Дуда підписав бюджет - вдалося уникнути дострокових виборів у Польщі

Дуда підписав бюджет - вдалося уникнути дострокових виборів у Польщі

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда у середу підписав закон про бюджет на 2024 рік, що означає: країна уникнула можливих дострокових виборів.

Про підписання закону повідомила канцелярія президента Польщі, передає Укрінформ.

Як інформується, президент РП підписав, серед інших, закон про бюджет на цей рік. Проте, з огляду на сумніви щодо правильності процедури прийняття бюджету в контексті відсутності під час голосування двох депутатів – Маріуша Камінського і Мацея Вонсіка, президент РП вирішив відправити цей та декілька інших підписаних законів до Конституційного суду для перевірки їх відповідності Конституції.

У Дуди зазначили, що подібні кроки вживатимуться президентом щоразу, якщо депутати не зможуть виконувати свої повноваження, надані їм у результаті виборів. Як наголошується, питання депутатських повноважень Камінського і Вонсіка визначив Верховний суд, відтак вони є діючими депутатами Сейму.

З іншого боку, у канцелярії президента РП зазначили, що в публічному просторі з’явилася неправдива інформація щодо можливості скорочення президентом терміну повноважень Сейму країни. У цьому контексті у Дуди зауважили, що Конституція Польщі передбачає скорочення терміну повноважень Сейму, якщо закон про бюджет не буде подано на підпис президенту протягом чотирьох місяців від дати реєстрації проєкту закону бюджету в Сеймі країни.

“Стосовно Закону про бюджет на 2024 рік такої ситуації не було”, - йдеться в повідомленні.

На підписання Дудою закону про бюджет відреагував глава польського уряду Дональд Туск.

Читайте також: Дуда вважає, що допомога США - єдина надія на перемогу України

“Бюджет підписано, і про це йшлося. Решта не має значення. Гроші потраплять до людей, цього ніщо не зупинить”, - написав Туск у мережі X.

У публічному просторі Польщі непоодинокою була думка, що Дуда відмовиться підписувати закон про бюджет з огляду на процесуальні моменти і відправить його на розгляд Конституційного суду РП. Відтак, якщо президент РП до 1 лютого не підписав би закон про бюджет, то він мав би законне право розпустити парламент й оголосити дострокові вибори в країні. За оцінками багатьох польських коментаторів, саме на такий розвиток подій очікував лідер опозиційної партії “Право і Справедливість” Ярослав Качинський.

Як повідомлялося, Дуда не погоджується з рішенням маршалка Сейму Шимона Головні про позбавлення депутатських мандатів екскерівників МВС Польщі Камінського і Вонсіка у контексті їх засудження до тюремного ув’язнення за перевищення службових повноважень по кримінальній справі 2007 року. Дуда переконує, що ці політики були раніше помилувані ним в 2015 році у законний спосіб, відтак їх не повинні були арештовувати і позбавляти депутатських мандатів. В умовах ув’язнення цих двох політиків 11 cічня президент РП 23 січня вдруге помилував їх, відтак їх було звільнено від відбування покарання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-