Єврокомісар Бретон назвав «чутливою інформацією» кількість снарядів, які Україна отримала від ЄС

Єврокомісар Бретон назвав «чутливою інформацією» кількість снарядів, які Україна отримала від ЄС

Укрінформ
Євросоюз протягом минулих місяців значно наростив виробництво боєприпасів та доведе цю спроможність до 1 млн боєприпасів на рік вже у березні поточного року і до 2 млн – у 2025 році.

Однак інформація, скільки при цьому снарядів отримала Україна, є чутливою в умовах війни, тож її може знати єдина людина – Президент Володимир Зеленський, заявив у Вашингтоні під час дискусії під егідою Атлантичної Ради єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як багато ми доставимо для України – ми маємо бути обережними з цими цифрами. Я можу говорити про виробничі спроможності, але надавати цифри, як багато поставлено під час війни – це ризиковано, тому що це чутлива інформація, яка може бути використана… Є два шляхи доставки боєприпасів в Україну: через Європейський фонд миру та шляхом двосторонніх поставок на рівні окремих країн. Тож лише ці країни можуть говорити те, що вони вважають за можливе. Єдиною персоною, яка знає, скільки (снарядів – ред.) Україна отримала з Європи, є Володимир Зеленський», – зазначив єврокомісар.

Читайте також: На саміті ЄС 1 лютого обговорять військову допомогу Україні - уряд Німеччини

Він зауважив, що європейська оборонна промисловість є дуже потужною та відіграє ключову роль у вирішенні нових викликів у сфері безпеки, що пов’язані російською агресією. За словами Бретона, Європа може виробляти обладнання будь-якого типу та у країнах по усьому континенті, від півночі до півдня, а також на сході. На сході Європи країни, які нещодавно приєдналися до ЄС, успадкували потужну промислову базу ще з часів колишнього СРСР, яка зараз модернізується та приводиться до спільних стандартів.

«Для мене важливо, щоб ми збільшили виробництво до кінця березня. Я взяв зобов’язання збільшити виробництво боєприпасів типу 155-мм та 152-мм до 1 млн на рік. І ми це зробимо. Ми маємо програму ASAP (колективного замовлення боєприпасів – ред.), активно працюємо разом із Європарламентом та Радою ЄС. Наразі ми маємо 82 тендерні пропозиції, з яких відберемо від 20 до 30. Після реалізації ASAP це буде набагато більше, ніж виробляють США. У 2025 році ми досягнемо показника у 2 млн (снарядів). Ми розуміємо цифри, які надходять з Росії, і повинні отримати, принаймні, не меншу виробничу спроможність», – сказав Бретон.

Читайте також: У ЄС впевнені, що зможуть виготовити мільйон снарядів на рік для України

Він зауважив, що відвідав майже всі виробничі майданчики на території ЄС, щоб підвищити спроможності європейської оборонної промисловості, усунути «вузькі місця» та розвинути оборонне партнерство із залученням урядів всіх 27 країн ЄС, починаючи, перш за все, із виробництва боєприпасів, які дуже потрібні Україні. Разом з цим, як зазначив єврокомісар, близько 40% європейського оборонного виробництва спрямовується за межі Європи, і в цьому сенсі європейські виробники мають переглянути пріоритети поставок відповідно до першочергових потреб.

«Ми наближаємося до двох років від того, як Росія почала жорстоку агресивну війну проти України. Під час цієї руйнівної війни народ України демонструє вражаючу стійкість. ЄС і США чітко заявили, що Україна є нашим пріоритетом…. Україна буде залишатися нашим пріоритетом так довго, як буде необхідним. Ми зробимо все, що буде необхідним для підтримки України та для підвищення нашої колективної безпеки в ЄС», – наголосив єврокомісар.

Він нагадав, що з початку російського вторгнення ЄС та його країни-члени надали Україні гуманітарну, фінансову та військову підтримку на суму у майже 85 млрд євро, або 92 млрд дол. ЄС близький до ухвалення нового пакету фінансової допомоги для України на 50 млрд євро до 2027 року. Бретон зауважив, що робота над цим пакетом триває, але висловив впевненість, що лідери ЄС досягнуть згоди навколо цього пакету під час саміту 1 лютого.

Читайте також: У ЄС розпочали аудит наданого Україні озброєння - ЗМІ

Як повідомлялося, у березні 2023 року ЄС взяв на себе політичну мету протягом року поставити в Україну 1 млн артилерійських боєприпасів, зокрема калібру 155-мм. За повідомленнями, з наявних запасів в країнах ЄС Україна отримала більше 300 тис. снарядів, замовлення ще на 120 тис. снарядів були вже розміщені на європейських оборонних підприємствах.

Єврокомісар Бретон взяв зобов’язання довести спроможність європейської оборонної промисловості до виробництва 1 млн снарядів на рік до кінця березня 2024 року. Наразі європейська сторона не оголошує, скільки з цих боєприпасів і в які терміни отримає Україна.

Фото: Future Image

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-