У ЄС впевнені, що зможуть виготовити мільйон снарядів на рік для України

У ЄС впевнені, що зможуть виготовити мільйон снарядів на рік для України

Укрінформ
Євросоюз досягне спроможності виробляти 1 мільйон снарядів на рік та спробує вчасно поставити їх в Україну, тобто, до кінця березня цього року.

Таку інформацію оприлюднено в четвер у Брюсселі речниками Європейської комісії під час брифінгу для преси, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хочу прокоментувати заяву, яка була зроблена в Європейському парламенті. На чому наголосив Єврокомісар (Тьєррі Бретон – ред.), і в чому ми впевнені: що виробничі спроможності європейської оборонної промисловості досягнуть мети - 1 мільйон снарядів на рік. Це те, на чому була зосереджена ця заява», - сказала речниця Єврокомісії Йоанна Бернсел (Johanna Bernsel), яка відповідає за питання внутрішнього ринку, оборонної промисловості та космосу.

Читайте також: Зеленський: Щоб Україна витримала цей рік, не можна дозволити Росії заморозити війну

Відповідаючи на запитання журналістів, чи буде ЄС здатним поставити в Україну 1 мільйон снарядів до кінця березня, речниця зазначила, що не має конкретних цифр, оскільки всі такі поставки здійснюються країнами-членами, у тому числі, в рамках політичного зобов’язання ЄС поставити в Україну мільйон снарядів протягом року.

Те, що поставка такої кількості снарядів для України залишається політичною метою для ЄС, яку країни-члени намагатимуться досягти, підтвердив речник ЄС Пітер Стано. Він також надав певну інформацію щодо кількості боєприпасів, поставлених в Україну станом на грудень минулого року.

«Наразі я не можу прогнозувати, скільки буде поставлено, але можу говорити скільки (боєприпасів – ред.) було поставлено. Ці цифри мають сприйматися станом на кінець грудня. Тож понад 300 тисяч боєприпасів та 3300 ракет були поставлені з існуючих запасів, після цього ми мали принаймні 180 тисяч снарядів, замовлення на виробництво яких вже були розміщені на підприємствах станом на кінець грудня. Але ці цифри постійно зростають, на основі тих контрактів, що додаються до вже існуючих…. На сьогодні ми вже маємо більше 20 рамкових контрактів. 1 мільйон снарядів залишається політичною метою», - сказав Стано.

Читайте також: Україна та партнери докладуть максимум зусиль, щоб створити новий арсенал Європи - Зеленський

Він зауважив, що поставки снарядів - це лише частина військової допомоги, поставок зброї, обладнання та боєприпасів, яких Україна потребує для захисту проти російської агресії. При цьому речник підтвердив: ЄС та євроінституції не мають власної зброї та військового обладнання, їх поставки здійснюються країнами-членами, які наразі роблять те, що можуть.

«Йдеться не лише про снаряди, але про те військове обладнання, яке потрібне Україні. Цю тему також у грудні обговорювала Європейська рада, вона знову звучатиме під час Ради міністрів закордонних справ у січні, а також пізніше - під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ та міністрів оборони під егідою Бельгійського головування в ЄС, і також на наступній зустрічі Європейської ради (1 лютого – ред.). Ми продовжуватимемо надавати Україні військову допомогу так довго, як це буде необхідно», - наголосив речник ЄС.

Він нагадав слова Високого представника ЄС Жозепа Борреля про те, що «Україна потребує більше зброї та швидше».

«Це головне політичне послання. Росія дійсно нарощує свої спроможності. І ми маємо, принаймні, відповідати, якщо не перевищувати їх у цьому, щоб українці могли їм протистояти. Якщо когось треба переконати в тому, що Україні необхідні боєприпаси, достатньо подивитися, що Росія робила під час різдвяних і новорічних свят, коли вони збільшили інтенсивність та масштаб атак по українських цивільних цілях по всій країні. Україна потребує багато протиповітряних засобів, дронів та засобів захисту від дронів. На сході триває війна на виснаження. Тож Україна потребує й артилерійських боєприпасів, щоб захищатися», - наголосив Стано.

Як повідомляв Укрінформ, 10 січня під час участі в дискусії під егідою Центру європейської політики єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон заявив про те, що ЄС уже збільшив обсяги оборонного виробництва, та зможе виконати план щодо поставки мільйона снарядів для України вже у березні поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-