Ситуація на фронті не є безнадійною - німецький експерт

Ситуація на фронті не є безнадійною - німецький експерт

Укрінформ
Український контрнаступ явно застопорився, а Захід не бажає його підтримувати, але ж ситуація на фронті не є безнадійною і є ознаки того, що Київ має плани.

Про це йдеться у статті в газеті Welt, передає Укрінформ.

Німецький експерт з безпеки та політичний радник Ніко Ланге зауважує: багато хто забуває, що 95% переданої партнерами техніки не було використано під час контрнаступу (за даними голландського ресурсу Oryx), а багато обіцяної зброї ще має бути поставлене. Зокрема, йдеться про близько 200 німецьких танків Leopard 1, з яких лише близько 30 прибули в Україну.

Незважаючи на те, що Конгрес США блокує подальшу масштабну допомогу Україні, до Києва продовжує надходити військова техніка зі складів Пентагона.

Ситуація в зонах бойових дій в Україні на окремих ділянках може бути напруженою, але причин для особливого занепокоєння немає, переконаний експерт. За його словами, українці продовжують робити ставку на виснаження. «Вони більше не намагаються утримувати позиції, як у Бахмуті. Натомість вони хочуть уповільнити російські війська і дати їм стікати кров’ю», – аналізує Ланге.

Він переконаний, що в України ще є великі плани. Про це свідчить лист побажань щодо зброї, яку Україна відправила до США. Серед них: ударні вертольоти Black Hawk і Apache, а також винищувачі F-16 і F-18, ракетні комплекси великої дальності, танки Abrams, численні безпілотники та боєприпаси.

«Загалом український лист свідчить про поновлену спробу переходу до мобільної війни, … яка так і не реалізувалася під час українського контрнаступу влітку», – пояснює експерт. Тоді українці кілька разів намагалися прорвати лінії російської оборони німецькими танками Leopard й американськими БМП «Бредлі», але атаки закінчилися знищенням частини західної бронетехніки. Вже через кілька днів головнокомандувач України Валерій Залужний вирішив змінити стратегію і відмовитися від використання механізованих підрозділів. Подейкують, йдеться у статті, що головнокомандувач ніколи не був за початок наступу, оскільки не бачив шансів на успіх без достатньої авіаційної підтримки, а погодився лише з політичних міркувань. Зі зміною техніки ведення бойових дій «великий контрнаступ» був остаточно скасований, адже без механізованої підтримки швидкий прорив був неможливий. Зміна тактики була розумним кроком Залужного, атаками невеликих підрозділів він врятував своїх солдатів і виграв важливий час, йдеться у матеріалі.

Наразі «Україна, ймовірно, збирає ресурси для нового контрнаступу наступного року», – вважає Ланге. Одним із їхніх вихідних пунктів міг би стати плацдарм у Херсоні. Маючи необхідні винищувачі, ударні гелікоптери та безпілотники, Україна могла б адекватно підтримувати просування своїх військ, тим більше, що в цьому регіоні майже немає російських укріплень.

Читайте також: Україна може програти війну Росії, якщо США не нададуть додаткову допомогу - CNN

Хвилі російських атак на сході мають, згідно з даними американської і британської розвідок, катастрофічні для Кремля наслідки при досить незначних успіхах, йдеться також у матеріалі. Подейкують, Росія готова платити високу ціну, щоби демонстрацією просування на сході України впливати на громадську думку в США та Європі, щоби ті змусили Україну поступитися територією Росії у мирних переговорах.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент Володимир Зеленський назвав одним із найбільших успіхів України після початку повномасштабного вторгнення вигнання військового флоту РФ із Чорного моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-