Битва за Україну. День шістсот шістдесят дев’ятий

Битва за Україну. День шістсот шістдесят дев’ятий

Укрінформ
У християн сьогодні Святвечір. Польща розблокувала один з чотирьох пунктів пропуску на кордоні з Україною

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістдесят девятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Світовий конгрес українців (СКУ) висловив вітання з Різдвом Христовим і прийдешнім Новим роком. Різдво цього року Україна вперше святкує за новоюліанським календарем – сайт СКУ.

- З ранку 24 грудня відновився рух вантажівок через пункт пропуску «Медика – Шегині» на кордоні з Польщею, який із кінця листопада блокували польські фермери, вимагаючи від уряду захисту від українських виробників – Держприкордонслужба України.

ЦИТАТИ ДНЯ

Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Путін не може задовольнитися шматком України і залишити решту України в Європейському Союзі, він не може задовольнитися обмеженою територіальною перемогою. Він не відмовиться від війни, особливо перед американськими виборами, які можуть представити йому набагато сприятливіший сценарій. Тому ми повинні готуватися до конфлікту високої інтенсивності протягом тривалого часу».

Грант Шаппс, британський міністр оборони: «Надання підтримки Україні – це не благодійність. Ми знаємо, що відбувається, коли диктатори марширують Європою».

Антті Хякканен, президент Фінляндії: «В Україні триває війна за майбутнє всієї Європи».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- За добу на фронті сталося понад 80 бойових зіткнень. Росіяни наступають на різних ділянках фронту від Куп'янська до Роботиного. Найбільше російських атак відбулося в районі Авдіївки, Синьківки та Кринок – Генштаб ЗСУ.

- Ситуація в районі Авдіївки дуже складна, щогодини – нові зміни. Ворог активно використовує техніку та особовий склад – Віталій Барабаш, керівник Авдіївської ВЦА.

- Авіація Сил оборони завдала ударів по 18 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по 5 зенітно-ракетних комплексах противника – Генштаб.

- Українські війська утримують міцну оборону та проводять активні операції на Таврійському напрямку. Сили оборони України протягом минулої доби знищили 366 російських загарбників із 800 усіх, знищених на фронті, і 32 одиниці ворожої військової техніки – генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Засобами Повітряних Сил та Сил оборони України знищено 14 із 15 «Шахедів» у межах Миколаївської, Кіровоградської, Запорізької, Дніпропетровської та Хмельницької областей – Повітряні сили ЗСУ.

- Зенітники 47-ї бригади збили рідкісний ворожий безпілотник SuperСam – пресслужба 47-ї бригади.

Україна отримає від союзників модифіковані винищувачі F-16, обладнання яких дозволяє «краще бачити противника» – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил.

- За тиждень з 18 по 24 грудня Сили оборони України знищили майже 7120 окупантів та 927 одиниць озброєння та військової техніки ворога – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони України.

- У боях за Україну загинув український актор театру та кіно Богдан Колесник. Вічна пам'ять Герою...

- Захищаючи Україну, загинув майстер спорту з боксу, суддя міжнародної категорії Ельчин Мурадов. Вічна пам'ять Герою...

***

Масований удар по Херсону

  • Ворог здійснив артилерійський обстріл центральної частини Херсона, били по житловим будинкам. Троє людей загинули, дев'ятеро отримали поранення, серед них 15-річна дитина – Херсонська облпрокуратура.
  • Внаслідок ворожого обстрілу у Херсоні пошкоджено газову мережу. Ремонтні роботи потребують часу – Роман Мрочко, начальник Херсонської міської військової адміністрації.

- Росіяни з РСЗВ «Смерч» та артилерії вдарили по селу Підсереднє Харківської області. Поранення отримали мирні жителі, також зафіксували пошкодження будинків – Офіс генпрокурора.

- Команді Save Ukraine вдалося повернути з тимчасово захоплених територій України ще трьох дітей – Микола Кулеба, засновник благодійної організації Save Ukraine.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Міністр оборони України Рустем Умєров в інтерв’ю Суспільному сказав:

  • Законопроєкт про мобілізацію зареєструють у Раді найближчими днями.
  • Міноборони має інформацію щодо кількості чоловіків призовного віку, які виїхали України після початку повномасштабної війни і не повернулися.
  • Механізм демобілізації може бути застосований тільки після закінчення війни, але напрацьовуються рішення, які дадуть можливість військовослужбовцям відпочити певний час.
  • Міністр оборони США Ллойд Остін під час останньої розмови запевнив у стовідсотковій підтримці наданню допомоги Українській державі.
  • Для успішної реалізації стратегії оборонного виробництва, Україна шукає фінансування та залучає західних партнерів.
  • Міністерство оборони має на меті забезпечити військових максимальною кількістю дронів, виробники працюють «величезними темпами».

- Рада національної безпеки й оборони України підтримала внесену Службою безпеки України пропозицію і застосувала десятирічні санкції проти мільярдера Лева Блаватніка – указ Президента.

- У 2024 році зростуть усі соціальні виплати, це торкнеться більшості пенсіонерів України, особливо тих, які отримують мінімальні виплати – Михайло Цимбалюк, перший заступник голови комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

- У застосунку «Дія» зʼявилась функція зміни інформації про ФОП за 10 хвилин, яка повністю виключає людський фактор – сайт застосунку «Дія».

- Віцепрем'єр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров запевнив українців, що повісток у «Дії» не буде ніколи – Telegram-канал Федорова.

***

- Національний банк за тиждень з 18 по 22 грудня на міжбанківському валютному ринку продав 978,4 млн доларів і купив 1,13 млн доларів – НБУ.

- Станом на третій тиждень грудня в Україні зібрано 78,7 млн т врожаю, з яких – 57,86 млн т зернових та 20,76 млн т олійних культур – пресслужба Мінагрополітики.

- Цього тижня Фонд державного майна України провів 13 успішних приватизаційних аукціонів, на яких залучив до бюджету майже 42,3 млн грн – пресслужба ФДМУ.

- Поточного року порівняно з минулим роком в Україні збільшився випуск книжкової продукції за кількістю видань на 73%, а за тиражами – на 203%. Зросла кількість видавців – до 302 суб’єктів видавничої справи – МКІП з посиланням на дані Книжкової палати.

- З моменту запуску на порталі Пенсійного фонду сервісу добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування надійшло 14,4 млн грн добровільних внесків – пресслужба ПФУ.

- Інвестиції в інфраструктуру портів на Дунаї вже склали близько 100 млн доларів. Відкрито 23 нові термінали перевалки вантажів за рахунок приватних інвестицій – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Шість країн Євросоюзу досі не приєдналися до декларації щодо гарантій безпеки для України. Це Австрія, Угорщина, Мальта, Польща, Словаччина та Хорватія – Офіс Президента України.

- Швейцарія приєднується до 12-го пакета санкцій ЄС проти Росії.

- Ісландія оголосила про приєднання до ІТ-коаліції та коаліції з розмінування, утвореної в межах Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») – заява МЗС Ісландії.

- Тайвань спільно з «Альянсом польських метрополій» створив фонд допомоги українським біженцям у Польщі та передав до нього 1 мільйон доларів США – МЗС Тайваню.

- Глава МЗС Девід Кемерон заявив, що Велика Британія не зменшить рівень підтримки України у 2024 році й почне переводити її на багаторічну основу – The Telegraph.

- Чеський президент Петр Павел підписав зміни до закону lex Ukraine, який регулює статус українців, що виїхали до Чехії з початку повномасштабного вторгнення Росії – сайт президента Чехії. Поправки передбачають продовження тимчасового захисту для громадян України в Чехії до березня 2025 року відповідно до рішення Ради Євросоюзу.

- Голова Ради економічних експертів при уряді ФРН («Рада мудреців») Моніка Шнітцер закликала запровадити надбавку до прибуткового податку для надання допомоги Україні – податок солідарності з Україною (Ukraine-Solidaritätszuschlag) – DW.

- У січні 2024 року в Парижі розпочне роботу Коаліція артилерії з посилення української армії – Міноборони України.

***

- Країни Північної Європи можуть згорнути посилене патрулювання Балтійського моря в кінці року – Янне Куусела, генеральний директор Департаменту оборонної політики Міністерства оборони Фінляндії.

- Президент Молдови Мая Санду доручила парламенту організувати референдум щодо вступу країни до ЄС і оголосила, що братиме участь у президентських виборах 2024 року Radiomoldova.md.

- Найбільші китайські державні нафтові корпорації CNPC і CNOOC звернулись до уряду США з проханням звільнити їх від дії санкцій, накладених на російський завод скрапленого природного газу «Арктик СПГ 2» – Reuters.

- У результаті найсильнішого з 2014 року землетрусу північно-західна провінція Китаю втратила близько 532 млн юанів (74,6 млн дол.) – Bloomberg. Загинули 148 осіб, 781 були поранені.

- В Австрії та Німеччині арештували кількох людей за підозрою в підготовці терактів у церквах у Кельні, Відні й Мадриді під час різдвяних богослужінь, за якими, ймовірно, стоїть ісламістське угруповання – DPA.

- На вечірці Російської служби BBC у Ризі журналістам кинули під ноги навчальну гранату. Вона вибухнула, оглушивши кількох людей, серйозно постраждалих немає – «Нова газета Європа». 

- На заводі китайської компанії з виплавки нікелю в Індонезії сталася аварія та пожежа під час ремонту плавильної печі. Загинули 13 робітників, 46 поранено – Reuters.

- Raiffeisen Bank international AG планує вивести частину активів з Росії – Bloomberg.

- У ФРН після нападу ХАМАСу на Ізраїль зафіксовано близько 2600 політично вмотивованих кримінальних злочинів, пов'язаних із цією війною – німецьке відомство ВКА.

- Іранський ударний безпілотник в суботу вразив танкер з хімікатами, що перебував в Індійському океані Міноборони США.

- Іранський флот отримав крилаті ракети Talaeiyeh з радіусом дії понад 1000 кілометрів, а також розвідувальні гелікоптери – Reuters.

ВОРОГ

- Путін з вересня надсилає сигнали через посередників про готовність до припинення вогню, яке «заморожує» російсько-українську війну вздовж нинішніх ліній бойових дій – Інститут вивчення війни (ISW).

- 810-та бригада морської піхоти Чорноморського флоту Росії підтвердила, що навмисно використовує хімічну зброю проти українських військ на лівому березі Херсонщини, що є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія – Інститут вивчення війни (ISW).

- Путін дозволив купівлю Росбанком частки у російських компаніях, які належать французькому фінансовому конгломерату Societe General – Reuters.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-