Боррель: Україні треба більше боєприпасів - є великий дисбаланс у вогневих спроможностях на полі бою

Боррель: Україні треба більше боєприпасів - є великий дисбаланс у вогневих спроможностях на полі бою

Укрінформ
Міністри оборони країн Європейського Союзу мають обмінятися закритою інформацією про те, що було вже зроблено, робиться та буде робитися для підтримки України, щоб усунути великий дисбаланс у вогневій потужності сторін у війні.

Про це у середу у Брюсселі перед початком зустрічі міністрів заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саме у цьому - щоб мати чітке розуміння того, якою є ситуація і наші зобов’язання - мета цієї зустрічі. Україні потрібно більше боєприпасів. Існує великий дисбаланс у вогневих спроможностях між однією й іншою сторонами, і цей розрив має бути подоланий. Саме тому ця Рада (ЄС) набуває доволі драматичного виміру, і саме тому вона відбувається у закритому режимі», - наголосив Боррель.

Читайте також: Путін домовлятиметься з КНДР про збільшення обсягів постачання боєприпасів - Буданов

Він зазначив, що європейські урядовці вислухають інформацію від міністра оборони України Рустема Умєрова, який приєднається до них у режимі відеоконференції, про розвиток ситуації на місцях та про військовий розвиток цієї війни. Це буде закрита зустріч, в якій братимуть участь лише міністри, через «дуже конфіденційний» характер інформації, яку має намір надати українська сторона.

«Очевидно, треба мати чітке розуміння, де ми знаходимося зараз у наданні боєприпасів. Міністри отримають запит надати точні дані, що вони зробили, що вони роблять і що вони планують зробити, з метою мати ясне розуміння, що має бути зроблено разом для того, щоб надати Україні необхідні заходи підтримки та досягти цілей, які були визначені. Важливо прояснити цю ситуацію, і знати, де ми знаходимося, і як ми будемо далі - до березня та до кінця року», - підкреслив високий представник ЄС.

За його словами, міністри обговорять також питання щодо створення Фонду допомоги для України в рамках Європейського фонду миру, розгляд якого буде також у порядку денному лідерів країн ЄС під час спеціальної Європейської ради у Брюсселі в четвер.

«Ми маємо показати, що наші чіткі зобов’язання перед Україною залишаються (чинними) та продовжуються. Сьогодні ми будемо намагатися вирішити питання, на які б хотіли зважити певні країни-члени на новій стадії (діяльності) Європейського фонду миру. До цього він використовувався, щоб фінансувати поставки. Він матиме новий вимір для підтримки нового виробництва європейської оборонної промисловості. Тож ми маємо робити і те, і інше - продовжувати підтримувати Україну та підштовхувати європейську промисловість, щоб підвищити її спроможність», - додав Боррель.

Читайте також: Прем’єри України та Чехії обговорили можливості спільного виробництва зброї і боєприпасів

Як повідомлялося, 31 січня у Брюсселі під егідою Бельгійського головування в ЄС проходить неформальна зустріч європейських міністрів оборони.

Завтра в Брюсселі відбудеться спеціальне засідання Європейської ради, під час якого лідери країн ЄС прийматимуть багаторічний бюджет ЄС на 2024-2027 роки, який включає створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки. Глави держав та урядів зважать також на пропозиції щодо змін у роботі Європейського фонду миру, який, зокрема, буде використовуватися не лише для компенсацій поставок зброї й обладнання в Україну, але й для стимулювання європейської оборонної промисловості.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-