Битва за Україну. День сімсот перший

Битва за Україну. День сімсот перший

Укрінформ
БпЛА СБУ атакували нафтопереробний завод в місті Туапсе. ГУР: Після авіатрощі літака Іл-76 до моргу потрапили лише 5 тіл, що відповідає чисельності особового складу екіпажу борту

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Нафтопереробний завод у російському місті Туапсе атакували безпілотники Служби безпеки України – Укрінформ з посиланням на джерела у правоохоронних органах. Після двох потужних вибухів уночі там розпочалася масштабна пожежа. Пошкоджень зазнала установка первинної обробки нафтопродуктів, а саме вакуумна та атмосферна колони. Раніше ЗМІ повідомляли, що у Туапсе Краснодарського краю РФ вночі горів нафтопереробний завод «Роснафти», ймовірно після атаки БпЛА. За даними російських ЗМІ, пошкоджено нафтопереробну установку, в якій на момент атакдіти європейський політикум докласти всіх зусиль для повернення депортованих у Росію українських дітей, а також допомагати всім дітям, які є жертвами цієї війни – Укрінформ.

***

- На борту літака Іл-76, який упав у Бєлгородській області, мали перебувати російські високопосадовці, однак в останній момент ФСБ заборонила їм сідати на борт. На оприлюднених у Мережі відео з місця подій не видно решток людських тіл. Водночас, за наявною інформацією, до моргу у Бєлгороді напередодні доправили лише п’ять тіл –  Андрій Юсов, представник ГУР.

- У Головному управлінні розвідки МОУ припускають, що російська сторона могла використовувати українських військовополонених як живий щит для транспортування боєкомплектів і озброєння для ракетних комплексів – Андрій Юсов.

- Головне управління розвідки Міноборони України коментуватиме списки полонених, які готувалися до обміну 24 січня, лише коли їх офіційно оприлюднять російські офіційні державні структури, а не пропагандисти, як це відбувається зараз – ГУР.

- Обидві "чорні скриньки" військово-транспортного літака Іл-76, що розбився напередодні в Бєлгородській області РФ, знайдені. Прилад реєстрації параметрів польоту та мовний самописець, які були у хвостовій частині Іл-76, найближчим часом доправлять до Москви. Розшифровкою бортових самописців займеться лабораторія Міноборони РФ – Радіо Свобода.

- Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння літака ВКС РФ Іл-76 у Бєлгородській області – пресслужба СБУ. У пресслужбі пояснили, що розслідування здійснюється за ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни). Наразі СБУ проводить комплекс заходів для з’ясування усіх обставин падіння літака. Досудове розслідування триває.

- Російський літак Іл-76 з великою ймовірністю збила ракета С-300, яка була направлена на Харків – Роман Світан, військовий експерт.

- Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець направить листи до ООН та МКЧХ щодо розслідування падіння російського літака Іл-76, на борту якого, за словами російської сторони, нібито могли перебувати українські військовополонені – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Не всі друзі України розглядають Путіна як зло. Вони досі вважають його лідером, який припустився жахливої помилки, за яку він має заплатити, а не злом, яке має бути знищено як політичний концепт чи як спосіб ведення міжнародні справи. Якщо ви вважаєте, що він лідер, який припустився жахливої помилки, ви створюєте одну стратегію і один підхід. Але якщо ви вважаєте його злом, яке має припинити своє існування в міжнародній політиці… тоді це інша стратегія».

Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ: «Чимало російських літаків разом з екіпажами уже ніколи не зможуть тероризувати українців. Вони знищені! У нас з’являється дедалі більше інструментів та можливостей, аби діставати ворога там, де він цього не чекає!»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Міжнародні партнери готові надавати Україні бойові літаки F-16, але необхідно комплексно підготувати все для їх ефективного використання – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил Збройних сил України.

- На ворожому полігоні під Іловайськом на окупованій території Донеччини унаслідок ударів «Хаймарсами» (Високомобільний артилерійський ракетний комплекс) ліквідовано 24 військових РФ – блогер та журналіст Денис Казанський у Телеграмі. Особливо важливо, що знищено було операторів БПЛА з так званого батальйону Судоплатова.

- На Таврійському напрямку Сили оборони України за останню добу нейтралізували або знищили 242 ворожі БпЛА різних типі та 91 одиницю військової техніки. Загальні втрати ворога минулої доби склали 343 особи – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» .

- На Херсонщині Сили спеціальних операцій ЗСУ знищили спостережні пости противника та п’ятьох загарбників – пресслужба ССО.

- Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив з начальником Генштабу ЗС Республіки Польща Вєславом Кукулою ситуацію на фронті, безпекові ризики та можливу взаємодію у контексті українсько-польської співпраці – Укрінформ.

- Станом на січень 2024 року з початку широкомасштабного російського вторгнення зафіксовано 626 атак з використанням хімічних речовин. У грудні 2023 року, за його словами, вперше було зафіксовано використання нових російських гранат з отруйними речовинами – Андрій Рудик, представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки.

- Росія використовує катастрофу Іл-76, щоб посіяти невдоволення в Україні та сумніви на Заході щодо продовження військової підтримки Києва – Інститут вивчення війни (ISW).

- ППО знищили 11 з 14 ударних безпілотників типу «Шахед», запущених росіянами з південного напрямку – Повітряні сили України.

***

- В Одесі унаслідок двох вечірніх атак «Шахедами» є влучання у склад меблевого комбінату, уламки дронів впали на житлові будинки, 6 людей отримали поранення – Одеська міська рада.

- Станом на ранок 25 січня 2024 року російські окупанти вбили 521 дитину та понад 1213 завдали поранень різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Харківської, Херсонської та Донецької областей 3 людини загинуло, 25 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України Володимир Зеленський 25 січня святкує день народження – йому виповнюється 46 років – Укрінформ.

- Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсбергіс прибув до столиці України  – Укрінформ. Це вже восьмий візит Ландсбергіса в Україну після повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року. Сьогодні він зустрінеться зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою, а також із секретарем Ради національної безпеки і оборони Олексієм Даніловим.

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив з монгольським колегою Батцецегом Батмунхом двосторонні відносини та Українську формулу миру – Укрінформ.

- Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» та ТОВ «Газорозподільні мережі України» зафіксували масштабну атаку на один зі своїх дата-центрів. Наразі вебсайти та колцентр не працюють, про строки відновлення сервісів Нафтогаз повідомить додатково – Група Нафтогаз у Телеграмі.

- Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин (парламентська фракція «Голос») направив звернення до Рахункової палати та Державної аудиторської служби щодо ефективності використання державних коштів на інформаційну політику у 2022-2023 роках – Укрінформ.

- Андрій Шевченко став новим президентом Української асоціації футболу. 47-річний Шевченко був єдиним кандидатом на пост президента УАФ. Його кандидатуру висунули усі постійні члени УАФ за місяць до виборів – Укрінформ.

- Національне агентство з питань запобігання корупції внесло американсько-шведську промислову компанію Elektriska Svetsnings-Aktiebolaget (ESAB) до переліку міжнародних спонсорів війни – сайт НАЗК

***

- Україна близька до самозабезпечення газом у 2024 році і може відновити експорт електроенергії навесні – Герман Галущенко, міністр енергетики.

- У Національному банку сподіваються, що ритмічність міжнародної фінансової допомоги, у найближчі місяці, буде поновлено, а обсяг допомоги становитиме близько 37 млрд дол – Андрій Пишний, голова Національного банку України.

- Окружний суд м.Спліт (Хорватія) ухвалив рішення передати судно Royal Romance Україні; в Національному агентстві з розшуку та менеджменту активів (АРМА) готуються до повторного огляду активу в межах підготовки його до реалізації – Олена Дума, голова АРМА.

- В Україні запрацював Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, який надаватиме гарантії під кредити малим фермерам – Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України.

- У Національному банку очікують, що попри очікуване пришвидшення інфляції у 2024 році, вона залишатиметься помірною, та на кінець року становитиме 8,6%, а зростання економіки становитиме 3,6% – НБУ.

- На Закарпатті змонтували першу вітротурбіну вітряного парку «Островський» у гірському селі Нижні Ворота. Вітряк встановлений на кордоні Львівської та Закарпатської областей –  Ольга Поштак, заступник директора із зв’язків з громадськістю ТОВ «Френдлі Віндтехнолоджі».

- Україна має резерв коштів, який дозволить вчасно здійснювати соціальні виплати населенню незалежно від рішення щодо фінансової допомоги з боку ЄС та інших міжнародних партнерів – Оксана Жолнович, міністр соціальної політики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл публічно виступив за подальшу військову допомогу Україні, наголосивши, що цей крок відповідатиме національним інтересам Америки – Укрінформ. Лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що законодавці щодня стають «на крок ближчі» до ухвалення фінансування допомоги Україні.

- Швеція і Велика Британія повідомили, що приєднуються до нещодавно створеної Коаліції дронів – Міноборони. Коаліцію дронів та РЕБ створили Україна та Латвія. Рішення про це ухвалили під час візиту Міністра оборони Латвії Андріса Спрудса до Києва. Тепер вона налічує чотири країни-учасниці.

- Сенат парламенту Італії схвалив рішення уряду щодо продовження військової допомоги Україні протягом 2024 року – ANSA. Тепер документ переходить на голосування до Палати депутатів. Декрет уряду передбачає продовження дозволу на передачу військових активів Україні до 31 грудня 2024 року відповідно до міжнародних зобов’язань Італії щодо надання допомоги Києву.

- Перша леді України Олена Зеленська у своєму виступі на засіданні ПАРЄ закликала світ згуртованіше і швидше боротися за повернення депортованих українських дітей, бо з понад 19 тисяч таких дітей додому вдалося повернути лише 388 – Укрінформ.

- Сполучені Штати Америки незабаром планують розпочати переговори з Іраком щодо майбутнього військової присутності США на території цієї країни – CNN..

- Угорщина більше не заперечує проти створення фонду військової допомоги Україні у розмірі 5 мільярдів євро (5,4 мільярда доларів), що відкриває шлях до угоди про модернізацію механізму, спрямованого на стабільне постачання зброї Києву – Bloomberg.

- Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина та комісар ЄС з питань політики сусідства та переговорів про розширення Олівер Варгеї обговорили структуру переговорів про вступ України до ЄС – Укрінформ.

- Президент Латвії Едгардс Рінкевичс виступає за впровадження односторонньої заборони на імпорт російського зерна – Delfi.

- Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що протягом кількох тижнів Фінляндія стикається з проблемами на своєму східному кордоні і звинувачує Росію в тому, що та «спеціально мобілізує людей із третіх країн і відправляє їх до Фінляндії і ЄС» – DW.

- Спікер парламенту Угорщини Ласло Ковер заявив у четвер, що немає терміновості в ухваленні заявки Швеції на членство у НАТО після її ратифікації Туреччиною – Reuters.

ВОРОГ

- Московський міський суд засудив колишнього офіцера ФСБ терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) до чотирьох років позбавлення волі за звинуваченнями у «закликах до екстремізму». Також Гіркіну на три роки заборонили адмініструвати сайти – Медіазона.

- Війна проти України та скорочення витрат на житлово-комунальне господарство у Росії призвели до масових відключень опалення в російських містах узимку, розв'язання цієї проблеми є ключовим питанням для  Путіна напередодні майбутніх виборів – британська розвідка.

- Росія завербувала понад 200 громадян Непалу для участі у бойових діях в Україні, щонайменше 14 з них загинули – Нараян Пракаш Сауд, міністр закордонних справ Непалу

- Другий Західний окружний військовий суд (РФ) засудив до 27 років колонії 26-річну Дар'ю Трепову у справі про вбивство пропагандиста й «воєнкора» Владлена Татарського (Максим Фомін) – Настоящее время.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-