Битва за Україну. День шістсот дев’яносто дев’ятий

Битва за Україну. День шістсот дев’яносто дев’ятий

Укрінформ
На першому у 2024 році "Рамштайні" Умєров заявив, що керівництво України поставило чіткі військові цілі на 2024 рік, а Міноборони й Генштаб напрацювали пріоритети та інші деталі

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот дев’яносто дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Засідання у форматі “Рамштайн”

- Вісімнадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн»), яке відбудеться у вівторок, 23 січня, буде присвячене довгостроковим потребам України – Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону.

- Міністр оборони США Ллойд Остін  офіційно відкрив засідання Контактної групи з питань оборони України, яке цього місяця проходить у форматі онлайн-конференції і наголосив, що Штати, а також вся міжнародна коаліція, яка налічує близько 50 союзників та партнерів, залишаються відданими підтримці України в її боротьбі з російською агресією – Укрінформ.

- Міністр оборони Рустем Умєров очолює українську делегацію, до складу якої увійшли: головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний, перший заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Олександр Павлюк, начальник Генерального штабу ЗСУ, генерал-лейтенант Сергій Шаптала, начальник Головного управління розвідки Міноборони, генерал-лейтенант Кирило Буданов та інші посадовці.

- Для прориву на війні з РФ потрібні інновації та значний технологічний прогрес, саме тому у 2024 році оборонні технології матимуть центральну роль у порядку денному Міністерства оборони – Рустем Умєров, міністр оборони.

- Сполучені Штати Америки не володіють жодними достовірними доказами нецільового використання або незаконної передачі третім сторонам американського озброєння, наданого Україні – Ллойд Остін, міністр оборони США.

- На першій у 2024 році зустрічі у форматі "Рамштайну" Умєров заявив, що керівництво України поставило чіткі військові завдання та цілі на 2024 рік, а Міноборони й Генштаб Збройних Сил напрацювали пріоритети та інші деталі на цей рік – Міноборони.

Ракетна атака по Україні

- В ніч на 23 січня противник завдав комбінованого ракетного удару по Україні, застосувавши крилаті, балістичні, авіаційні та зенітні керовані ракети. Українська ППО знищила 21 ворожу ракету, в тому числі 5 балістичних "Іскандерів" з 41 запущених – Повітряні сили ЗСУ.

- Після ранкового ракетного обстрілу є пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській та Харківській областях. Відновлювальні роботи розпочались одразу після закінчення повітряної тривоги – НЕК «Укренерго».

- Президент Володимир Зеленський висловив співчуття родинам людей, які загинули внаслідок ракетної атаки російських військ  – Укрінформ.

- Польська армія у вівторок вранці підіймала у небо авіацію під час ракетної чергової ракетної атаки РФ по Україні – Оперативне командування ЗС Польщі.

Харків і область

- 8 людей загинуло, серед них 9-річна дівчинка, 62 людей поранено, серед них 4 дитини, з-під завалів вдалося врятувати 27 осіб.

- Внаслідок ранкового обстрілу повна руйнація підʼїзду багатоквартирного будинку, рятівники намагаються розібрати завали, аби знайти під ними людей.

- Внаслідок ракетних ударів пошкоджено 112 багатоквартирних і шість приватних будинків, зруйновано санаторну школу для хворих дітей. Одна з ракет поцілила в газопровід. На місцях працюють всі служби. Пошкоджені трансформаторні підстанції; 11 тис. споживачів залишилися без електропостачання.

- в Балаклії  постраждали двоє цивільних.

Київ

- 22 людей постраждало, серед них 3 дитини

- у Святошинському районі внаслідок падіння уламків пошкоджені балкони з 1 до 5 поверхи житлового будинку та 4 квартири. В іншому будинку виявили нерозірвану бойову частину ракети – мешканців будинку евакуювали, сапери безпечно вилучили бойову частину ракети. Також загорілася нежитлова двоповерхова будівля. За іншою адресою – палали автомобілі.

- піротехніки Мобільного рятувального центру ДСНС рятувальники у Святошинському районі столиці знайшли бойову частину ракети Х-101, що не розірвалася. Її було безпечно вилучено.

- у Печерському районі відбувається ліквідація пожежі в нежитловій будівлі.

- у Дарницькому районі зафіксовано падіння уламків на дах 9-ти поверхового житлового будинку (без подальшого горіння) та на територію дитячого садочка (без руйнувань та пожеж).

- внаслідок ворожої ракетної атаки пошкоджено спортивний комплекс Укрзалізниці; постраждала база столичнарас Мельниого футбольного клуба «Локомотив»

- У Соломʼянському районі, в багатоквартирному будинку вибуховою хвилею вибило вікна, у кількох квартирах сталося загоряння. Також руйнувань зазнала двоповерхова нежитлова будівля.

- постраждала квартира адвоката і військовослужбовця Масі Найєма.

- внаслідок обстрілу пошкоджено спортивний комплекс Укрзалізниці – стадіон "Локомотив". У будівлі стадіону вціліла лише баня.

Київська область

- постраждали 4 людей.

- У кількох громадах області пошкоджені три багатоповерхівки, приватні будинки, господарчі споруди, десять легкових автомобілів і кафе. Вогнеборці загасили пожежу на парковці біля одного з житлових комплексів.

Дніпропетровська область

- В Павлограді внаслідок ракетних ударів загинула одна людина, ще одному чоловіку надають допомогу медики.

Сумська область

- Російські військові зранку завдали ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури міста Шостки, на місці працюють всі необхідні служби. Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється.

Реакція світу на атаку:

- Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила атаку Росії по Києву та Харкову.

- Посол США в Україні Бріджит Брінк після ранкової ракетної атаки РФ на українські міста підкреслила, що Україна потребує подальшої підтримки Сполучених Штатів саме зараз для захисту цивільного населення.

- Гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун засудила нову хвилю російських ракетних атак по містах України і закликала Росію припинити невибіркові удари по мирних жителях.

ЦИТАТИ

Ллойд Остін, міністр оборони США: «Боротьба України важлива для всіх наших країн… Путін продовжує жертвувати приголомшливою кількістю російських військовослужбовців… і сподівається, що ракети та безпілотники деморалізують український народ і зломлять бойовий дух українських військових. Тому я закликаю цю групу… надати Україні більше рятівних наземних систем протиповітряної оборони та перехоплювачів».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Жодній диверсійно-розвідувальній групі російської армії ще не вдавалося зайти в Авдіївку, хоча вони підходили впритул, а зараз окупанти шалено штурмують місто, сіра зона зменшилася, але не «все пропало» – Віталій Барабаш, начальник Авдіївської міської військової адміністрації.

- В операційній зоні ОСУВ Таврія минулої доби ворог завдав 11 авіаційних ударів, провів 39 бойових зіткнень та здійснив 836 артобстрілів. Наші захисники та захисниці стійко тримають оборону і проводять активні дії на визначених напрямках – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Загальні втрати ворога минулої доби склали 416 осіб та 110 одиниць військової техніки.  

- На Куп’янському напрямку ворог активно застосовує артилерію та мінометні обстріли, лише за минулу добу було зафіксовано 720 обстрілів. ЗСУ вдалося знищити 255 окупантів та 98 одиниць військової техніки – Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ Збройних сил України.

БПЛА атакували Курську область Росії, внаслідок чого двоє російських військовослужбовців отримали поранення, а також нафтовий термінал у прикордонній Брянській області РФ. Дрон був виявлений на території «Нафтової компанії Руснефть-Брянськ» у селищі Жеча Стародубського району. Він ніби врізався в резервуар №3, проте без спалаху – Телеграм-канал Baza.

- Учасники кластера Brave1 розробили систему AD Counter FPV, яка блокує радіочастоти для російських FPV-дронів – Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації.

***

- Зранку росіяни випустили ракету по Краматорську – одна людина загинула, дві поранені, пошкоджено сім багатоповерхівок, три підприємства і три об'єкти соціальної сфери – ОВА.

- Військові РФ із дрона атакували Берислав на Херсонщині, пошкоджено багатоповерхівку, є влучання в завод, автопарк та дитсадок, поранено 47-річного чоловіка, у Бериславському районі через ворожий авіаудар загинули двоє людей, розпочато розслідування, внаслідок чергового обстрілу Корабельного району Херсона поранено 29-річну жінку – Херсонська ОВА.

- У тимчасово окупованому Криму поховали щонайменше 647 солдатів російської армії, з них 490, ймовірно, були громадянами України – представництво Президента України в АРК.

- У тимчасово окупованому Криму російські силовики провели обшук у заступника голови ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Назіма Меметова – Крим. Реалії.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської та Донецької областей 3 людини загинуло, 7 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Володимир Зеленський зустрівся з президентом Європейської народної партії, головою групи Європейського парламенту «Європейська народна партія» Манфредом Вебером – сайт глави держави. Сторони обмінялися думками щодо очікувань від цьогорічних виборів до Європейського парламенту, які відбудуться в червні, а також щодо розблокування 50 мільярдів євро допомоги з боку Євросоюзу на спецзасіданні Євроради 1 лютого.

Кабінет міністрів

- затвердив порядок передання військовим частинам 10% надходжень від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), одержані військовослужбовцями, поліцією й особами рядового і начальницького складу. Військові частини отримають 9,6 млрд грн від "військового" ПДФО;  

- підтримав проєкт указу Президента про призначення міського голови Мелітополія Івана Федорова на посаду очільника Запорізької облдержадміністрації;

- ухвалив рішення про вихід України з угоди про взаємодію міністерств внутрішніх справ країн-учасниць Співдружності незалежних держав у сфері боротьби зі злочинністю;

- відновив дію вимог щодо якості пального не нижче екологічного стандарту "Євро-5".

- Глави МЗС України та Кенії під час телефонної розмови обговорили Формулу миру та подальшу співпрацю, в тому числі в рамках міжнародних організацій – Укрінформ.

- Житловий масив Сихів у Львові залишився без гарячої води та опалення внаслідок хакерської атаки на комунальне підприємство "Львівтеплоенерго" – сайт підприємства.

- У січні у пʼяти областях виявили девʼять випадків субваріанта коронавірусу JN.1 «Дженні», які підтвердили у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Три випадки на Сумщині, по два – у Волинській та Черкаській областях та по одному – у Рівненській і Запорізькій областях – МОЗ.

***

- Суд відправив Романа Гринкевича під варту до 17 березня з правом внесення застави у розмірі 500 мільйонів гривень – Суспільне. Серед ризиків прокурори називали те, що Гринкевич може переховуватися, знищувати документи та впливати на свідків.

- Київський апеляційний суд за результатом розгляду скарги захисту директора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи залишив його під вартою, але зменшив розмір застави з 349 мільйонів 700 тисяч гривень до 21 мільйона гривень – Суспільне.

- Печерський районний суд Києва продовжив на два місяці строк дії обов'язків митрополиту Української православної церкви Московського патріархату Павлу – Київська облпрокуратура.

- Детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) припинили незаконну діяльність мережі покерних клубів у Києві, Харкові та Одесі – пресслужба БЕБ. Група осіб під виглядом діяльності "Клубу спортивного покеру" проводила азартні ігри – кеш-гру в покер, яка заборонена в Україні.

***

- За програмою "Доступні кредити 5-7-9%" за три тижні січня 2024 року банки видали 787 пільгових кредитів на загальну суму 4,3 млрд грн – Мінекономіки.

- Банки України у листопаді 2023 року видали 937 іпотечних кредитів на загальну суму 1,5 млрд грн – НБУ.

- У поточному маркетинговому році (МР) Україна потенційно може експортувати ще 36-40 мільйонів тонн зернових та олійних культур – Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської агарної ради.

- За два місяці українська економіка втратила понад 1,5 млрд євро через страйки, які блокували роботу пропускних пунктів на західних кордонах – Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської агарної ради.

- Національний банк затвердив правила звітності для учасників фінансового ринку про активні операції кредитних боржників – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- У НАТО підписали контракт на постачання 155-мм артилерійських боєприпасів на суму 1,1 млрд євро, причому частина снарядів буде поставлена в Україну – Reuters.

- Лідери Європейського Союзу готові до застосування більш рішучих заходів проти Угорщини, якщо прем’єр-міністр країни Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро на позачерговому саміті ЄС наступного тижня – Bloomberg.

- На думку Білого дому, бойові дії в Україні впродовж кількох наступних місяців матимуть критичне значення для її захисту, тому Конгрес повинен пришвидшитися з прийняттям рішення щодо підтримки України – Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому.

- Європейських та американських посадовців хвилює можливе зростання постачання Росії північнокорейських ракет та боєприпасів – New York Times.

- Європейський союз збирається запровадити ембарго проти російського алюмінію у межах 13-го пакету санкцій. Його хочуть узгодити до другої річниці повномасштабного російського вторгнення – 24 лютого – Politico.

- Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо домовилися продовжувати спільні дії щодо санкцій проти РФ та конфіскації її заморожених активів на користь України – сайт британського уряду.

- Сполучені Штати продовжують активно взаємодіяти з країнами G7 та іншими партнерами, аби уможливити арешт заморожених активів РФ та спрямувати їх на відновлення України – Ведант Пател, заступник речника Держдепартаменту США.

- Міністри сільського господарства на засіданні Ради ЄС у Брюсселі у вівторок обговорять вплив експорту української сільськогосподарської продукції на європейські ринки – АРА.

- Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що при дотриманні вимог Римського статуту кіберзлочини можуть підпадати під юрисдикцію МКС – Укрінформ.

- Комітет ООН з прав дитини вимагатиме від Москви пояснень щодо долі українських дітей, насильно депортованих до Росії або на окуповані нею території після початку повномасштабного вторгнення – Голос Америки.

- США і Велика Британія за підтримки Канади, Нідерландів, Бахрейну й Австралії завдали в понеділок нових ударів по військових об'єктах єменських бойовиків хуситів – CNN. Це вже восьма атака на бази єменських бойовиків менш ніж за два тижні, зазначається у спільній заяві Вашингтона і Лондона.

- Велика Британія, США і Австралія запровадили скоординовані санкції проти ХАМАСу, щоб перекрити потік фінансування терористичного угруповання – сайт британського уряду.

- Документальна стрічка про перші дні облоги російськими загарбниками Маріуполя обрана офіційним номінантом на отримання кінопремії “Оскар” – Укрінформ.

ВОРОГ

- У російському Владивостоці чули вибухи і сталася пожежа на двох електропідстанціях, знеструмлені сотні будинків – росЗМІ.

- У московського провайдера «Акадо-телеком», який забезпечує інтернетом держструктури РФ, стався масштабний збій через втручання «невідомих кіберволонтерів» – ГУР. Провайдер «Акадо-телеком» забезпечує послугами низку російських державних структур терористичної, зокрема Адміністрацію  Путіна, ФСБ, ФСО, органи місцевого самоврядування у Москві та інших регіонах, «Сбєрбанк» та інші об’єкти. Хакерське угруповання «BO Team» зламало великий російський дослідницький центр космічної гідрометеорології.

- У Державну думу РФ внесено законопроєкт із поправками до Кримінального кодексу, які пропонують конфіскувати майно громадян, засуджених за статтями про поширення «фейків» про російську армію тощо – Радіо Свобода.

- Російська влада почала встановлювати системи протиповітряної оборони С-300 довкола Санкт-Петербурга після успішних ударів дронів по об'єктах у Ленінградській області – телеграм-канал ASTRA.

- Морські поставки російської сирої нафти впали до мінімуму за майже два місяці через несприятливу погоду та удари українських безпілотників, які зупинили нафтовий потік із ключового експортного термінала в Ленінградській області – Bloomberg.

- Росія торік виділила на дотації для окупованих територій України загалом 675 мільярдів рублів (7,6 мільярдів доларів) – Forbes.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-