Повна нісенітниця: Джонсон про звинувачення РФ щодо «наказів» Зеленському

Повна нісенітниця: Джонсон про звинувачення РФ щодо «наказів» Зеленському

Укрінформ
Експрем'єр Британії Борис Джонсон заперечив звинувачення росіян, що він нібито наказав Президентові України Володимиру Зеленському не йти на мирні переговори з РФ у перші місяці повномасштабної війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Times.

Видання нагадало заяву Давида Арахамії, який був переговірником від України на переговорах у Білорусі та Туреччині з росіянами у перші місяці війни. У листопаді він заявив українським ЗМІ, що тоді головною метою Москви на переговорах було змусити Україну формально відмовитися від своїх амбіцій щодо членства в НАТО. Арахамія також повідомив, що після переговорів Джонсон порадив українському керівництв "взагалі нічого не підписувати з (Росією - ред.), і давайте просто воювати".

Пізніше у Москві почали звинувачувати Джонсона у тому, що він наклав вето на угоду, яка, за їх словами, призвела б до виведення Росією своїх військ в обмін на відмову Києва від вступу до НАТО і зобов'язання дотримуватися нейтралітету.

"Джонсон заборонив Києву підписувати мирну угоду з Росією за підсумками переговорів у Стамбулі наприкінці березня 2022 року і вимагав продовження військових дій проти Росії", - сказала речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова.

Читайте також: Джонсон розкритикував Захід через зволікання з наданням зброї Україні

Джонсон відреагував на звинувачення Москви, назвавши це " повною нісенітницею і російською пропагандою", додавши, що під час дискусій із Зеленським після стамбульських переговорів був стурбований характером будь-якої потенційної угоди і пообіцяв, що Британія буде підтримувати Україну "на тисячу відсотків".

"Я був трохи стурбований на тому етапі. Я не міг уявити, якою може бути угода, і думав, що будь-яка угода з Путіним буде досить брудною", - сказав він.

Заперечення Джонсона були підтримані Арахамією, який заявив, що Росія навмисно спотворила його коментарі, щоб підтримати свої власні наративи про війну. За його словами, коментарі Джонсона про "просто боротьбу" були зроблені в контексті консультацій із західними союзниками України про те, як боротися з російським вторгненням. Він також наполягав на тому, що жоден західний чиновник не міг віддавати накази Зеленському.

Читайте також: ЦПД спростував російський фейк про відмову України від обміну полоненими «300 на 300»

"Ні тоді, ні зараз ніхто з наших (західних – ред.) партнерів не дає Україні інструкцій, як будувати свою оборону або які політичні рішення приймати. Це суверенне право українського керівництва", - сказав Арахамія.

Як повідомляв Укрінформ, Борис Джонсон розкритикував британський уряд та союзників через зволікання щодо надання зброї Україні та закликав зробити це якнайшвидше.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-