У Парижі союзники України створюють «Артилерійську коаліцію»

У Парижі союзники України створюють «Артилерійську коаліцію»

Оновлено
Укрінформ
Франція впроваджує режим воєнної економіки та активізує виготовлення усіх видів зброї для України. "Артилерійську коаліцію" запускають на базі гармати "Цезар".

Про це заявив міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню в інтерв’ю Le Parisien, передає кореспондент Укрінформу.

«На цьому етапі війни ми повинні бути жорсткими у нашій військовій допомозі Україні. Логіка передачі обладнання з армійських запасів добігає кінця. Тепер рішення полягає в тому, щоб з'єднати французьку оборонну промисловість безпосередньо з українською армією», - сказав Лекорню.

Як найближчі кроки він назвав постачання Україні 40 ракет Scalp, про що раніше заявив президент Франції Еммануель Макрон. За словами міністра, їх передадуть у першій половині цього року.

"Артилерійську коаліцію" запускають на базі гармати "Цезар", що виробляється компанією Nexter. Щоб виготовити 78 таких гармат для України, Франція планує залучити інші держави. "Україна сама готова долучитися до фінансування: вона щойно придбала 6 "Цезарів" за власні кошти, щоб дати старт ініціативі. Ця ж система має працювати і для боєприпасів", - зазначив французький міністр.

Читайте також: Польща і Франція обіцяють всебічно підтримувати Україну у боротьбі з російським агресором

Він зауважив, що раніше компанія Nexter витрачала 30 місяців на виробництво гармати "Цезар", а тепер - лише 15. "Працівники значно мобілізувалися. І компанія змогла створити запаси. Модель змінюється", - сказав Лекорню, відповідаючи на запитання, чи можливо виготовити таку кількість гармат у цьому році.

За його словами, Франція значно скоротила час виготовлення усіх видів зброї. Зокрема, радар Thalès, який використовується для захисту українського неба, тепер можна поставити за 6 місяців, а не за 18. Щодо необхідних Україні снарядів 155 мм, то з кінця січня їх вироблятимуть не 2 тисячі на місяць, а 3 тисячі.

Лекорню зауважив, що проблема з боєприпасами для України виникла, зокрема, через те, що світові запаси пороху зараз обмежені, осільки "всі країни нарощують свою потужність". "Це робить пріоритетним перенесення порохової промисловості до Франції", - додав він.

Читайте також: Франція підпише з Україною таку ж безпекову угоду, як Британія - Макрон

Коментуючи ситуацію на фронті, міністр зазначив, що Росія зараз робить ставку на те, що час на її боці. "Але політична система і моральний дух в Україні не вичерпали себе. Так само як і наша рішучість та рішучість наших союзників. У Москві, як і в Пхеньяні та Тегерані, спостерігають за нами, за нашою здатністю демонструвати витривалість і надійність", - наголосив Лекорню.

Артилерійська коаліція націлена на вирішення проблеми дефіциту боєприпасів, з якою стикаються Збройні Сили України.

Міністр оборони України Рустем Умєров зазначив, що артилерійська коаліція націлена на вирішення проблеми дефіциту боєприпасів, з якою стикаються Збройні Сили України.

«Я вдячний нашим французьким партнерам і міністру збройних сил Франції Себастьяну Лекорню за лідерство в артилерійській коаліції. Дефіцит боєприпасів – дуже актуальна проблема, з якою зараз стикаються наші Збройні Сили. Артилерійська коаліція націлена на вирішення цієї проблеми. Ми повинні посилити обороноздатність України, щоб захистити вільний світ від російського зла», - наголосив Умєров у Фейсбуці.

Як повідомлялося, раніше Франція оголосила, що виготовить додаткові 78 гармат "Цезар" для України.

Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв передати ЗСУ близько 40 ракет SCALP дальнього радіуса дії та кількасот бомб.

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-