Битва за Україну. День шістсот дев’яносто сьомий

Битва за Україну. День шістсот дев’яносто сьомий

Укрінформ
Спецслужби підтверджують українську атаку на завод з виробництва «Панцирів» у Тулі та на нафтовий термінал «Усть-Луга Ойл» в Ленінградській області

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот дев’яносто сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

21 січня українські БПЛА успішно атакували військові та енергетичні об’єкти РФ

  • У російській Тулі після атаки безпілотників був приліт по оборонному підприємству «Щегловский вал», а також «Конструкторське бюро приладобудування». Підприємства виготовляють засоби ППО, зокрема комплекси «Панцир-С» і «Панцир-С1», а також гармати та легке озброєння – Укрінформ за посиланням на джерела в спецслужбах.

  • У ніч на 21 січня в українські БПЛА успішно атакували нафтовий термінал «Усть-Луга Ойл» компанії «Новатек» у Ленінградській області. Там переробляють паливо, яке, зокрема, поставляється для військ РФ. Почалася масштабна пожежа, росіяни були змушені провести евакуацію співробітників – Українські новини.

  • У Смоленській області Росії під атаку потрапив авіаремонтний завод. Він займається виробництвом та ремонтом озброєння, авіаційної та військової техніки, зокрема там виробляють і ракети Х-59 різних модифікацій класу «повітря-поверхня», якими окупанти обстрілюють Україну – «РБК-Україна».

Президент Зеленський заявив Channel 4 News, що:

  • армії потрібні нові люди. Він виступає за «розумний і справедливий» закон про мобілізацію. Він додав, що наразі не бачить потреби в мобілізації 500 тисяч осіб.
  • військова та фінансова допомога з боку Заходу була вирішальною для того, щоб Україна вистояла у війні, але для перемоги її було недостатньо.
  • українці не можуть дозволити собі «втомитись» від війни, інакше можуть втратити все, що мають.
  • Росія не змириться із самостійною державою на «своїх історичних територіях», тому саме існування України завжди буде приводом для відновлення воєнних дій.
  • не підпише угоду з РФ, яка передбачає втрату Криму та Донбасу.

ЦИТАТИ ДНЯ

Гітанас Науседа, президент Литви: «Європа повинна взяти на себе більш значну роль, коли в інших союзників немає ні політичної волі, ні можливості надати необхідне військове обладнання... Сьогодні Україна не має такої розкоші, як місяцями чекати на необхідне обладнання».

Кирило Буданов, начальник ГУР Міноборони: «Українським військам так і не вдалося рішуче прорвати міцно укріплену оборону Росії: лінія фронту залишилася майже такою, якою вона виглядала рік тому. Ми дотрималися своєї обіцянки. Влітку наші підрозділи неодноразово заходили до Криму».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У районі села Крохмального Харківської області Сили оборони відійшли на запасні позиції, аби зберегти життя бійців – Володимир Фітьо, Речник Сухопутних військ ЗСУ.

- Російська армія наростила наступальну активність по всій лінії фронту протягом останніх двох тижнів, за цей період кількість втрат російської військової техніки зросла на 88%, танків – на 95%. Втрати у живій силі в російській армії за цей період зросли на 15% – Міноборони Британії.

- Україна розпочала будівництво власної «лінії Суровікіна» – The Telegraph. Вона складається з трирівневої системи траншей, танкових пасток, опорних пунктів і масованого замінування. Лінія укріплення проходить неподалік Авдіївки, Лимана і Купʼянська. Найбільш потужну лінію оборони – побудовано навколо Чернігова, щоб унеможливити новий наступ на столицю.

- На Таврійському напрямку ворог збільшив активність артилерії та перегруповується. Загальні втрати РФ в операційній зоні ОСУВ «Таврія» вчора становили 296 осіб і 27 одиниць військової техніки, склад боєприпасів – полковник Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- Російські окупанти просунулися на південний захід від Бахмута - Інститут з вивчення війни (ISW). Всупереч деяким повідомленням російських «воєнкорів», які поспішили заявити про захоплення Богданівки, насправді такої «перемоги» окупанти не досягли. ВСУ продовжують контролювати частину населеного пункту.

- Кримські партизани зафіксували перевантаження військової техніки на вокзалі в Євпаторії. В основному це танки старого зразка – партизанський рух «АТЕШ».

- Громади Херсонщини придбали для спецпідрозділів Нацгвардії, Нацполіції та морської піхоти сто безпілотників – Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

***

- Під час обстрілу з РСЗВ міста Курахове на Донеччині було вбито одну людину, ще одна зазнала поранень – Вадим Філашкін, голова Донецької ОДА.

- Російські окупанти пізно ввечері завдали артилерійського удару по селу Піщане Куп'янського району. Від отриманих поранень загинув місцевий житель – Харківська ОВА.

- Росіяни завдали удару по ринку у Кіровському районі Донецька. Наразі відомо про близько 25 загиблих і 20 поранених. Росіяни відкрили вогонь посеред білого дня зі своїх позицій на Червоногвардійських шахтах – Сергій Братчук, речник Української Добровольчої Армії.

- Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі після повідомлень про міни на Запорізькій АЕС приїде в Україну і, можливо, відвідає захоплену росіянами Запорізьку АЕС – Герман Галущенко, міністр енергетики.

- В Україні на сьогодні працює 3,5 тисячі саперів, але цього недостатньо для розмінування забруднених вибухонебезпечними предметами територій – Мінекономіки.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Голова парламентського комітету із зовнішньої політики Олександр Мережко вимагає рішучої реакції за заяви «лідера іншої держави», якими той ставить під сумнів суверенітет України – Facebook Мережка. Свій пост голова комітету ВР написав після чергової порції антиукраїнських заяв прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, у якого на середу запланований візит в Україну.

- Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак вважає, що не можна давати можливість російському агресору використовувати час на переговори, щоб зібрати сили для нових атак - Le Figaro.

- Делегація німецького парламенту – Бундестагу – відвідала Ірпінь Київської області – Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова. «Кожен, хто особисто стане свідком того, що з Ірпенем та іншими регіонами зробили російські ракети та снаряди – ніколи не буде гальмувати передачу Україні зброї для захисту».

- В Україні підвищили зарплати депутатам Верховної Ради. Це пов'язано із підвищенням прожиткового мінімуму з 1 січня 2024 року. Названо нові суми, які нараховуватимуть народним обранцям – Оbozrevatel.

- У Києві 21 січня відбулася на честь перших загиблих Героїв Небесної Сотні хода – Рубрика. Ідучи маршрутом від Лядських воріт до вулиці Михайла Грушевського, родини полеглих, майданівці та небайдужі громадянт згадали події 10-річної давнини.

- У центрі Львова з нагоди Дня Соборності України та 105-ї річниці Акту УНР та ЗУНР встановили національний рекорд, розгорнувши 20 метровий прапор з підписами військових та школярів зібраних по всій Україні та на лінії фронту – Укрінформ.

- У різних містах України родини військовополонених провели акції-нагадування в межах ініціативи «Не мовчи! Полон вбиває! Єднаймося заради життя Героїв» – Укрінформ.

- Цифровізація охорони здоров’я дозволяє зменшити бюрократію і навантаження на медпрацівників, а пацієнти завдяки їй можуть отримувати якісні та доступні послуги – пресслужба КМУ.

- Понад 2,2 млн пацієнтів скористалися програмою реімбурсації «Доступні ліки» у 2023 році – Національна служба здоровʼя.

- Уже кілька тижнів мережею шириться інформація про податок на перекази у розмірі 18%. В уряді зазначають, що це міф та провокація, які не мають під собою жодних підстав – Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

- Аналітики Бюро економічної безпеки у 2023 році попередили 2,1 млрд грн незаконного відшкодування податку на додану вартість – пресслужба БЕБ.

- В Україні досі низький відсоток звернень по допомогу від жертв гендерно зумовленого насильства, уряд активно розширює мережу закладів, куди такі особи можуть звернутися – Катерина Левченко, урядова уповноважена з питань гендерної політики. Про це і багато іншого можна дізнатися в інтерв'ю Укрінформу

- У Вінниці 28-31 березня відбудеться VII Міжнародний конкурс духової музики VIN VENTI, захід буде спрямований на підтримку ЗСУ – Вінницька міськрада.

***

- Правоохоронці оголосили підозру в посяганні на територіальну цілісність України колишньому «міністру освіти і науки» «ДНР» та ексзаступнику голови відповідного комітету Держдуми РФ – Офіс генпрокурора.

- Поліція встановила особи п’ятьох учасників протиправних дій щодо журналіста Ніколова у Києві – поліція Києва. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру.

***

- За тиждень з 15 по 19 січня 2024 року на міжбанківському ринку Нацбанк продав 531 млн дол, що на 142,62 млн дол менше ніж минулого тижня – Нацбанк.

- Україна планує у 2024 році почати будівництво великих блоків для атомних електростанцій у співпраці із США – Герман Галущенко, міністр енергетики.

- Відкритим Україною зерновим коридором в Чорному морі скористалися вже 500 кораблів, які транспортували 15 млн т вантажу – Василь Боднар, Надзвичайний і Повноважний посол України в Туреччині.

- У портах Великої Одеси 32 судна на завантаженні. Усі вони пізніше попрямують до різних країн світу з українською продукцією, переважно аграрною – дані порталу MarineTraffic.

- У 2023 році обсяг імпорту в Україну транспортних засобів скоротився вдвічі порівняно з довоєнним роком – з 736 тис. до 377 тис. одиниць – Опендатабот, спираючись на дані МВС.

- У січні 2024 року організатори торгів в системі Prozorro.Продажі залучили майже 5 млн грн. Ще очікуються надходження на 462 млн грн – пресслужба АТ «Прозорро.Продажі».

- Агрохолдинг Kernel 2023 року сплатив 4,3 млрд грн податків, що на 72% більше за аналогічний період попереднього року – пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Серед європейських лідерів з’являється консенсус щодо того, що нерозумно покладатися лише на Сполучені Штати в питанні захисту від Росії. Європа має бути здатна задовольнити свої власні потреби у сфері безпеки і мобілізуються, щоб надати Україні підтримку, необхідну для запобігання перемоги Росії, яка мала б катастрофічні наслідки для всього континенту – Atlantic Council.

- Президент Литви Гітанас Науседа у Вільнюсі зустрівся зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою. Президенти обговорили питання співпраці Литви та Польщі, а також регіональної безпеки та підтримки України. Дуда анонсував зустріч з Зеленським у форматі «Люблінського трикутника» – PAP.

- У своєму першому після початку роботи в уряді інтерв'ю міністр Європи та закордонних справ Франції Стефан Сежурне назвав питання України довгостроковим пріоритетом та заявив, що його відомство готує низку заяв для президента Макрона під час його візиту в Київ у лютому – Le Parisien.

- Міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс заявив, що Європа повинна «активізуватися» та надати Україні більше фінансування – The Guardian.

- У Фінляндії через страйки можуть зупинитися підприємства оборонної промисловості, які виробляють боєприпаси для України. Приводом до страйку стало невдоволення програмою уряду щодо реформи ринку праці – Yle.

- В італійському регіоні Лаціо планували показ російського пропагандистського фільму «Свидетель» з брехнею про події російсько-української війни, але цю спробу зупинили – Tuscia Web.

***

- Новий міністр культури Словаччини Мартіна Шимковичова скасувала заборону на культурну співпрацю з Росією та Білоруссю, запроваджену у березні 2022 року – DW.

- Країни Європи в розпал проблем на Близькому Сході не відчули підвищення цін на газ, що може свідчити про успіх відмови від російського газу – Bloomberg.

- Увечері 20 січня в Афганістані розбився приватний літак із росіянами на борту, який прямував до Москви. Причиною аварії приватного літака могла стати відмова двох двигунів – росЗМІ.

- Колишній президент США Дональд Трамп назвав прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який неодноразово робив антиукраїнські та антиєвропейські заяви, «великим лідером» і «сильною людиною» – «Європейська правда».

- WhatsApp тестує нову функцію на своїй платформі обміну миттєвими повідомленнями для Android, яка дозволить користувачам ділитися файлами з людьми поблизу без необхідності вводити телефонний номер – The Peninsula.

***

- Євросоюз розробив план із 10 пунктів для «надійного, всеосяжного вирішення» ізраїльсько-палестинського конфлікту, ухвалення якого, однак, може виявитися складним завданням через різну позицію країн-членів – Euractiv.

- Тисячі демонстрантів провели одночасні мітинги в містах Ізраїлю: Тель-Авіві, Кейсарії та Єрусалимі в суботу ввечері – The Times of Israel. Протестувальники вимагають від уряду зробити більше для негайного звільнення понад 130 заручників, які утримуються палестинськими терористами в секторі Гази та відставки прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньяху.

- Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс назвав «розчаруванням» той факт, що прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відкинув ідею створення незалежної палестинської держави – BBC.

- Кількість загиблих палестинців у секторі Гази внаслідок бойових дій між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС перевищила 25 тисяч осіб – Reuters.

- Підтримувані Іраном бойовики атакували балістичними ракетами американську авіабазу «Аль-Асад» на заході Іраку, внаслідок чого є поранені серед персоналу базу – Центральне командування США (CENTCOM).

ВОРОГ

- Путін готовий відвідати Пхеньян найближчим часом. Це може статися перед президентськими виборами у Росії в березні росЗМІ.

- Кремлівські політтехнологи у рамках підготовки до президентських «виборів» у Росії реалізовують кампанію, спрямовану на укладення «нового соціального договору» Путіна із росіянами, які проживають в регіонах – представник ГУР Андрій Черняк. Путін пообіцяє виділити регіонам грошей на розвиток (газифікацію, дороги, лікарні, школи), а також «штовхатиме» риторику про підтримку учасників так званої СВО; «перемоги» Росії, «неефективні» санкції; «згуртованість» народу.

- Російські пропагандистські ЗМІ зробили підрахунки, згідно з якими західні компанії можуть втратити 288 мільярдів доларів як відповідь на конфіскацію російських активів – росЗМІ. Близько половини цієї суми – це кіпрські «інвестиції», тобто гроші російських олігархів.

- Російська пропаганда вигадала новий фейк. Окупанти поширюють інформацію, що нібито мітинги в Україні «дозволено розганяти жорстко» – РБК-Україна.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-