Битва за Україну. День шістсот сімдесят другий

Битва за Україну. День шістсот сімдесят другий

Укрінформ
Генерал Тарнавський: Ситуація на фронті не зайшла в глухий кут, на сьогодні вона має точні логістичні результати

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сімдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент Зеленський зустрівся з керівниками та працівниками державних і приватних компаній оборонно-промислового комплексу та вручив державні нагороди – сайт глави держави. Україна цього року втричі збільшила виробництво зброї і техніки, і надалі його нарощуватиме, оскільки держава має стати настільки сильною та ефективною, щоб на кожен удар Росії була відповідь.

- Прокуратура розпочала розслідування за фактом розстрілу російськими загарбниками трьох українських військовополонених поблизу Роботиного Запорізької області – Офіс генпрокурора. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародну спільноту притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців, причетних до розстрілу українських військовополонених у Запорізькій області.

- Унаслідок вчорашньої атаки Повітряних сил ЗСУ на російський військовий корабель «Новочеркаськ» у порту окупованої Феодосії 33 моряки росіяни вважають зниклими безвісти – Телеграм-канал Astra.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Звичайно, ми би хотіли мати набагато кращу ситуацію щодо звільнення наших територій. Але паралельно з цим процесом, відбувалися дуже важливі події на Чорному морі. Щодо цієї ситуації, то 20% флоту Російської Федерації вже немає».

Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки: «Підтримка партнерів надзвичайно важлива. Нам вона потрібна терміново. У разі відсутності західної допомоги пріоритетом в Україні буде оборона та обслуговування боргу, що означає «великий ризик недофінансування окремих соціальних галузей».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Ситуація на фронті не зайшла в глухий кут – Олександр Тарнавський. Будівництво окопів, бліндажів, укриттів на фронті проводилось і проводиться, а нині воно посилилось. На Таврійському напрямку Силам оборони України найбільше бракує боєприпасів та засобів радіоелектронної боротьби.

- На Бахмутському напрямку ворог продовжує атакувати, однак відчутних результатів не має. На Лиманському напрямку ворог значно активізувався, багато застосовується саме штурмової та бомбардувальної авіації – Володимир Фітьо, речник командування Сухопутних військ ЗСУ.

- Ситуація на сході України залишається складною, ворог продовжує інтенсивні наступальні дії на Куп’янському, Лиманському, Сіверському та Бахмутському напрямках – Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ. На Лиманському напрямку ворог наступає, щоб витіснити наші війська з району Серебрянського лісництва, на Куп’янському напрямку – намагається за будь-яку ціну захопити Синьківку.

- Ворог направив на захоплення Авдїївки підрозділи «Шторм Z» та «Шторм V». ЗСУ в активній обороні, стримують удари ворога на всіх напрямках – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- На лівому березі Дніпра Сили оборони України відбили 14 ворожих штурмів та змусили російські війська повернутися на старі позиції – Сили оборони півдня України.

- З початку 2023 року співробітники СБУ ліквідували понад пів тисячі російських танків – СБУ. Серед знищених танків країни-агресора – новітні Т-90 і Т-90М, вартість яких становить майже 5 млн американських доларів кожен.

- Сили оборони зафіксували 465 фактів застосування Російською Федерацією боєприпасів, які споряджені отруйними хімічними речовинами. З них лише за грудень поточного року – 81 випадок – служба зв`язків з громадськістю Командування Сил підтримки ЗСУ.

***

Атака шахедів

  • Окупанти вночі випустили 46 ударних дронів-камікадзе по Україні, силами ППО було знищено 32 з них – Генштаб ЗСУ.
  • Вночі у передмісті Одеси внаслідок падіння збитого ворожого дрона дві людини загинуло, троє були поранені, зокрема 17-річний підліток – Сили оборони півдня України.
  • Ворог вдарив по Херсону, пошкоджено торговельний центр і багатоквартирні будинки. Також влучання відбулось в складські приміщення науково-дослідної установи аграрного профілю. Інформація по постраждалих уточнюється – Сили оборони півдня України.

***

- В Україні від початку широкомасштабного російського вторгнення внаслідок підриву на мінах чи вибухонебезпечних предметах загинули 277 людей, серед них 14 дітей – Олександр Хорунжий, пресофіцер Державної служби з надзвичайних ситуацій.

- Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Херсонської та Харківської областей 3 людини загинули, 17 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Перша леді України Олена Зеленська переконана, що реформа шкільного харчування під час війни набула особливого значення, оскільки вона стала формою захисту українських дітей і піклуванням про їхнє сьогодення, затьмарене російською агресією – сайт Президента.

- Мир у Європі лежить через поразку Москви, а поступки територіями призведуть до більшої агресії Росії, яка, поза сумнівом, вийде за межі України. Про це заявив у Фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи заклик прем’єра німецької землі Саксонії Міхаеля Кречмера до України змиритися із тимчасовими поступками територіями задля перемир’я.

- Держприкордонслужба України з початку року викрила понад 220 груп, які незаконно переправляли чоловіків за кордон – ДПСУ.

- Посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу віднині матимуть додаткові елементи захисту для зменшення ризику їх підробки – Головний сервісний центр МВС.

- Новою послугою купівлі-продажу авто у застосунку «Дія» після її запуску 20 грудня скористалися 1377 осіб – Мстислав Банік, керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України.

- Печерський районний суд Києва на підставі матеріалів Національного агентства з питань запобігання корупції визнав винним колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва у порушенні встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків, зобов’язав сплатити штраф в розмірі 2 тис. 550 грн і конфіскував подарунок в сумі 906 тис. 600 грн – НАЗК.

- На ділянці столичного метрополітену між станціями «Почайна» і «Тараса Шевченка» просідають тунелі, передбачені планові роботи – Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА.

***

- Кабінет міністрів затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки – Денис Шмигаль, прем‘єр-міністр.

- Уряд ухвалив рішення:  для побутових споживачів ціна електрики й надалі становитиме 2,64 грн за кВтгод – сайт уряду.

- Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 27 грудня 2023 року) експортувала 17,484 млн т зернових та зернобобових – Мінагрополітики.

- Міністерство фінансів на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 20,7 млрд грн – Мінфін.

- Україна змушена закупляти технічну сіль в Африці, оскільки Бурштинське родовище солі в Закарпатській області не працює на повну потужність – Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА.

- У Миколаївській області цього року виробництво валової продукції рослинництва збільшилося на 30% у порівнянні з 2022 роком – Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

- Українське рейтингове агенство IBI-Rating у грудні 2023 року повідомило про підвищення довгострокового кредитного рейтингу АТ «КРИСТАЛБАНК» до рівня «uaАА+» по українській національній шкалі. Прогноз рейтингу –  «у розвитку» – Укрінформ.

- На металургійному комбінаті «АрселорМіттал» введено в експлуатацію четвертий локомотив ТГМ6МЕ, модернізований фахівцями Миколаївського тепловозоремонтного заводу (МТРЗ) – Миколаївський тепловозоремонтний завод.

- Міністерство фінансів у грудні 2023 року залучило 5 млрд доларів США грантів та пільгового фінансування від міжнародних партнерів – Мінфін. Україна у поточному році залучила понад 42 млрд дол. міжнародної допомоги, що дозволило профінансувати усі необхідні видатки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Європейський Союз готує резервний механізм для надання Україні до €20 мільярдів, що дозволить обійти вето Угорщини – Financial Times.

- Польські перевізники не зможуть досягти максимуму у своїх вимогах, але те, що можна буде досягти, має зняти емоції і, можливо, привести до швидкого завершення блокади на кордоні – Дональд Туск, польський прем'єр-міністр.

- Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні запевнив, що Україна залишиться у центрі уваги під час головування Італії в G7 наступного року – ANSA.

- Україна започаткувала діяльність українського посольства в Аккрі, столиці Гани –пресслужба МЗС. До призначення посла українське посольство в Гані функціонуватиме на рівні тимчасового повіреного.

- Глава КНР Сі Цзіньпін заявив про неминуче «возз’єднання» Тайваню з материковим Китаєм і пообіцяв рішуче протидіяти будь-яким спробам «відділення» Тайваню від Китаю – Xinhua.

- У Німеччині в віці 81 року помер один із найвидатніших політиків Християнсько-демократичного союзу (ХДС) ексміністр фінансів Вольфганг Шойбле – Укрінформ.

- Щонайменше 1213 громадян Росії, які не виконали вимоги поправок до закону про імміграцію і подали документи на отримання дозволу на проживання в Латвії, будуть видворені з цієї країни – латвійське Управління у справах громадянства і міграції (PMLP).

- Китай наклав санкції на американську компанію «Харон» (Kharon) та двох її аналітиків, які готували для уряду Сполучених Штатів звіт про права людини в Сіньцзяні, на основі якого США запровадили санкції проти двох чиновників і трьох компаній із КНР – Мао Нін, речниця МЗС Китаю.

ВОРОГ

- Керівник «Ростеху» Сергій Чемєзов заявив, що Росія планує розгорнути біля своїх північно-західних кордонів найновіші самохідні гаубиці «Коалиция-СВ», які нібито мають більшу дальність, ніж західні зразки – Reuters.

- Фахівці української ІТ-армії паралізували роботу російської автоматизованої системи управління підприємствами 1С-Рарус – пресслужба Міністерства цифрової трансформації.  Наразі клієнти сервісу клієнти не можуть використовувати його та працювати на повну силу. 1С-Рарус налічує 150 000 користувачів, серед яких такі технологічні гіганти та спонсори війни, як «Татнєфть» та ВТБ. Це мільйонні збитки для російської економіки.

- МВС Росії оголосило в розшук опозиціонера Дмитра Гудкова, проти якого раніше порушили справу про поширення «фейків» про російську армію – Медіазона. Про кримінальну справу проти Гудкова стало відомо у жовтні цього року. Приводом для цього став ролик під назвою «До чого привела війна Путіна в Україні?», опублікований 29 квітня 2022 року.

- У Росії виникли проблеми з отриманням оплати за поставку нафти до Індії в еміратських дирхамах – Reuters. Поставки російської нафти сорту «Sokol» на адресу Indian Oil Corp (IOC.NS) затримуються через проблеми з платежами, що змушує найбільший нафтопереробний завод Індії використовувати свої запаси і купувати більше нафти на Близькому Сході.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-