Кремль використовує міфи про Другу світову, щоб виправдати війну в Україні - ISW

Кремль використовує міфи про Другу світову, щоб виправдати війну в Україні - ISW

Укрінформ
Кремль використовує міфи про Другу світову війну для проведення уявних паралелей із повномасштабним вторгненням в Україну.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

«Намагання Кремля використати міфи так званої «Великої Вітчизняної війни» (Другої світової війни – ред.) для підготовки російської громадськості до тривалої війни в Україні суперечать нинішньому рівню мобілізації в Росії та риторичним спробам президента Росії Володимира Путіна запевнити росіян, що війна не матиме довготривалих внутрішніх наслідків», - зазначається у звіті.

ISW згадує інтерв’ю російського видання «Фонтанка» з головою комітету з оборони Державної думи Росії Андрієм Картаполовим 9 січня, в якому той заявив, що навіть у «переможні 1944-1945 роки» радянські війська поставали перед труднощами, що спонукало журналіста запитати Картаполова, чи не перебуває Росія зараз, образно кажучи, у 1944-1945 роках, тобто на порозі завершення війни в Україні.

У відповідь Картаполов спробував розширити хибну аналогію між боротьбою Радянського Союзу проти нацистської Німеччини та неспровокованим вторгненням Росії в Україну, стверджуючи, що Росія зараз, образно кажучи, десь у грудні 1943 року і переходить у 1944 рік.

Аналітики ISW нагадують, що радянські військові розпочали серію успішних наступальних операцій після оборонної перемоги в битві на Курській дузі в липні 1943 року і до грудня 1943 року вийшли на береги Дніпра та Києва в Україні.

Картаполов же пояснив свою логіку, стверджуючи, що українські війська зазнали невдачі влітку 2023 року в контрнаступі в Запорізькій області так само, як нацистська Німеччина зазнала втрат у боях у 1943 році.

В ISW наголосили, що аналогія Картаполова не має особливого сенсу, особливо з огляду на той факт, що російські війська не здобули помітних успіхів за останні місяці.

Інтерв'юер запитав Картаполова, чи означає його аналогія, що війна Росії в Україні закінчиться у 2024 році, що змусило російського чиновника визнати, що війну Росії в Україні та Другу світову війну не можна буквально порівнювати.

Однак, Картаполов і далі використовував алюзії на Другу світову війну, щоб стверджувати, що російські військові продовжуватимуть війну в Україні, доки не встановлять «прапор над Рейхстагом» (тобто, до повної перемоги в Україні, яка б відповідала всім максималістським цілям Путіна – ред.).

Аналітики ISW вважають, що цей діалог наочно підкреслює невідповідність між зусиллями Росії щодо формування сил та зусиллями щодо поступової мобілізації російської оборонно-промислової бази та рутинною риторичною опорою Кремля на міфи про Другу світову війну.

У звіті наголошується, що риторика Кремля, яка зображує неспровоковане вторгнення Росії в Україну як тривалу тотальну війну за національне виживання, також підриває зусилля Путіна, спрямовані на те, щоб заспокоїти росіян щодо внутрішніх наслідків війни та пом'якшити невдоволення очікуваннями російської держави щодо служби.

«Постійні відсилання Кремля до Другої світової війни частково покликані створити абсолютно хибне враження, що сьогоднішня Росія може змести своїх ворогів, покладаючись на масу переважної кількості живої сили і техніки, як це нібито зробила Червона армія з нацистською Німеччиною», - йдеться у звіті.

Читайте також: Росія відновлює радянський підрозділ «СМЕРШ» - розвідка Британії

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 11 січня 2024-го ліквідували близько 367 тисяч 620 російських військових, 830 з них – за останню добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-