів, і працюватиме над його реалізацією на щоденній основі – Денис Шмигаль.

- Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає недоцільним існування обмежень на поставки Україні боєприпасів великої дальності, у той час як партнери не в змозі поставити обіцяні артилерійські снаряди.

- Україна запросить на перший Глобальний саміт миру, який незабаром відбудеться у Швейцарії, понад 160 держав – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

- Українські суди за час повномасштабної війни ухвалили 80 вироків щодо російських воєнних злочинців. на сьогодні розслідується понад 122 тисячі воєнних злочинів – Андрій Костін, генпрокурор.

- Цьогоріч Україна поведе парламентський саміт Кримської платформи у Латвії – Руслан Стефанчук, Голова ВРУ.

- Потрібно створити міжнародну коаліцію щодо повернення українців, які є цивільними заручниками. Українські діти є ресурсом для росіян, вони їх записують у військові організації і роблять з них солдатів – Дмитро Лубінець, український омбудсмен.

- Понад 260 тисяч українців на сьогодні скористалися послугами реабілітації – Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя.

- За минулий рік співробітники Служби безпеки України виявили 47 російських агентурних мереж. З початку війни затримано понад 2 тисячі держрадників і понад 5 тисяч колаборантів – Василь Малюк, голова СБУ.

- Т.в.о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун заявив, що ветеранська політика в Україні потребує кардинальних змін. Буде запроваджено єдиний стандарт надання ветеранам послуг за принципом «єдиного вікна» в Центрах надання адміністративних послуг.

- Будівництво ділянки європейської колії Мостиська-Скнилів від державного кордону з Польщею до Львова стартує поточного року – Олександр Кубраков,  міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Україна подає заявки до Європейських та Американських безпекових регуляторів для підтвердження плану щодо відкриття повітряного простору – Олександр Кубраков.

- Росія використовує наративи про втому від України та тему виборів, щоб посіяти внутрішні конфлікти і розʼєднати Україну із союзниками – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

***

Пресконференція Зеленського в рамках форуму «Україна. Рік 2024». Головні тези:

- перший Глобальний саміт відбудеться уже весною, а другий буде проведено на іншому континенті;

- Україні необхідна далекобійні ракети ATACMS й Росія розуміє, «що ми будемо з цим робити». Президент наголосив, що позитивно оцінює нещодавню відповідь партнерів щодо цієї зброї;

- за час повномасштабної війни загинули 31 000 українських військових;

- Україна розраховує на підтримку Конгресом законопроєкту про допомогу, це – питання не фінансове, а про зброю;

- Україна націлена на те, щоб вирішити питання розблокування польського кордону, але якщо цього досягти не вдасться, то влада захищатиме український бізнес;

- Президент не вбачає жодних ризиків для міжнародної безпеки у запрошенні України до НАТО, яке сьогодні залежить від позиції США та Німеччини;

- Зеленський натякнув на додаткову військову підтримку від Франції під час візиту Макрона в Україну;-

- Президент Туреччини Таїп Реджеп Ердоган може посприяти відновленню судноплавства із портів у Миколаївській області. Зустріч з Ердоганом найближчим часом не планується;

- Україна має стратегію воєнних дій на поточний рік, і сценаріїв буде декілька на тлі можливості витоку інформації;

- питання вільного судноплавства у Чорному морі може бути вирішене;

- спроби вести діалог із росіянами не мають сенсу, адже ті мовчать навіть після смерті Навального;

- для України важливо, щоб до Української формули миру та Глобального мирного саміту долучилися країни Глобального Півдня;

- європейські суспільства розуміють небезпечність Росії, але не готові битися.

***

Брифінг голів МЗС Німеччини та України Анналени Бербок і Дмитра Кулеби. Основне:

- Про мир в країні можна говорити тільки після того, як українські Сили оборони переможуть Росію на полі бою – Дмитро Кулеба.

- Криза із вивезенням зерна на українсько-польському кордоні викликана трьома факторами: економічні проблеми в самій Європі; використання цих проблем російською розвідкою та пропагандою для спрямування гніву на Україну; провокації, які загострюють ситуацію Дмитро Кулеба.

- Після вступу в НАТО Україна стане серйозним посиленням Альянсу, адже спроможна захищати Євроатлантичний простір від Росії – Дмитро Кулеба.

- Німеччина збільшує гуманітарну допомогу Україні на 100 мільйонів євро – до 1 мільярда – Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН.

ЦИТАТА

Борис Джонсон, експрем’єр Британії: «Так, він (Путін, – ред.) може напасти. Я вважаю, що цього не можна виключати. Тому він не повинен мати успіху. Він повинен зазнати поразки».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров відвідали передові командні пункти військових частин у районі ведення бойових дій – Фейсбук Сирського. Вручили державні і відомчі нагороди, відзнаки головнокомандувача воїнам, які несуть службу на різних напрямках, за мужність та героїзм, виявлені в боях.

- Сили ППО вночі знищили 16 з 18 «Шахедів» – Повітряні сили.

- Вночі армія Російської Федерації на півдні вчинила одну ракетну та дві хвилі дронових атак. Сили оборони знищили дві протирадіолокаційні ракети Х-31П та шість безпілотників типу Shahed-131/136 – Сили оборони півдня.

- За два роки великої війни Повітряні сили Збройних сил України здійснили понад 18800 вильотів, із них 7800 – на вогневе ураження, 8900 – на авіаційне винищувальне прикриття – Микола Олещук, командувач ПС ЗСУ.

- На Авдіївському напрямку підрозділи Сил оборони України відійшли на західну околицю населеного пункту Ласточкине, де зайняли підготовлені оборонні позиції – Дмитро Лиховій, речник ОСУВ «Таврія».

- Російські окупаційні війська не наступали в районі Куп'янська, поблизу Новомихайлівки під Мар'їнкою загарбники 39 разів намагалися прорвати оборону українських військових – Генштаб ЗСУ.

- На Таврійському напрямку Сили оборони за добу знищили або нейтралізували 212 дронів загарбників, ліквідували 284 особи, 22 одиниці озброєння та військової техніки – генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- РФ через дефіцит озброєння перекинула частину танків з окупованої Євпаторії на Запорізький напрямок – «АТЕШ».

***

- Російські окупанти в ніч на 25 лютого завдали удару по Хмельницькій області. Був пошкоджений об'єкт інфраструктури. Інформація щодо постраждалих чи пошкодження житлового фонду не надходила – Хмельницька ОВА.

- У ніч на 25 лютого росіяни вдарили ракетами та зруйнували залізничний вокзал у місті Костянтинівка Донецької області, а також адмінбудівлі, приватні та багатоквартирні будинки. Поранено людину – поліція Донецької області.

- Внаслідок російського удару по фермі в селі Малашівка Запорізької області загинула одна людина, ще троє отримали поранення – Запорізька ОВА.

- Відсьогодні на тимчасово окупованих територіях Запорізької області розпочинається «дострокове голосування» у «виборах» президента РФ, незаконно організованих окупантами – Запорізька ОВА.

- НЕК «Укренерго» відновило надійність живлення ЗАЕС – НЕК «Укренерго».

- Від початку повномасштабного вторгнення Росії співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій врятували життя близько 4,9 тис. людей – МВС.

- В Україні внаслідок війни пошкоджень зазнала кожна сьома школа, 400 закладів освіти зруйновані повністю – Євген Кудрявець, заступник міністра освіти та науки.

- Із початку повномасштабної війни росіяни обстріляли українську територію 110 тисяч разів, і це були переважно об'єкти цивільної інфраструктури – Ігор Клименко, міністр МВС.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністр оборони Рустем Умєров та Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провели зустріч із міністром оборони Швеції Полом Йонсоном, у ході якої обговорили військову співпрацю між країнами – Міноборони.

- Лише запрошення України до членства в НАТО дасть Європі та світу реальні шанси відновити безпеку, яка сьогодні під загрозою через агресивну політику Росії, переконаний керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак – офіційне інтернет-представництво Президента.

- Конкурсна комісія обирає голову НАЗК – НАЗК.

- Підрозділи Державної міграційної служби України з початку повномасштабного вторгнення Росії оформили понад 2,6 млн ID-карток та понад 5,7 млн закордонних паспортів – МВС.

- Унаслідок повномасштабного вторгнення Росії державні видатки України фактично подвоїлися, збільшившись у 2,5 раза порівняно з довоєнними показниками – Роксолана Підласа, голова Комітету з питань бюджету.

- Велику хакерську атаку на сайти у РФ зафіксовано 25 лютого 2024 року. У результаті роботи групи хакерів «UA25» було вивантажено 5 терабайт особистої і корпоративної конфіденційної інформації – СтратКом ЗСУ.

- Майже 41 тисяча пацієнтів отримали у минулому році безоплатне лікування інфаркту за Програмою медичних гарантій – Національна служба здоровʼя.

- У Києві 25 лютого у Київській консерваторії пройшла церемонія прощання з дисидентом, політв’язнем, народним депутатом І, II та IV скликань українського парламенту Степаном Хмарою – Укрінформ.

***

- За тиждень з 19.02 до 23.02 2024 року Нацбанк продав 648,8 мільйона доларів, що є найвищим показником з початку 2024 року, а купив – 0,97 млн дол. – НБУ.

- Україна 2023 року зменшила виручку від експорту м’яса та субпродуктів на 4% – до 892 млн дол. США, однак зберегла позиції на міжнародному ринку за рахунок курятини – торік обсяги експорту м’яса птиці збільшились на 3% – до 425 тис. т  – «Інститут аграрної економіки».

- У 2023 році Україна експортувала готових харчових продуктів на 3,27 млрд дол. США, що на 31% більше, як порівняти з 2022 роком – Держстат.

- На Київщині в рамках урядової програми «єВідновлення» вже ухвалено 50 позитивних рішень щодо компенсацій на відбудову приватного житла на загальну суму понад 168 млн грн – пресслужба КОВА.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Лідери Великої сімки (G7) у роковини початку повномасштабного вторгнення Росії

  • підтвердили свою непохитну підтримку України – заява G7 за підсумками онлайн-саміту 24 лютого.
  • оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи Росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни РФ проти України – сайт Євроради.

- У Литві кампанія зі збору коштів «Radarom!» зібрала 8,288 мільйона євро на закупівлю обладнання литовського виробництва для українських військових – LRT.

- Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін та CEO Helsing GmbH Гундберт Шерф підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у сфері безпеки й оборони – Мінстратегпром. Helsing – німецька компанія, яка розробляє програмне забезпечення та інтегрує штучний інтелект в оборонні технології.

- Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що країни Заходу повинні сміливіше діяти в питанні конфіскації російських активів, які вони заморозили після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в 2022 році – Reuters.

- Проєкти, реалізовані Агентством США з міжнародного розвитку (US AID) в Україні, перебувають під загрозою через затримку у схваленні Конгресом додаткового фінансування для України – Саманта Пауер, адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку.

- Нідерландські компанії готові вкладатися до закінчення війни в проєкти відбудови, які будуть поліпшувати життя звичайних українців. Все, що треба іноземцям – це страхування. Вони не планують чекати завершення війни – Ігор Безкаравайний, заступник міністра економіки.

- Заходи на підтримку України в світі у другу річницю повномасштабного вторгнення Росії

  • Більше тисячі людей із різних штатів Америки зібралися у Вашингтоні із синьо-жовтими прапорами й плакатами та закликали владу США продовжити критично важливу підтримку України – Укрінформ.

  • Сотні демонстрантів провели у Будапешті акцію, присвячену повномасштабному вторгненню РФ в Україну, пройшовши, зокрема, маршем до посольства Росії – угорське видання Telex.

  • Вулицями Лондона пройшов багатотисячний марш на знак підтримки та солідарності з Україною, яка продовжує героїчно боротися проти агресії держави-терориста – Посольство України у Великій Британії.

  • У Тбілісі відбувся мітинг «Вірю в Україну» – Посольство України в Грузії.

Ситуація на польсько-українському кордоні

  • Російські спецслужби і пропагандисти використовують ситуацію із блокуванням польсько-українського кордону для нарощення антиукраїнської кампанії в Європейському Союзі, зокрема в Польщі – Андрій Юсов, представник ГУР МО.

  • 25 лютого польські фермери відновили блокаду шести пунктів пропуску з Україною після паузи 24 лютого, у чергах перебувають майже 2400 вантажівок – Андрій Демченко, Держприкордонслужби.

  • На польській залізничній станції «Котомеж» в ніч на 25 лютого з восьми напіввагонів була розсипана українська агропродукція – пошкоджень зазнали 160 тонн зерна – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

***

- Експрезидент США Дональд Трамп здобув у суботу перемогу на президентських праймеріз Республіканської партії в Південній Кароліні й очевидно, буде висунутий кандидатом від партії на виборах 2024 року – NBC News.

- Уряд Японії планує запровадити додаткові санкції проти російських осіб та організацій через розв'язану Москвою війну в Україні – Фуміо Кішіда, прем'єр-міністр Японії.

- Лідер ультраправої PVV (Партія свободи) Герт Вілдерс, чия партія перемогла на дострокових парламентських виборах у Нідерландах, заявив про підтримку України – соцмережа Х Герта Вілдерса.

- У ГУР МО заявили, що інформація про те, що невизнана Придністровська республіка 28 лютого проситиметься до складу Російської Федерації, не відповідає дійсності – ГУР МО.

- США, Британія та їхні союзники завдали нових ударів по об'єктах єменських хуситів – Пентагон.

ВОРОГ

- На різних за тематикою акціях протесту 24 лютого в різних містах Росії затримали 49 людей – Телеграм-канал «ОВД-Инфо».

- У Білорусі в неділю без участі міжнародних спостерігачів проходить голосування з обрання депутатів до парламенту та місцевих рад, яке білоруська опозиція закликала бойкотувати – «Європейська правда».

- Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що піде на вибори глави держави 2025 року, а «ліміт революцій» у Білорусі вичерпано – Белта.

- Росія поки що генерує нові сили приблизно зі швидкістю, еквівалентною поточним своїм втратам – ISW.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-