€5 мільярдів військової допомоги: посол Ченцов розповів, чого очікує Україна від ЄС

€5 мільярдів військової допомоги: посол Ченцов розповів, чого очікує Україна від ЄС

Ексклюзив
Укрінформ
Україна розраховує, що дискусії всередині ЄС про створення спеціального військового фонду завершаться найближчим часом і країна зможе отримати 5 млрд євро військової допомоги.

Про це у коментарі Укрінформу заявив представник України при ЄС Всеволод Ченцов.

Дипломат зазначив, що головне для нас - чітке розуміння, що і Франція, і Німеччина, й інші члени ЄС серйозно налаштовані допомагати Україні у військовій сфері. Однак питання полягає в тому, як мають суміщатися два треки - двостороння допомога і багатостороння від ЄС.

За його словами, не є таємницею, що Німеччина є головним переговірником з Європейською службою зовнішньої діяльності щодо зарахування так званого національного внеску в новий інструмент Європейського фонду миру (ЄФМ) для України.

«Ця дискусія ще триває. Я не хотів би називати те, що відбувається, блокуванням, тому що йдеться про пошук правильного балансу між цими двома треками... Ми виходимо з того, що найближчим часом у ЄС мають завершити ці дискусії, щоб ми могли не тільки на двосторонньому рівні відпрацювати документи по гарантіях, а також на рівні Україна-ЄС», - сказав Ченцов.

Читайте також: Угорщина вже не проти нового військового фонду ЄС для України - Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, зовнішньополітична служба ЄС 22 січня запропонувала створити спеціальний військовий фонд для України, до якого направлять близько 6,5 мільярда євро з активів ЄФМ та вноситимуть до 5 мільярдів євро на рік у період з 2024 по 2027 рік. При цьому двостороння допомога, яку Німеччина та низка інших країн надають Україні, може бути зарахована в рахунок їх внесків до цього фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-