У Путіна немає шансів захопити Україну та взяти під контроль пострадянські країни - Маломуж

У Путіна немає шансів захопити Україну та взяти під контроль пострадянські країни - Маломуж

Укрінформ
У президента Росії Володимира Путіна немає шансів зреалізувати глобальні плани щодо захоплення України та взяття під контроль країн колишнього Радянського Союзу, адже в РФ сьогодні достатньо технологічного, військового і кадрового потенціалу.

Як передає Укрінформ, про це сказав генерал армії, голова Служби зовнішньої розвідки України 2005-2010 рр. Микола Маломуж в ефірі Українського радіо.

"Після величезного провалу Путіна щодо захоплення України за три тижні він зрозумів, що легкої перемоги вже не буде. І ось чому він пропонував в березні укласти угоду, й навіть певною мірою вони вже готували проєкти. Тому що розумів, що перспектив немає. Зараз він намагається все-таки згенерувати зусилля, щоб хоча б якимось чином взяти частину України під контроль", - наголосив Маломуж.

На його думку, в Путіна немає шансів зреалізувати глобальні плани щодо захоплення України та взяття під контроль країн колишнього Радянського Союзу.

"Особливо в ситуації, коли народ України об'єднався з Заходом, який має вищу індустрію, економіку, і особливо високотехнологічний військовий комплекс. Україна на передньому краї виборює конкретні перемоги. Рамштайн, який відбувся, визначив, що всі країни-учасниці, включаючи США і Європу особливо, розробили довготермінові програми підтримки України. Це і ракетні системи, бронетанкова техніка, радіоелектронні системи, які знецінюють діяльність ракет та дронів, відповідно, створюючи електронні щити, та авіація. Це те, що дає на перспективу, щоб Путін не реалізував великі плани. Я вважаю, що в нього сьогодні немає технологічного, військового і кадрового потенціалу, щоб зреалізувати глобальні плани щодо захоплення України, взяття під контроль країни колишнього Радянського Союзу, зокрема країни Балтії, і тим більше розширити зону впливу в Європі... Шансів точно немає. Початок війни з НАТО пришвидшить його кінець", - підкреслив експерт.

Читайте також: США в ОБСЄ: Цілі Путіна не змінилися, він хоче знищити Україну

Щодо угоди між Україною та Великою Британією він зазначив, що вона розглядається як глобальна модель підтримки "тому, що це активна підтримка озброєнням, технікою, боєприпасами". 

"Це 2,5 мільярди фунтів стерлінгів. Це конкретні види новітнього озброєння, зокрема Storm Shadow, якими ми б'ємо по окупованій території і кораблі, і підводні човни, і пускові установки, і склади боєприпасів. Британія конкретно показала, що вона буде допомагати, і це чітко визначено в угоді. Точно так же визначені механізми довготермінового забезпечення України озброєнням, технікою, розвідданими. До речі, ті угоди, які ми підписуємо з розвідкою і контррозвідкою Британії — МІ-5 і МІ6 — зараз працюють повнокровно. Тому що там потужна і агентурна розвідка потужна і технічна, вони отримують інформацію з всіх секретних систем Росії. Тому майбутня перспектива такої угоди забезпечує нам пріоритети на полі бою, в оперативному плані та у політично-дипломатичному", - сказав Маломуж.

Він додав, що такі ж механізми зараз розробляються з іншими країнами. "20 країн вже готові до підписання. І, зрозуміло, сьогодні ще є 28 країн, з якими ведеться активна співпраця на всіх рівнях. Такий формат буде забезпечувати й більш системну і стабільну підтримку. Це щоденні визначені пріоритети та фінансування під це, і, зрозуміло, це гарантії на випадок нової агресії. Тому Путін дуже-дуже подумає, чи розпочати нову агресію", - зауважив експерт. 

На його переконання, якщо ми сьогодні отримаємо гарантії від наших країн-учасниць, Путін більше ніколи не піде ні на Україну, ні на країни НАТО.

Читайте також: Сікорський закликав не легковажити погрозами Путіна почати війну з НАТО

"В нього шансів не буде… Розпочати щось нове надзвичайно буде складно. І вже зомбування російського народу не працюватиме. Уже зараз близько 70% росіян вже не хочуть воювати. Я не говорю, що вони підтримують Україну. Якщо буде наша перемога, я реально передбачаю в 2024-му році, навіть до кінця, це буде величезне розчарування російського суспільства, яке працюватиме вже проти Путіна", - наголосив Маломуж.

Як повідомляв Укрінформ, безпекова угода з Великою Британією передбачає 100-річне партнерство, щорічне надання додаткової допомоги впродовж 10 років і автоматичне надання Україні зброї в разі будь-якої агресії.

Фото: Український кризовий центр​

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-