Битва за Україну. День шістсот сімдесятий

Битва за Україну. День шістсот сімдесятий

Укрінформ
В Україні сьогодні християни західного і східного обрядів уперше разом відзначають Різдво Христове. ЗСУ знищили 2 ворожі винищувачі-бомбардувальники Су-34 та Су-30

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сімдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- В Україні сьогодні, 25 грудня, християни західного і східного обрядів уперше разом відзначають Різдво Христове. Предстоятель Православної церкви України Епіфаній провів Різдвяне богослужіння у Софійському соборі – Укрінформ.

- У неділю Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців зі словами привітання з Києво-Печерської лаври – сайт глави держави.

- Академічна хорова капела Українського радіо виконала варіації «Щедрика» на великій Лаврській дзвіниці. Диригувала Юлія Ткач – Суспільне.

Українці за кордоном святкують Різдво

  • За ініціативи Конгресу українців Естонії та Українського земляцтва «Два кольори» святкування Різдва відбулося у приміщенні Õpetajate Maja у Таллінні – Посольство України в Естонії.
  • У Посольстві України в Державі Катар відбулося традиційне прийняття для української громади Катару «Різдвяні вечорниці», до якого долучилися близько 120 українців, зокрема понад 30 дітей – Фейсбук Посольства.
  • Асоціація українців у Перу організувала у приміщенні Посольства України традиційне свято Миколая та Різдва – Посольство України у Перу.
  • Цьогоріч в 11 країнах Європи тривають благодійні ярмарки «Різдво з Україною», у яких беруть участь підприємці-переселенці та соціальні волонтерські ініціативи – МКІП.

***

- Україна отримала 1,34 млрд дол. США як шосте додаткове фінансування за проєктом Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine) – пресслужба Мінфіну.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Дорогі українці! Я вітаю всіх вас із Різдвом Христовим! Нехай у ваших душах панує світло віри, серця наповнить світло надії, а домівки – любов і достаток. Як казали й співали наші предки колись: «Щоб уродилось небо і земля. Небо зорями, земля квітами. Дай Бог!» І як скажемо ми сьогодні: «Щоб уродилась наша Україна. Перемогою й миром. Дай Бог!»

Генерал Бен Ходжес, колишній командувач силами США у Європі: «Я був розчарований тим, що український контрнаступ не призвів до тих результатів, на які ми всі сподівалися і які я прогнозував. Це ми, Захід, зазнали невдачі, а не Україна. Захід не надав Україні високоточну зброю великої дальності. Внаслідок цього продовжено війну принаймні на рік».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сили оборони знищили в українському небі  2 винищувачі-бомбардувальники: Су-34 та Су-30, а також 28 ударних БпЛА типу Shahed, керовану авіаційну ракету Х-59, протирадіолокаційну ракету Х-31П – Повітряні сили ЗСУ.

- Українські військові досягли успіхів на Бахмутському напрямку. ЗСУ просунулися на південний захід від Верхньокам'янського (30 км на північний схід від Бахмута), у районі Бахмута, а також у районі Хромового та Кліщівки – ISW.

- Таврійському напрямку Сили оборони України за добу знищили 402 російських військових і 42 одиниці ворожої техніки, ще восьмеро загарбників на цій ділянці фронту здалися в полон – генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Новосформований 337-й повітряно-десантний полк РФ продовжує зазнавати втрат біля села Кринки на лівому березі Херсонської області. Командувач повітряно-десантних військ генерал-полковник Михайло Теплінський і російське командування ПДВ також стикаються з проблемами непокори у лавах 104-ї дивізії – ISW.

- Російська терористична армія здійснила наступ у районі Кремінної Луганської області. Наступальні дії ворог проводив біля населеного пункту Терни та закріпився за 4 км від селища – ISW.

- Протягом минулого тижня на лінії фронту відбулося майже 600 бойових зіткнень, російські загарбники зосереджують зусилля на шести напрямках – Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар'їнському та Запорізькому. Незважаючи на численні втрати в особовому складі, озброєнні та техніці, ворог намагається витіснити наші війська із займаних позицій, але дістає гідну відсіч – Дмитро Лиховій, речник Генштабу.

- В Україні у полон почали здаватися цілі групи російських військових, і однією з причин цих їхніх дій є нелюдське ставлення до них з боку командування. Зокрема це фіксується у підрозділах 1 АК ЗС РФ – Олександр Штупун, речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- Російські війська зменшують авіаційну активність і використання крилатих бомб в Україні після того, як українські війська збили чотири російські Су-34 в період з 21 по 22 грудня – Інститут вивчення війни (ISW).

- У Росії похвалилися «знищенням» F-16 в Україні і феєрично зганьбилися. Заяви росіян прокоментував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Він висміяв окупантів, які встигли знищити літаки, яких ще навіть немає в Україні.

***

- У результаті падіння уламків збитих «Шахедів» є пошкодження припортової інфраструктури в Одесі, кількох приміщень у Роздільнянському районі Одеської області, складів у Херсонській області та кількох приміщень на Дніпропетровщині – Сили оборони Півдня.

- Російські окупанти за декілька днів знищили вже третю базу з гуманітарною допомогою у Херсоні – Червоний Хрест України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • призначив Дениса Клюшникова на посаду державного уповноваженого Антимонопольного комітету України – сайт глави держави.
  • похвалив роботу ППО, яка за останні дні збила п'ять російських "сушок", а також 30 «Шахедів» та кілька ракет у Різдвяний вечір – Telegram-канал Зеленського.

Кабінет Міністрів

  • у понеділок мав би внести до Верховної Ради законопроєкт щодо удосконалення проведення мобілізації в Україні. Командування внесло запит на мобілізацію 500 тисяч військових – Давид Арахамія, член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки.
  • схвалено проєкт Дорожньої карти реформування управління публічними інвестиціями. Таким чином забезпечено виконання структурного маяка, передбаченого Меморандумом про економічну та фінансову політику з МВФ – Урядовий портал.
  • призначив Яніну Кривду виконувачкою обов'язків голови Державного агентства резерву – Урядовий портал.

В Офісі Президента України

  • заявляють, що можливі переговори з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном можуть стосуватися широкого спектра двосторонніх відносин –  Ігор Жовква, заступник глави ОПУ.
  • стверджують, що у гарантіях безпеки, які Україна сподівається отримати від західних країн, не буде слова «запевнення» – Ігор Жовква, заступник глави ОПУ.
  • очікують скоординованого рішення країн «Групи семи» щодо конфіскації заморожених активів Росії.

- У Центрі протидії дезінформації при РНБО звинуватили авторів американської газети The New York Times у роботі на російські спецслужби. Про це йдеться в аналізі матеріалу видання про те, що диктатор Путін нібито готовий до перемир'я в Україні – Ліга.Новини.

- У ніч на 25 грудня НЕК «Укренерго» надало аварійну допомогу на запит польського оператора системи передачі PSE – Укренерго.

- В Україні понад 8 тисяч приходів досі належать до УПЦ Московського патріархату. Абсолютна більшість з них приховують це у своїх назвах. Найбільше таких церков на Донеччині – «Опендатабот».

- Національна музична академія України імені Чайковського врахує висновки Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті, яка розцінює подальше використання імені цього композитора в назві закладу, як пропаганду імперської політики РФ – музакадемія.

***

- Вищий антикорупційній суд 25 грудня оголосив вирок, яким ексголову правління ПАТ «Реал Банк» Володимира Агафонова визнали винуватим у заволодінні та легалізації коштів і призначили покарання у вигляді 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна – САП.

- Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжний захід колишньому заступнику голови Держспецзв’язку – САП.

- Ексдепутата Черкаської міськради від ОПЗЖ Олександра Замирайла засудили до п'яти років позбавлення волі за виправдання агресії РФ – Суспільне.

- Міністерство юстиції подало до Вищого антикорупційного суду позов до ТОВ «Роял Пей» про застосування санкції у виді стягнення активів у дохід держави майже 2 млрд грн – Інна Богатих, директорка департаменту санкційної політики Мін'юсту.

***

- Більшість членів Комітету монетарної політики Національного банку України бачать можливість для зниження облікової ставки на 1-2 відсоткових пункти протягом 2024 року. Усі 11 членів комітету проголосували за зниження облікової ставки з 16% до 15% річних – Нацбанк.

- Україна у січні – листопаді 2023 року збільшила експорт замороженої лохини до Китаю у 4,7 раза порівняно з аналогічним періодом торік – EastFruit.

- Видобувна компанія «Укрнафта» запустила в роботу свердловину на сході України із початковим дебітом нафти 51,4 тонии на добу – Сергій Корецький, директор компанії «Укрнафта».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Представники громадських організацій України зможуть взяти участь у роботі Європейського соціально-економічного комітету вже з початку нового року і ще на етапі підготовки України до членства долучатися до ухвалення найважливіших рішень Європейського Союзу – Олівер Ропке, президент EESC. Про це і багато іншого в інтерв’ю Укрінформу

- Латвія цього року передала Україні понад 270 автомобілів, конфіскованих у нетверезих водіїв, на загальну суму близько мільйона євро – Delfi.

***

Протести в Сербії

  • Президент Сербії Александр Вучич на тлі масових сутичок у Белграді, де опозиційні протестувальники намагалися прорватися у будівлю мерії, заявив, що це – не революція – «Радіо Свобода».
  • Виконувач обов'язків мера Белграда Александр Шапич назвав протести опозиції у сербській столиці «майданізацією» і заявив про «непоправний» збиток будівлі мерії – «Європейська правда».
  • До відповідальності притягнуто 38 осіб.
  • Група студентів, які беруть участь в акціях протесту проти результатів парламентських виборів в країні, оголосили сьогодні шестигодинну блокаду руху в двох місцях Белграда – Nova.rs.

- Азербайджан надіслав вірменській стороні відповідь на останні пропозиції щодо мирного договору – Джейхун Байрамов, міністр закордонних справ Азербайджану. «Мирний договір – це фундамент. Це як мінімум умови для формування нормальних сусідських відносин між Азербайджаном і Вірменією».

- Країни Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), до якого входять Росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан та Киргизстан, підписали у Санкт-Петербурзі повноформатну угоду про вільну торгівлю з Іраном – News.am.

Війна в Ізраїлі

  • Провідники ХАМАС можуть отримати певний «імунітет» від Ізраїлю, якщо це дозволить звільнити усіх заручників – Times of Israel.
  • Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) виявила тіла п’ятьох заручників у мережі підземних тунелів ХАМАСу під табором біженців Джабалія поблизу Гази – The Times of Israel.
  • Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу після візиту до сектора Гази заявив, що війна проти терористичного угрупування ХАМАС ще далека від свого завершення – The Times of Israel.

ВОРОГ

- Іноземні акціонери російського проєкту «Арктик СПГ-2» – французька TotalEnergies, китайські CNPC і CNOOC і консорціум японських Mitsui і JOGMEC – оголосили форс-мажор щодо участі в проєкті – «Коммерсантъ».

- Російські окупанти готують експедицію в Африку для пошуку найманців для загарбницької війни проти України – Центр нацспротиву.

- У путінській Росії повернулися до найгірших практик переслідування інкомислячих часів СРСР – відправлення на примусове психіатричне лікування – The Moscow Times.

- Навального знайшли в ІЧ-3 у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Про місцезнаходження ув’язненого політика не було відомо протягом 20 днів – прессекретар опозиціонера Кіра Ярмиш.

- Колишній глава російськомовної дирекції прокремлівського телеканалу RT Антон Красовський, який закликав до вбивства українських дітей, потрапив до лікарні, в українській розвідці кажуть, що пропагандист «отруївся» – джерело «Української правди» в розвідці.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-